יומן פלייאוף: יוצאים לדרך

הפלייאוף בלאומית מתחיל הערב, ולכבוד המאורע אספנו עבורכם כמה סטטיסטיקות מעניינות מהעונה שהייתה, ובהם: השיא של מכבי חיפה, ההצלה של ג'יימי הול, והאירוע שלעולם לא נדע מתי קרה לאחרונה. וסידרנו גם חצי מילה על ליגת העל, כי גם שם קצת מעניין. (צילום: לימור מלינוף)


| אלירן כהן

 

הנה זה מגיע

עונה שהתחילה במחזור הרביעי אחרי שביתה מרחיקת לכת, המשיכה עם שלל הפתעות והסתיימה עם לא מעט מאכזבות, תגיע היום בערב לנקודת הרתיחה הראשונה שלה: רב גמר הפלייאוף. בלי הגלאקטיקוס של מכבי רחובות, בלי קבוצות האוהדים של הפועל חיפה והפועל ר"ג / גבעתיים, ועם פייבוריטית ברורה לעלייה, עירוני רעננה, שדרסה את הליגה די בקלות ומבלי שבכלל מישהו חשב על זה כאפשרות. ורק בקטנה כזה, בשביל הסיכום, הנה מעט מהמספרים שהביאה לנו עונת 2018/19 בלאומית:

- ההיסטוריה מלמדת שב- 5 העונות האחרונות רק קבוצה אחת שסיימה את העונה הסדירה במקום הראשון, הפועל גלבוע / גליל, הייתה זו שהניפה את צלחת האליפות בסופו של דבר. אתגר שרעננה התמודדה איתו בעצמה, לא בהצלחה, בעונת 2016/17. מאידך, הקבוצה האחרונה שרשמה ארבעה הפסדים בעונה הסדירה, עירוני נס ציונה בעונת 12/13, עלתה ליגה בסופו של דבר. וכך גם הפועל ת"א בעונה קודם לכן.

- ועכשיו תגידו מזל טוב לקווינטרל תומאס. 23 נקודות צנועות היו לפורוורד-סנטר של הוד השרון, 7 יותר מג'אמר גאלי ו- 6 יותר מג'אמר יאנג, שהבטיחו לו את תואר מלך הסלים של הליגה לעונת 2018/19 בלאומית. בכך, למעשה, החזיר תומאס את התואר לארון שמישהו שם בנה בהוד השרון לפני כמה שנים, אחרי רודני אלכסנדר בעונת 15/16 וסטורם וורן בעונת 16/17, שלקח את התואר יחד איתו להפועל באר שבע.

- אבל השיא המעניין באמת שהגיע מהמשחק הזה היה בכלל שייך למכבי חיפה, שהודות לתוספת הזמן הורידה במשחק כולו 53 כדורים חוזרים ולמעשה שברה שיא ליגה של כל הזמנים בלאומית, מאז החלה הסטטיסטיקה הרשמית: 1,139 ריבאונדים בעונה הסדירה. 7 יותר ממה שהשיגה עירוני קריית אתא בעונת 2014/15, בסיומה הגיעה עד לגמר הפלייאוף.

- והנה עוד שיא שהיה לנו השנה, שלילי דווקא. בפעם הראשונה בעידן הסטטיסטיקה הרשמית, עונה סדירה בליגה הלאומית מסתיימת כשרק שחקן אחד, ג'יימי הול, מצליח להוריד למעלה מ- 20 כדורים חוזרים במשחק בודד. בכל שנה היו לנו לפחות שלושה-ארבעה שחקנים כאלה, השנה הסתפקנו בשבעה שחקנים שהיו קרובים לשם עם שיא אישי של 19 כ"ח.

- עד שלא יתנו לנו גישה מלאה לדאטה-בייס הרשמי שמכיל את כל הסטטיסטיקות של הליגה הלאומית (אל תדאגו, לא נמחק כלום), יהיה קשה לנו לתת לכם תשובה על השאלה הבאה: מתי בפעם האחרונה ארבעה שחקנים בקבוצה אחת קלעו למעלה מ- 20 נקודות במשחק בודד? אנחנו נדע לענות על זה כשזה יקרה בפעם הבאה: סטיבן דניס (29), מרווין ג'פרסון (23), גיל אמיתי (22), לירן מורן (20) בניצחון של נתניה ברעננה.

 

מחשבות לחוד

כשגלבוע/גליל הצהירו במסיבת העיתונאים של פתיחת העונה ש"פיינל פור זו לא מילה גסה", הם באמת התכוונו לכך. פתיחת העונה הנהדרת - 6 נצחונות ב- 8 משחקים (כולל רצף של חמישה) אפילו אותתה שזה הכיוון. אבל מאז הגיעו הפציעות והתקופות הפחות טובות, והקבוצה של בית הלחמי ניצחה 4/17 ואיבדה את אחיזתה בחלק העליון של הטבלה. למזלה, גם מצבן של נס ציונה וראשון לציון לא השתפר משמעותית, כשהאחרונה תהפוך בקרוב לקבוצה הראשונה העונה שנפרדת משלושה זרים שהחתימה בקיץ, כשגם דשון סטיבנס יפנה את מקומו, הפעם לטובת דריל מונרו שהצטרף בסוף השבוע האחרון.

מי שכן הצליחה לבסס את אחיזתה בצמרת, היא הפועל אילת שבמשחק שהוקדם מהמחזור ה- 27 גברה בבית על הפועל חולון. יתר התוצאות מהמחזור האחרון בליגה לא הפתיעו מידי, נו טוב - אולי הניצחון של חולון ביד אליהו. ובכל זאת, כשכולם מדברים על הגנה - רק קבוצה אחת באמת הצליחה השבוע לספוג פחות מ- 80 נקודות, וזו שוב הפועל אילת. נהריה והרצליה עברו לשבוע המינוס (אבל שמרו על אותו המרחק ממכבי אשדוד, שהפסידה גם היא) והפועל תל אביב, עם תוספת משחק מהמחזור העוקב, כבר חזרה לעמדת איום על מקום בפלייאוף. כמו שהפועל ת"א צריכה להיות.

ורק כדי להצדיק את היותו של הטור חצי סטטיסטי, הנה כמה ממספרי השבוע הסבירים שמצאנו: הכמעט-טריפל-דאבל של ריצ'י האוול (20 נק', 11 רב', 8 אס') בניצחון של הפועל ת"א על ב"ש (102:96). המינוס 20 במדד הפלוס-מינוס לאיאן מילר בהפסד של גלבוע/גליל לראשל"צ (92:88), והמשחק הכי חלש של איגור קולשוב השנה (נקודה אחת בלבד). הדאבל-דאבל השני העונה של ליאור אליהו בניצחון של ירושלים על נהריה (את הראשון רשם במחזור הרביעי בניצחון על נס ציונה), והתקופה האישית הטובה של ג'רון דייסון שאולי יוציא את הרצליה מהבוץ (21 נק' השבוע, 25 לפני שבוע).