"מאוד מאמין בשחקן הישראלי"

גיא קנטור הוביל השנה שתי קבוצות להישגים - את קבוצת הבוגרים של רמה"ש לאליפות ולליגה הלאומית, ואת קבוצת הנוער של המועדון לרבע הגמר. המאמן שסגר מעגל עם הקבוצה בה גדל מספר על העבודה במקביל שמאפשרת לו גם קידום של השחקנים הצעירים ממחלקת הנוער לבוגרים.


| לילך וייס

 

בתחילת חודש מרץ נערך המחזור האחרון בליגת העל לנוער. במוקד מאבק בין שתי קבוצות על המקום האחרון בפלייאוף העליון - הפועל עמק חפר וא.ס. רמה"ש. שתי הקבוצות הצטרפו רק בשנתיים האחרונות לליגת העל לנוער, וכבר תופסות מקום בצמרת הליגה. אצל שתי הקבוצות תמצאו על הקווים שחקני עבר עם קריירה ארוכה בליגת העל. לקחנו את יהוא אורלנד, המנהל המקצועי של הפועל עמק חפר, ואת גיא קנטור, מאמן קבוצת הנוער והבוגרים של א.ס. רמה"ש לשיחה על הניסיון שהם מביאים מהפרקט לקווים, כדורסל הנוער בארץ ועוד. כתבה שניה בסדרה. לראיון הקודם עם יהוא אורלנד.

 

"אחד ההישגים היותר גדולים שלנו הוא שילוב שחקני מחלקת הנוער בקבוצת הבוגרים"

אחרי שנתיים בליגה הארצית, א.ס. רמה"ש חזרה הקיץ לליגה הלאומית. הקבוצה זכתה באליפות המחוז הצפוני, אחרי שרק במחזור האחרון בכלל הצליחה להיכנס לשלב הפלייאוף וכשבמועדון בכלל לא חשבו שזה יכול לקרות העונה. לצד ההצלחה של הבוגרים, גם קבוצת הנוער של המועדון היתה אחת מהפתעות העונה כשכבר בעונת הבכורה שלה בליגת העל העפילה לרבע גמר הפלייאוף. על הקווים בשתי הקבוצות האלו עמד אחד - גיא קנטור. קנטור מאמן במחלקת הנוער של רמה"ש ב-7 השנים האחרונות, והחל מאמצע עונת 15/16 גם אימן את קבוצת הבוגרים.

"השילוב של אימון הנוער והבוגרים זה משהו שאני עושה ברמה"ש בשנים האחרונות, ועכשיו כשחזרנו לליגה הלאומית וקבוצת הנוער שלנו בליגת העל זה כמובן יהיה מאתגר יותר." מספר קנטור על העבודה שהוא עושה במקביל. "יש פה נכונות והירתמות של כל המועדון לסייע בכל המקומות שאפשר. מן הסתם אעזר גם לא מעט בעוזר המאמן שלי (סהר טיבי) שמצטרף אלי לשתי המסגרות העונה."

קנטור הוא לא היחיד שהיה חלק משתי הקבוצות העונה. במועדון מאמינים מאוד בקידום שחקני מחלקת הנוער, ולא מעט מהם היו חלק בלתי נפרד מהאליפות. כשנשאל לגבי האם יהיה מוכן להסתכן בהפסדים לטובת קידום הצעירים גם בעונה הבאה בלאומית, התשובה שלו הייתה חד משמעית. "התשובה היא ברורה והיא עמדה גם במבחן המציאות. השנה קידמנו את שחקני מחלקת הנוער בקבוצת הבוגרים מתוך ידיעה שאולי זה יפגע בסיכויים לעלות ליגה. לשמחתינו בסופו של דבר הצלחנו גם לקדם את השחקנים האלו וגם לעלות ליגה. אגב, הרבה מאוד בזכותם"

6 שחקני בית חתומים כרגע ברמה"ש לקראת העונה הקרובה - אלון גילאי דותן וים יהונתן שקיבלו הרבה קרדיט בעונה החולפת ונבחרו גם למצטייני העונה (גילאי דותן בנוער ויהונתן בארצית), אמרי אנגל ויובל וקסלר שהם חלק מהקבוצה הבוגרת כבר כמה שנים, והשמות החדשים שיצטרפו העונה מקבוצת הנוער אדם קליין וגיא ארטמן. ההתקדמות שלהם היא חלק מההתקדמות של כל מחלקת הנוער השרונית - לפני 3 שנים ראינו אותם זוכים בגביע האיגוד לנוער, והשנה כאמור כבר השתלבו בליגות הבכירות בגילאי נוער ונערים. "המחלקה עשתה קפיצת דרך משמעותית בשנים האחרונות והקרדיט מגיע קודם כל לאסף טיטנסקי המנהל המקצועי ואלון שפר מנהל מחלקת הכדורסל ויו"ר קבוצת הבוגרים."

המועדון כבר מונה כ-1,200 ילדים במחלקת הנוער, ומושך אליו הרבה שחקנים מהאוזר. "יש המון שחקנים מוכשרים שרוצים להצטרף למועדון שלנו. זה נובע מהעובדה שהמועדון הזה הוא היום בין שמונת המועדונים הגדולים בארץ מבחינת כמות הילדים, ושיש לנו קבוצה בליגת העל לנוער וקבוצת בוגרים בליגה הלאומית. שנה שעברה היינו הקבוצה היחידה (לדעתי) בשלושת הליגות הבכירות בארץ שהיו לה 7 שחקנים בוגרי המחלקה בסגל שעלה ליגה. וגם השנה המגמה הזו נמשכת. במקביל לכל זה, נעשית פה עבודה מאוד רצינית בפיתוח ושיפור מקצועי של המחלקה והילדים, נבנתה פה מעטפת של מאמני כושר וחיזוק גופני כמו רוני גוטליב וענת אייל, תזונאית, יועץ מנטלי וכו'."

"המחלקה עשתה קפיצת דרך משמעותית". קבוצת נוער על של רמה"ש העונה.

 

"הניסיון שלי כשחקן עבר מאפשר לי לראות מה שהשחקנים רואים"

קנטור בעצם סגר מעגל כשחזר לאמן במחלקת הנוער בה גדל. קנטור הוביל את קבוצת הנוער של רמה"ש לגמר גביע המדינה ב-92/93, ועוד בגילאי הנוער כבר שיחק עם הקבוצה הבוגרת בליגת העל. אחרי כמה תחנות נוספות בליגת העל חזר לעונה נוספת ברמה"ש (בעונת האיחוד עם חיפה), שהייתה העונה הכי מוצלחת שלו מבחינת נקודות. כך שהחזרה למועדון בעמדת המאמן הייתה טריוויאלית עבורו.

"עוד לפני שהחלטתי להתחיל לאמן קיבלתי הצעות להיות עוזר מאמן בליגת העל והצעות לאמן בליגה השנייה. אבל מאחר שרמה"ש זה המקום בו גדלתי ובו התחלתי לשחק, ואחרי לא מעט שיחות עם אלון שפר, החלטתי שאני רוצה לעשות את התהליך כמו שצריך ממחלקת הנוער ורק אז לבוגרים, והחלטתי להתחבר למקום הכי טבעי בשבילי שזה רמה"ש"

"יש קווים משותפים אבל גם לא מעט הבדלים בין אימון נוער לבוגרים." מספר קנטור על העבודה במקביל עם שתי קבוצות. "המשחק בנוער הוא בצורה מסויימת יותר נאיבי בצורה היפה של המילה. התהליך הוא הרבה יותר של לימוד ושיפור היכולות האישיות בתוך המסגרת הקבוצתית. בבוגרים לעומת זאת ההתעסקות היא ברובה יותר טקטית. גם ההתעסקות "בניהול השחקן" שונה מאוד. אני דווקא מוצא את ההבדלים האלו כמשהו שגורם לי להנות גם מאימון הנוער וגם מאימון הבוגרים."

קנטור העביר 14 עונות בליגת העל, והיה מוכר כרכז חכם ומנהל משחק מצויין, שהציג גם הגנה טובה והיה סמל לעבודה קשה. והוא משתמש בניסיון הרב שלו על הפרקט לעבודה עם השחקנים במחלקת הנוער. "אני מרגיש שהניסיון שלי כשחקן עבר מאפשר לי לראות את מה שהשחקנים רואים מתוך המגרש, להרגיש מה שהם מרגישים בסיטואציות מסוימות, להבין טוב יותר מה עובר להם בראש כשהדופק גבוה. אני מרגיש למשל שקל לי יותר להסביר לשחקן שמבצע פיק אנד רול בהתקפה, מה האפשרויות שלו ועל מה הוא צריך להסתכל כי אני יודע מה הוא רואה כשהוא עושה את זה.

יחד עם זאת, אני חייב לציין שבעייני מאמן לא חייב להיות שחקן עבר בשביל להיות מאמן טוב ויש לא מעט דוגמאות כאלו אבל אני כן מרגיש שבאספקטים מסויימים יש לזה יתרון.  אגב, אני מכיר גישה שאומרת שכל מאמן צריך פעם בתקופה לעשות את האימון בעצמו עם השחקנים שלו. בדיוק מהסיבות האלו. יש פה כמובן אלמנטים אחרים שצריכים להילקח בחשבון אבל כרעיון אני יכול להבין מה עומד מאחורי הגישה הזו.

אני חושב שמאמן בדיוק כמו שחקן, חייב לעבוד כל הזמן על 'המשחק שלו'. ללמוד. בהקשר של מאמן זה לראות השתלמויות, לראות אימונים של מאמנים אחרים, לנתח משחקים ואימונים שהוא מעביר מתוך מטרה ללמוד ולהשתפר כל הזמן. לבקר את עצמו וללמוד מטעויות."

 

"משקיעים, מחוייבים, רוצים ללמוד"

שאלנו את קנטור מה הוא חושב על הרמה בליגת העל לנוער, והאם נראה את השחקנים משתלבים בקרוב בליגת העל. "אני חושב שהאליפות שנבחרת העתודה עשתה זו התשובה הכי טובה לשאלה. אני באופן אישי, ומבלי להיכנס לדוגמאות, מאוד מאמין בשחקנים הישראלים. אני רואה איך הם משקיעים, מחוייבים, רוצים ללמוד, רוצים להצליח. אני חושב שבטח באספקט הגופני, נעשתה קפיצה מאוד גדולה בגליאים הצעירים וצריך לשלב עם זה יותר הכוונה טכנית ברמה האישית והקבוצתית. בסופו של דבר, הילדים האלו צריכים גם לקבל את ההזדמניות ואת הסיטואציות שיאמינו בהם בשביל שזה יקרה."

וגם הוא חושב שהחוקים בליגה היום בעיתיים. "באופן ברור החוקים האלו פוגעים בשחקנים הצעירים ובכלל בשחקנים הישראלים. אגב, אותי באופן אישי פחות מעניין לראות 8 זרים על המגרש ולפעמים גם עוד שני מתאזרחים שבאים לרגע וממשיכים ואני יודע שיש עוד הרבה שחושבים כמוני. בסופו של דבר חייבים לשלב עוד שחקנים שגדלו במחלקות הנוער בארץ בליגה הבכירה ולמצוא את האיזון מול קבוצות שמתחרות במסגרות אירופאיות. הדוגמא הכי טובה זו נבחרת העתודה, ואני אומר את זה לאו דווקא מהמקום של התוצאות והיכולות שהם הציגו, אלא מהמקום של החיבור של הקהל לילדים האלה. אין לי ספק שאם יהיו יותר שחקנים ישראלים בליגת העל, החיבור של הקהל יהיה הרבה יותר משמעותי ואני גם בטוח שהרמה לא תהיה נמוכה יותר."

ומה הוא חושב שכן אפשר לעשות כדי לפתח עוד שחקנים בארץ? "יש המון דברים שאפשר לעשות במחלקות והגילאים הצעירים, אבל אפשר לראות כבר היום שיש פה התקדמות עצומה.  בסופו של דבר וכמו שאמרתי, הילדים האלה צריכים יושבי ראש ומאמנים שיאמינו בהם ויתנו להם את ההזדמנות."

"הילדים צריכים שיאמינו בהם"