בראשון: ערב הגמרים לבנות וילדות

פסח הסתיים וערב הגמרים פותח את הישורת האחרונה של העונה. מכבי רעננה נגד ראשון לציון, ראשון לציון נגד מכבי רעננה. כמו באליפות התיכונים ובגמר גביע נערות ב' , גם מחר, שתי האגודות ששולטות בענף ייפגשו ובסיום שמן יהיה על הגביעים שנה שישית ברציפות. מתחילים בנערות א' בשעה 17:00, המשחקים יתקיימו ברמלה.


| שי ברק

 

אולם הכדורסל "קרית מנחם" ברמלה יארח ביום ראשון את משחקי "גמר גביע המדינה" לילדות  ונערות א'. מחר ישלימו ראשון לציון ורעננה את ההשתלטות כשאחרי גמר גביע המדינה לנערות ב', גם בשני הגמרים הנוספים יתמודדו אותן הקבוצות. שימו לב, בניגוד לשנים האחרונות המשחק שיפתח את הערב יהיה גמר גביע לנערות א' (17:00), עקב אילוצי הערוץ המשדר (ספורט 5+)

 

בשנת 2013 קרה דבר מדהים והיסטורי באולם ב"אורנים". לטם ראובני, עדן פורת ויולי גרוסמן הובילו את זיכרון יעקב לזכיה בגביע המדינה לנערות א' מול רמת חן של זואי רייכמן, יערה יצחקי ולי קפיטולניק. מוקדם יותר באותו ערב הפועל עמק יזרעאל עם שיראל ברמן ודור סער ניצחו את מכבי ראשל"צ (עם הדר חדד ודניאל קארש) בילדות.

2013 היתה השנה האחרונה שבה הגביע בנערות א' ובילדות לא הלך לרעננה או ראשון לציון!

5 שנים שחלפו מאז, 2014-2018 , כל התארים בערב הגמרים (נערות א' וילדות), התחלקו בין רעננה וראשון לציון. בסך הכל 10 תארים, שהתחלקו שווה בשווה. השנה? הן שוב הולכות לעשות את זה – על הגביע יירשם השם ראשון לציון או רעננה, השאלה רק מי מהשתיים. שליטות הענף.

 

גמר נערות א' ע"ש נאווה פלס ז"ל : מכבי רעננה – הפועל ראשון לציון (17:00)

מבין כל המפגשים בין רעננה וראשון לציון בגמרים, זה היה הצפוי שבהם. אחרי גמר ליגת העל לתיכונים ושהוכיח את העליונות של השתיים וכשהשתיים סיימו את העונה הסדירה במקומות 1-2, צפוי היה שיעלו לגמר. למעשה גם שנה שעברה הן היו יכולות להספק גמר דומה , אך ההגרלה מנעה זאת כשהפגישה אותן בשלב חצי הגמר והובילה לכך שאחת מהן, בהכרח , לא תעפיל לגמר.

 

מכבי רעננה - מחזיקת הגביע המכהנת

שלוש זכיות רצופות בתואר מחזיקת גביע המדינה לנערות א', זה לא דבר מובן מאליו. פעמיים מתוכן ניצחה בגמר את ראשון לציון ופעם אחת (בעונה שעברה) גברה על גלבוע מעיינות.

אחרי 10 שנים לא זכתה רעננה בגביע המדינה לנערות א', עד שנת 2012. בשנת 2012 נגד מכבי אשדוד השיגה רעננה (של הדר לוי ונוף קדם) ניצחון 68:57 ,  שפתח את הפתח ל-5 גביעים בשבע שנים.  בשנתיים שהן לא זכו בגביע הן גם לא הגיעו לגמר , למעשה הפעם האחרונה שרעננה הפסידה בגמר בו השתתפה היתה בשנת 2004-5.

מכבי רעננה מגיעה למשחק במצב מנטאלי מצוין ועם הרבה ביטחון. הקבוצה שהשלימה בליגה סיבוב מושלם במחוז הדרומי נחלה בפלייאוף העליון שני הפסדים, אחד מהם לראשל"צ. במחזור הסיום של הליגה הסדירה מקומה בצמרת היה בסכנה רק שאז גברה על היריבה 56:53 ולמעשה מגיעה לגמר עם הידיעה שב-7.4 כבר גברה על האדומות, כך שהמשימה יותר מאפשרית. כאמור לרעננה מאזן בפלייאוף העליון 12-2 ועונתי 21-2.

בגביע רעננה לא התקשתה בשלבים המוקדמים. את השלב הראשון צלחה בקלות עם ניצחון 94:34 בהרצליה, בשלב הבא פגשה יריבה לא פשוטה, א.ס רמת השרון (השתיים ייפגשו גם בחצי הגמר על האליפות). רעננה אירחה את היריבה וניצחה 68:43. בחצי הגמר חיכתה לה אליצור חולון, נגדה השלימה ניצחון כפול. למעשה ההתמודדות הוכרעה כבר במשחק הראשון כשרעננה ניצחה בחוץ 97:37, לחולון לא היה סיכוי למחוק בגומלין 60 הפרש ורעננה ניצחה 81:45 בדרך לגמר.

לכאורה, נקודת התורפה ברעננה הוא בסגל הצעיר יחסית. אמנם גל כהן וזוהר גולדמן הן שחקניות הבוגרות שכבר זכו עם הקבוצה בתארים ובגביעים, אך השחקניות המובילות ירדן גרזון, נעה גבעון, רוני זהות, עמית כהן, רותם שוסטר ואמי רינת הן תלמידות י"א, י' צעירות יותר. זה היה יכול להיות נתון משמעותי בטח מול שחקניות ראשל"צ ש-3 מהן מגיעות אחרי עונה בליגת העל לבוגרות, אלמלא הוכיחו את עצמן כבר בגביע האיגוד. מלבד שוסטר ורינת האחרות הצליחו לזכות בגביע המשנה בכדורסל נשים , כשזכו בו מול קבוצת צמרת מהליגה הלאומית (גלבוע-מעיינות) ובכך כבר הראו שלא מפחדות ממשחקי מאני-טיים וממעמד מכריע.

בסך הכל רעננה מגיעה למשחק בכושר טוב, ללא הפסדים בחודש האחרון ועם סגל שחקניות בריא ומוכן לגמר.

 

הפועל ראשון לציון – רוצות לסגור תקופה עם גביע

בגביע המדינה לנערות א' היחיד שלה עד היום זכתה ראשל"צ בשנת 2015. טל יעקב, שיר לוי, שקד תייר והדר חדד גברו 81:69 על עדן רוטברג, אופיר לביא ושיראל ברמן מעמק יזרעאל.  מי שישבו ביציע ועודדו אחרי שזמן קצר קודם לכן זכו בגביע המדינה לילדות היו אלה דניאל קארש, גילי אייזנר וגאיה סלס הצעירות – בערב נפלא של ראשל"צ עם שני התארים.

יחלפו 4 שנים בהן רעננה תזכה בכל הגביעים, ראשל"צ תפסיד פעמיים בגמר ופעם אחת בחצי הגמר לפני שנגיע למשחק מחר.

קארש, אייזנר וסלס ישיגו בשנים האלה כמעט הכל. הן יזכו בדאבל בליגה הלאומית לנשים (גביע האיגוד וכרטיס לליגת העל), הן יעפילו לדרג א' במדי נבחרת הנערות, ישחקו בליגת העל במדי הקבוצה הבוגרת וקארש ואייזנר גם יקבלו זימון לנבחרת הנשים של ישראל. הן יזכו בשתי אליפויות תיכונים, אבל דבר אחד עוד חסר להן – גביע המדינה במדי הנערות א'. את זה הן ינסו להשיג מחר.

עוד ידובר הרבה על השלוש שמגיעות כדי לסגור מעגל ולזכות בתארים שחסרים להן עם הנערות א', אבל הסיפור האמיתי של העונה הוא של שחר ברנר ועדן ציפל עם נגה אטינגר. בתחילת העונה הוחלט ששחקניות ליגת העל יצטרפו לקבוצת הנערות רק בסוף העונה. אז נכון, הן שיחקו עם הקבוצה במספר משחקים בודדים (רבע גמר הגביע נגד חיפה, למשל), אבל את ראשל"צ סחבו לגמר השלוש ששיחקו כל משך העונה בקבוצה. תחילה נעזרו בעמית בן אליעזר (שהתגייסה בינתיים) ואחרי נכנסו מאי רווח, הילה קארש ואחרות.

ראשל"צ אמנם לא סיפקו עונה גדולה. את הסיבוב הראשון במחוז הדרומי סיימו רק במקום השלישי עם הפסדים לרעננה ו-וינגייט. אבל אז הקבוצה התחברה, התבגרה ויצאה לפלייאוף עליון בו טיפסה במעלה השלבים עד המקום השני, מרחק ניצחון מהמקום הראשון. בסופו של דבר ההפסד לחיפה בחוץ וההפסד במחזור הנעילה לרעננה השאיר את הקבוצה במקום השני, אבל עם תחושה שאפשר ללכת עד הסוף.

הדרך של ראשל"צ לגמר היתה נוחה וברגע שעברו את רבע הגמר היה ברור שיהיו בגמר (כי בחצי הגמר שיחקו נגד הקבוצה השניה של האגודה, כך שבכל מקרה להפועל ראשל"צ היתה נציגה בגמר). בסיבוב הראשון של הגביע, במשחק חוץ בכפ"ס ניצחה ראשל"צ 126:26 את היריבה. המבחן הגדול הגיע ברבע הגמר, במשחק חוץ נוסף הפעם נגד חיפה החזקה (שסיימה את העונה במקום השלישי ואפילו ניצחה את ראשל"צ במשחק ליגה), האדומות לא התקשו להשיג ניצחון דו ספרתי 78:47 בדרך לחצי הגמר, שם , כאמור, נגד הפועל ראשל"צ2 ניצחון 91:13 ו-49:15 בדרך לגמר.

השאלה הגדולה, באיזה כושר מגיעה ראשל"צ למשחק הגביע המכריע. בזמן שכולם נהנו מהפגרה ומחג הפסח, יצאו שחקניות ראשל"צ, במדי הגימנסיה הריאלית לטורניר על אליפות העולם לתיכונים. הקבוצה חיפשה לעשות היסטוריה אבל הפסידה פעמיים בשלבים המוקדמים (שלב הבתים ובהצלבה). אמנם במשחקי הדירוג השלימה ניצחונות בהפרשים דו ספרתיים וסיימה בסופו של דבר במקום התשיעי – אבל בדרך סבלה מפציעות, תחושת החמצה ולא ברור איך החזרה למשחק גמר אחד על כל הקופה תבוא לידי ביטוי.

 

מה צפוי במשחק?

מאמנים שמכירים אחד את השני היטב (אורן לם ברעננה, זיו ארז בראשל"צ) קבוצות שמכירות אחת את השניה כמעט בע"פ. יריבות שהולכת כבר חצי עשור אחורה על כל התארים ושליטה מוחלטת בגילאים הצעירים בכדורסל הנשים וגמר פתוח לחלוטין – בתקווה גם ברמה גבוהה.

 

 

 

גמר ילדות : מכבי רעננה – הפועל ראשון לציון (19:00)

אם מדברים על ההיסטוריה בין האגודות והדומיננטיות של רעננה בנערות א',  לראשל"צ יש הצלחות בגיל  הילדות. כבר בשנים 2011-2013 הצליחה להגיע לגמרים גם אם לא לזכות בגביע. הזכיה הראשונה היתה ב-2014 עם ניצחון על חיפה משם המשיכו ל-3 גביעים רצופים,  אחרי שהפסידו לרעננה בשנת 2017, חזרו וזכו בגביע ב-2018 סה"כ 4 גביעים בחמש שנים.

רעננה, מנגד, מלבד הזכיה ב-2017 רעננה לא הגיעה בכלל לגמר. בשנת 2010 הפסידה למכבי אשדוד, ומאז נעדרה, כך שלמעשה במאבק בין האגודות ראשל"צ מעולם עוד לא ניצחה את רעננה בגביע המדינה לילדות.

 

מכבי רעננה, הדרך לגמר. בשלב המוקדם, בחודש אוקטובר יצאה רעננה למשחק חוץ בזיכרון יעקב וחזרה ממנו עם ניצחון 77:7. רעננה המשיכה עם ניצחון 104:34 על הפועל כפ"ס, וכמו בנערות א' גם בילדות , פגשה את רמה"ש ברבע הגמר וניצחה אותה 62:44.

הדרמה הגדולה היתה בחצי הגמר. רעננה יצאה למשחק חוץ קשה בגליל העליון ונכנעה שם 72:59. עם פיגור 13 נקודות חזרה הביתה ואחרי שפתחה יתרון דו ספרתי המשחק נע סביב ההפרש אותו היתה צריכה להשיג, כשהרבע השלישי הסתיים ב-15 הפרש לזכות רעננה המארחות ידעו לשמור על היתרון הקטן בסיכום שני המשחקים וניצחו 64:46, חמש נקודות יותר מהמשחק הראשון והן בגמר הגביע.

 

הפועל ראשון לציון , הדרך לגמר.  כמו לרעננה גם לראשל"צ היו 3 משחקים נוחים לפני דרמה גדולה בחצי הגמר. ראשל"צ פתחה עם שלושה משחקי חוץ וניצחה בהרצליה 84:40, את חולון ניצחה 80:19 וברבע הגמר נגד מ.ס אבן יהודה ניצחה גם כן 60:22. אז פגשה יריבה מפתיעה, את מ.ל.ה.ש ירושלים (קבוצת ה(peace players- שמאמנת רבקה רוס והוקמה לפני מספר שנים לא רב כפרויקט יהודי-ערבי. ראשל"צ אירחה את המשחק הראשון, התקשתה מול האורחת שהיתה צמודה ואף הוליכה במחצית 36:35. המשחק המשיך להיות צמוד, גם ברבע האחרון האורחות עוד הובילו 58:55, חמש דקות לסיום לפני שראשל"צ השיגו ניצחון דחוק 72:68 עם 6-2 בשתי הדקות האחרונות. בגומלין המשיכה הדרמה ואף התעצמה ירושלים שלטו והובילו בהפסקה 38:27. היתרון נשמר במחצית השניה, ראשל"צ אמנם חזרו לשוויון, אך 42 שניות לסיום הובילה ירושלים 68:62, הפרש שמספיק להן לעפיל לגמר. בראשל"צ הצליחו לגרור את המשחק להארכה עם סל חשוב שקבע 4 הפרש (ההפרש מהמשחק הראשון). ירושלים עוד הוליכו 73:70 דקה לסיום הארכה אבל בתום מותחן ראשל"צ הצליחה לייצר נקודות, ירושלים לא, ועם הפסד מינימאלי 73:72 עלתה ראשל"צ לגמר בזכות הפרשי סלים.

 

מה מצפה לנו בגמר? שתי הקבוצות הוכיחו שהן לא "בלתי מנוצחות", והכל יכול לקרות. אחרי שבשנה שעברה חיפה הגיעה כפייבוריטית ונכנעה לראשל"צ הנחושות, השנה נדמה שהקבוצות מגיעות במאזן כוחות שקול, האגודות מביאות איתן את הניסיון וקור הרוח שהן רגילות אליו במעמדים כאלה, אבל משחקות השחקניות שעל הפרקט ומי שיידעו לעשות פחות טעויות יניפו את הגביע.