"מקבלים מעטפת למקסם את הכישרון"

לפני כשנתיים מונה יהוא אורלנד למנהלה המקצועי של מחלקת הנוער של הפועל עמק חפר, ועזר לה להמשיך בהתקדמות הגדולה שעשתה בשנים האחרונות. בראיון לספסל הוא מספר על הנסיון שהוא מביא כשחקן עבר, הרמה של הנוער בארץ, החזון של המועדון והעבודה הקשה שנעשית כדי לקדם את השחקנים הצעירים.


| לילך וייס

 

בתחילת חודש מרץ נערך המחזור האחרון בליגת העל לנוער. במוקד מאבק בין שתי קבוצות על המקום האחרון בפלייאוף העליון - הפועל עמק חפר וא.ס. רמה"ש. שתי הקבוצות הצטרפו רק בשנתיים האחרונות לליגת העל לנוער, וכבר תופסות מקום בצמרת הליגה. אצל שתי הקבוצות תמצאו על הקווים שחקני עבר עם קריירה ארוכה בליגת העל. לקחנו את יהוא אורלנד, המנהל המקצועי של הפועל עמק חפר, ואת גיא קנטור, מאמן קבוצת הנוער והבוגרים של א.ס. רמה"ש לשיחה על הניסיון שהם מביאים מהפרקט לקווים, כדורסל הנוער בארץ ועוד. כתבה ראשונה מתוך שתיים.

 

"החזון של המועדון - קידום שחקנים לליגות המקצועניות"

עונת 18/19 הייתה עונה מצויינת עבור מחלקת הנוער ההולכת ומתקדמת של הפועל עמק חפר. קבוצת נוער על פיספסה מקום בפלייאוף העליון בגלל הפרשי סלים, קבוצות נערים א' ונערים ב' רשמו חצאי גמר פלייאוף וגביע המדינה, שחקני המחלקה משתלבים בקבוצה הבוגרת ו-4 מהם גם היו חלק מהנבחרות הצעירות של ישראל הקיץ. המועדון הצנוע מהשרון עשה התקדמות גדולה בשנים האחרונות, גם מבחינת הישגים וגם מבחינת מספרים - כ-1,000 ילדים משחקים במועדון, ו-35 קבוצות רשומות באיגוד.

על הנייר עמק חפר עדיין לא נחשבת ל"שם דבר" בכדורסל הנוער בארץ, אבל הם ללא ספק בדרך לשם עם עבודה מקצוענית וכשהם כבר ממצבים את עצמם בשורה אחת עם המועדונים הגדולים בארץ. "מה שחסר לנו על מנת לתת חותמת סופית לכך שאנחנו מחלקת נוער מובילה, הוא הישג קבוצתי בקבוצת הנוער ואת זה אנחנו מקווים להשיג כבר השנה. אני מאמין שקבוצת הנוער תגיע לפלייאוף וכשזה יקרה אז כמובן שנרצה להילחם על תואר. אבל דיבורים זה מאוד קל והעבודה הקשה." מספר אורלנד. ולגבי העבודה הנעשית במועדון הוסיף "עמק חפר היא אחת ממחלקות הנוער המובילות בארץ בכל הנוגע לכמות יחידות אימון של כדורסל וכמות יחידות אימון גופני לשחקנים (כ-10 יחידות בשבוע, כולל בבקרים, כפי שמספר מנהל המועדון ליאור קפלינסקי)."

לא מעט מועדונים ברחבי הארץ בסדר הגודל של עמק חפר נאלצים להתמודד עם עזיבה של שחקני בית לטובת מועדונים אחרים שנחשבים גדולים יותר. אבל בעמק פחות נתקלים בזה. "השחקנים מקבלים מעטפת יוצאת מן הכלל על מנת למקסם את כישרונם, ולמצות את הפוטנציאל שלהם." אומר אורלנד, וקפלינסקי הוסיף "הרבה כישרונות מהאזור עוברים אלינו בגלל המעטפת ורמת המאמנים."

קבוצת נערים א' של עמק חפר. הגיעו העונה לחצי גמר גביע ופלייאוף

 

אורלנד גדל במחלקת הנוער של הפועל גליל עליון, וזכה איתה בגביע המדינה לנוער בעונת 98/99. קלע אבסולוטי, מהסוג שאין כיום, שיודע איך להתפנות לזריקה הנכונה. הוא עבר בנבחרות ישראל הצעירות, ושיחק 17 עונות בליגת העל במהלכן זכה פעמיים בגביע המדינה (עם ירושלים וחולון), ונבחר לשחקן השישי של עונת 12/13. "אני מניח שלשחקני עבר יש ערך מוסף כיוון שהם כבר חוו את הדרך שהשחקנים הצעירים עוברים, אבל לא כל אחד יודע לכוון נכון. אני משתדל לא לתת דוגמאות מהיותי שחקן, אבל כן משתמש בידע "בדרכים נסתרות" להעביר לשחקנים את הניסיון שרכשתי. אם זה ברגעי משבר וגם ברגעים של הצלחה איך להשאיר אותם צנועים ומרוכזים בהמשך העבודה."

המעבר מהפרקט לקווים היה די מהיר עבור אורלנד, שפרש בסוף עונת 15/16 בה שיחק במדי מכבי אשדוד בליגת העל. "כשפרשתי ידעתי שאני רוצה שהכדורסל ימשיך להיות חלק מרכזי בחיים שלי." מספר אורלנד. למרות שהיו לו מספר הצעות להיות עוזר מאמן בקבוצות בוגרים, הוא החליט לקחת הפסקה מכדורסל בוגרים ואימן שנה באקדמיה של מכבי ת"א. "שם גם הבנתי שאני רוצה להמשיך לאמן במחלקות נוער."

בסיום אותה עונה היו לאורלנד מספר הצעות, והוא בחר ללכת לעמק חפר. "מחלקת הנוער של עמק חפר החליטה שהיא רוצה למנות מנהל מקצועי והם פנו אליי. כשערכתי את הבדיקות לפניי שהחלטתי סופית, מצאתי מועדון שעומד בראשו ליאור קפלינסקי שבשבילו מחלקת הנוער היא מפעל חיים והוא משקיע בה את כל האנרגיה והזמן שלו. בנוסף לליאור, מנהל מחלקת הספורט פיליפ סימון משקיע המון בקידום המחלקה, וכן אשר קסו מנהל תיכון רמות ים שהוא טרקטור אמיתי בכל הנוגע לדחיפת הכדורסל לקצה.

אליהם מצטרפים חבורה נהדרת של אנשים בראשותו של שגיא בן יואב שמשקיעים זמן, מחשבה וכסף בקידום הכדורסל בעמק חפר. כל הדברים שציינתי בנוסף להבטחה ש'כל דבר שאצטרך יועמד לרשותי על מנת לקדם את מחלקת הנוער' גרמו לי "לבחור" בעמק חפר. אני מנצל את הראיון הזה להגיד להם תודה ענקית שהם נותנים לי ועוזרים לי להוביל את המועדון להיות מהמובילים בארץ."

כמנהל המקצועי של המועדון אורלנד אחראי על בחירת המאמנים והתווית דרך האימון. "כמובן שלכל מאמן יש אפשרות להביא לידי ביטוי את ה'אני מאמין שלו', את יכולותיו האישיות והמקצועיות. אנחנו מאוד גאים במאמנים שלנו ומנסים להעניק להם תנאים אופטימליים לקידום השחקנים שלהם ולקידומם האישי." וכשנשאל מה לדעתו צריכים לעשות מאמנים צעירים כדי להשתפר ענה "בכדורסל הישראלי יש מאמנים ברמה עולמית. אני חושב שכל מאמן צעיר חייב לנסות ללמוד מהמאמנים הללו כמה שיותר בדרך להיות מאמן טוב יותר. לשמחתי, לי יצא ללמוד מהרבה מהם בתור שחקן."

אחד הפרוייקטים שבמועדון מאוד גאים בו - הוא החזון של המועדון. "פגשתי אדם שאני מאוד מעריך שהסביר לי שעל מנת להתמודד עם דילמות , אנחנו חייבים לכתוב את "חזון המועדון" שישמש לנו כ"חץ הצפון", ויעזור לנו להחליט ויתווה את דרכו של המועדון. דרכו של המועדון כתובה במפורש וידועה לכל הורה ושחקן במועדון - 'קידום שחקנים לליגות המקצועניות'."

אופק מלכה. אלוף אירופה מקומי

 

קבוצת הבוגרים של הפועל עמק חפר משחקת בליגה הארצית, וגם היא צברה הישגים יפים עם שתי זכיות בגביע האיגוד וחצי גמר פלייאוף עליה ללאומית. לקראת העונה הבאה החליטו במועדון ללכת על קונספט מעניין - העלאת שחקני קבוצת הנוער לבוגרים יחד עם חיזוק של שחקנים בוגרים. אורלנד יאמן גם את הקבוצה הבוגרת יחד עם רמון וולפסון שאימן בעבר את קבוצת הנוער על. "הגענו להבנה שברגע שיש כמות גדולה של שחקני נוער ברמת נבחרות וליגה ארצית, אנחנו חייבים לדחוף אותם קדימה ע"י חשיבה יצירתית ומקצועית וכך נולד הרעיון" אמר אורלנד על הפרוייקט. וגם אם שיתוף השחקנים הצעירים 'יעלה לו' בהפסדים, מבחינתו אין בעיה עם זה. "הליגה הארצית לא קלה בכלל, וגם לשחק נגדנו יהיה לא קל. יש לנו קבוצה טובה מאוד. בחרנו בקפידה 6 שחקני בוגרים מובילים שהמועדון מתכוון להשקיע בהם הרבה מאוד, שאנחנו מאמינים שזוהי רק תחנת מעבר עבורם בדרך לליגה הלאומית והלאה"

לצד שיתוף השחקנים בליגה הארצית, במועדון מנסים גם להגיע למצב של נבחרת בליגת העל לתיכונים בדומה למועדוני נוער נוספים בארץ. "עמק חפר אומנם מועצה שלא מונה מספר גדול של תושבים יחסית לעיר, אבל מבחינה גיאוגרפית היא מתפרסת על שטח אדיר, דבר שמקשה על כך שכל השחקנים ישחקו באותו תיכון." ולמרות זאת, כבר יש התקדמות בנושא "כשהגעתי לעמק חפר הסברתי לעוסקים במלאכה שהיום שחקן שרוצה להתקדם חייב לקבל שעות אימון בבוקר.

הראשון שהרים את הכפפה היה אשר קסו שמנהל את תיכון 'רמות-ים'. הוא הקים אקדמיה לכדורסל שבשנה הבאה יתאמנו בה 60 שחקנים צעירים. אני מניח ש"נקצור" את פירות האקדמיה בקרוב והתיכון יוכל לשחק בליגת העל לתיכונים. גם התיכון ע"ש בן- גוריון (רופין) מצא לנכון לשתף פעולה עם הכדורסל בעמק חפר ומקנה לתלמידיו השחקנים שעות אימון רבות."

בשנים האחרונות אנחנו רואים לא מעט הצלחות בגזרת הנבחרות הצעירות ושחקנים צעירים שנחשבים לפוטנציאל ענק. ויחד עם זאת רובם עדיין מתקשים להשתלב בליגת העל. "כמובן שביטול החוק הרוסי יקשה על השתלבות הצעירים" אומר אורלנד, אבל הוא גם אופטימי לגבי העתיד "חוץ מעילויים כמו דני אבדיה, יש הרבה שחקנים שיכולים להגיע לליגת העל ויותר מכך. מן הסתם שאלת ההתקדמות תלויה גם באופי שלהם ולא רק ביכולת שלהם.

הרמה בליגה לנוער עולה משנה לשנה. אני יודע שהרבה אנשי מקצוע חולקים עליי בנושא אבל אני רואה שחקנים יותר טכניים, יותר פיזיים, יותר גבוהים, יותר מהירים. כמובן שיש עניין של שנתונים. אבל אם פעם שחקן נוער ממוצע היה שוקל 75 ק"ג והגובה שלו היה 1.83, היום יש הרבה שחקנים שקרובים ל-2.00 מטר ויותר, והמשקלים של השחקנים הם בין 80-90 ק"ג. גם באתלטיות יש שיפור אדיר. שחקנים זורקים ממצבים קשים יותר וקולעים באחוזים טובים."

ומה לגבי המשך הקריירה? "כרגע אני מאוד נהנה באימון שחקנים צעירים ומרגיש אתגר גדול. מה יהיה בעתיד? אינני יודע ..."