החשש בארצית - פציעות וחוסר תקציב

בעוד שנראה שהמשק מתחיל לחזור לשגרה ובאיגוד הכדורסל פועל במרץ להחזיר את הליגות הלא מקצועניות לפעילות - נראה שבליגה הארצית רוב הקבוצות לא היו מתנגדות להפסקת העונה. שיחה עם יושבי הראש של הליגה הצביעה על כמה בעיות לא פשוטות בסיום הליגה בחודשי הקיץ.


| safsal

 

כמעט חודשיים עברו מאז הודיע איגוד הכדורסל על הפסקת הליגות. לאחרונה ראינו התקדמות מצד עולם הספורט שחוזר אט אט לעניינים, כרגע אומנם רק לאימונים במתכונת מצומצת, אבל הכיוון הוא חיובי. יחד עם זאת, יש לא מעט בעיות, בעיקר בליגות המקצועניות. הליגה הארצית אומנם נחשבת חצי מקצוענית ואין בה שחקנים זרים, אבל גם במקרה הזה לקבוצות ייו מספר קשיים.

בשיחות עם מספר יושבי ראש משני מחוזות הליגה עלו שתי בעיות עיקריות - תקציב וחשש מפציעות. מרבית החוזים בליגה הסתיימו כבר, ולאור זה שרוב הקבוצות נתמכות על ידי עיריות שמעדיפות להשקיע את הכסף בעניינים אחרים, יהיה קשה לשלם לשחקנים על ליגה בחודשי הקיץ. החשש היותר גרוע עבור השחקנים, הוא שחזרה לליגה והרצון לסיים אותה כמה שיותר מהר יגרמו לעומס שיוביל לפציעות. שלצד זה קיימת גם בעית מתאזרחים שחלקם אינם בארץ כרגע, שחקנים שכבר חזרו הביתה מהעיר בה שיחקה קבוצתם, שחקנים להם עבודה נוספת וכו'.

איריס ועקנין, יו"ר הפועל מעלות: "יש חוסר ודאות לגבי המשך הליגה ולא ידוע מה יקרה ולכן לא מומלץ להמשיך את הליגה במצב של חוסר ודאות. חלק מהרשויות לא מאפשרות לפתוח אולמות לאימונים, הורידו 20-30% מהתקציבים לקבוצות והעבירו אותם לטובת הרשות. הפחד הגדול הוא בעיית הפציעות בגלל העומס לנסות לגמור את הליגה תוך חודש וחצי, מצד שני החוזים בליגה עד סוף אפריל, ולשחקנים יש התחייבויות אחרות, חלק הלכו ללימודים חלק עזבו את העיר, סיימו חוזי שכירות וכו'. חלק מהקבוצות בונות את עצמם לקראת העונה הבאה מדברים עם שחקנים כי מבחינתן העונה נגמרה.

אין לי בעיה שעכו תעלה ומי שאחרונה תרד, או לעשות כמו שהוחלט בלאומית מקום ראשון עולה ומקפיאים את הירידות, ישנה אפשרות נוספת שמנהלת הלאומית צריכה לראות איזה קבוצה תיהיה מסוגלת להעמיד תקציב לעונה הבאה עם ערבויות מתאימות ועל פי זה לקבוע מי תעלה ללאומית. כולנו תקווה שהמגפה לא תחזור בחורף הבא. בברכת בריאות לכולם."

לירן וינקור, מנהל מועדון הפועל גלבוע מעיינות: "אנחנו נגד החזרת הליגה מכמה סיבות: 1 - אין עוד תאריך לחזרה שהוא ודאי. כל עוד אין תאריך סופי ורשמי לחזרת הליגות תישאר אי ודאות כלכלית שמשפיעה על כל קבוצה כזו במיידי. 2- השחקנים בגילאים של ארצית הרבה יותר קשה להחזיר אותם מהרגע להרגע מבחינה גופנית. 3 - יש שחקנים שעם כרטיס כפול והלחץ שיהיה בתקופה של חזרת ליגות הבוגרים לא תאפשר את השתתפותם במשחקים בגלל הלוז הצפוף."

אילן פורמן, יו"ר הפועל עכו: "אנחנו כמובן נגד חזרה של הליגה ואנחנו בעד סיום העונה וקבלת החלטה שמקום ראשון עולה ליגה. הפעם זה באמת לטובתינו, אבל פשוט בלתי אפשרי להחזיר את הליגה. יש מתאזרחים שבחו"ל, החוזה של השחקנים מסתיים עכשיו באמצע מאי, אי אפשר, פשוט אי אפשר פיזית להחזיר את הליגה. מקווה שיקבלו את ההחלטה המושכלת כמו שבכדורגל קיבלו, שכל מקום ראשון עולה ליגה."

חן שניידרמן, יו"ר מכבי עירוני ר"ג: "אנחנו כמובן גם כן נגד חזרה של הליגה ובעד סיומה. נכון שיש שיגידו שאיני אובייקטיבי (מה שנכון), אבל באמת יש סיטואציה בלתי אפשרית כרגע. לרוב השחקנים החוזה מסתיים בשבועיים/שלושה הקרובים ומכיוון שבליגה ארצית רוב השחקנים חובבנים ומרוויחים יחסית סכומים נמוכים הם עובדים בעבודות נוספות. חזרה כרגע למשחקים תפגע להם באפשרות להרוויח מהעבודה העיקרית שלהם מה שיגרום לסירובם לחזור או לדרישה לחוזה חדש של חודשיים ולצערי אין לנו את הכספים האלה. כתוצאה מהקורונה העיריות החליטו לעזור לתושבי ועסקי העיר, לצערי זה מגיע על חשבון הספורט (ובצדק!!!!) ולכן לחזור למשחקים בעייתי מבחינתנו כלכלית.

אבל, ולפני הכל, הבריאות של השחקנים לנגד ענינו... ראשית, מה עם בידוד? איך זה שאף אחד לא מתייחס לזה בכלל? במה שחקן או מאמן ליגה ארצית שונה מכל ליגה אחרת? ואם כבר בידוד, אז איפה נבודד אותם? ע״ח מי? מי יהיה אחראי לכך? ליגה ארצית לא בנויה לכך... מעבר לכך בתחילת כל עונה נותנים לשחקנים חודשיים אימונים כדי לחזור לכושר ופה רוצים שתוך 3 שבועות הם ירוצו ויקפצו על המגרשים. מרבית הקבוצות מחזיקות ברשותן שחקנים מבוגרים (נקרא לזה כך בעדינות) אשר יהיו חשופים לפציעות כאלה ואחרות. איזה שחקן יסכים לסכן את החוזה שלו לעונה הבאה על-מנת לבוא לשחק עכשיו חודשיים אינטנסיביים ואפילו מיותרים.

כמו-כן יש לי שחקן שנמצא בחו"ל - מתי יחזור? כמה זמן בידוד? וכמה זמן יהיה לו להתאמן כדי להיכנס לכושר? פשוט לא הגיוני להחזיר את הליגה. מקווה שיקבלו את ההחלטה המושכלת ויודיעו על סיום הליגה. דבר אחרון, אני בהחלט תומך שהפועל כפ״ס ומכבי רחובות צריכות לעלות ליגה גם הן. עם קיצוץ התקציבים בעונה הבאה ועונה פיננסית שרוב הקבוצות יעשו, לא יקרה כלום ואפילו יקל על כולם אם תהיה ליגה רחבה עונה אחת או שתיים. (בטח אם גם יגדילו את ליגת העל).״

 

״הכרעה חייבת להיות ספורטיבית״

מהצד השני, יש גם כמה קבוצות שחושבות שלמרות הקשיים - חובה להחזיר את הליגה ולהביא אותה לסיום ספורטיבי. ולא רק זה, אלא שצריך למצוא את הדרך לסיום את הליגה מבלי לשנות יותר מדי את הפורמט שנקבע בתחילת העונה ושאליו קבוצות התכוננו והשקיעו כספים.

״באופן כללי מאוד היינו רוצים לחזור לשחק ולהכריע את העונה על הפרקט״, אומר לנו יו״ר מכבי רחובות רון וורוטיצקי. ״ברור לנו שגם במידה ויתקבל אישור ממשרד הספורט לחזור לפרקט - מדובר במהלך מורכב שלא בטוח שכל קבוצות הליגה רוצות לבצע אותו״. כשנשאל לגבי חלופות אפשריות, הוסיף: ״אנחנו מאמינים שיש את כל הסיבות והדרכים להכריע את העונה הזו על הפרקט. ברמה המעשית, אפשר לדלג את שארית העונה הסדירה ולקיים משחקי פלייאוף בין 4 הקבוצות הראשונות, כפי שהיה בשנים עברו. זה יוביל להכרעה ספורטיבית ראויה אשר לה מייחלים קבוצות הצמרת בשני המחוזות, ויצמצם את הלוגיסטיקה הכרוכה בהחזרתה של הליגה כולה לפעילות מלאה״

ליאור קפלינסקי, יו"ר הפועל עמק חפר: "הקבוצות שרוצות להמשיך יש להן עניין בלעלות ליגה, והקבוצות שעומדות לרדת או שאיבדו עניין בליגה לא רוצות להמשיך ומצפות שתיהיה הקפאת ירידות ומי שראשונה עולה. אנחנו לא בעד זה. העניין הכלכלי בהחלט קיים וגם המורכבות בלהחזיר שחקנים לשיגרה וכושר זה מאתגר. עם זאת בסוף ההחלטות של המועדונים הם לפי מצבם בטבלה ורמת השאיפה שלהם כי אם למישהו היה משהו ספורטיבי להפסיד הכסף היה הופך שולי כנראה. אנחנו בעמק חפר רוצים לחזור לשחק למרות שמצבנו בליגה יציב. אנחנו מאמינים שדברים צריכים להיות מוכרעים על המגרש ולא במצב זמני של טבלה מאמצע חודש מרץ שתעשה עוול לספורט."

מיכאל בדלוב, מנהלה המקצועי של נחל שורק, רוצה שהליגה תסתיים על המגרש, אבל קודם כל צריך לדאוג לשחקנים ולשמירה על הספורטיביות : "קודם כל חשוב לי להגיד, שאני מאוד מקווה שהשיקולים של כולם יהיו נקיים מאינטרסים אישיים. אני כבר שומע לא מעט קבוצות שמתאימות את הבקשה שלהם לפי מיקום בטבלה, וזה לא לעניין. אנחנו נמצאים כרגע ממש לקראת פשיטת רגל של הענף אם זה ימשך ככה, ועל כולנו לעשות הכל כדי לדאוג שהכדורסל יחזור, ולמגרשים.

למרות שאני משמש כמנהל מקצועי של קבוצה בליגה הארצית, חשוב לי להגיד כעו"ד שמייצג ספורטאים,שהחזרה חייבת להיות מבוקרת, תוך דאגה לשחקנים ולבריאותם לפני הכל. מצופה מאיגוד הכדורסל, לדאוג לכלל הענף ולא רק לעסקנים ולבעלי האינטרסים בקבוצות. והענף הזה הוא קודם כל השחקנים, המאמנים ואנשי המקצוע הטובים, לצערי יש לי תחושה לאחרונה שבאיגוד לא ממש מבינים את זה.

כך למשל, באחת ההצעות של האיגוד, הם הציעו שבליגה הארצית הפלייאוף יהיה רק ל-4 הקבוצות הראשונות, אני מנסה לחשוב, מה האינטרס מאחורי זה? אם כל כך חשוב לסיים את העונה מוקדם, אז אל תפגעו בקבוצות שהשקיעו כספים ובנו את הקבוצה לפי התקנון שפורסם בתחילת השנה (8 קבוצות בפלייאוף). ואם כל כך חשוב להם לסיים מהר את הליגה, אז יש פתרונות טובים יותר כמו מפגשי בית חוץ בלבד עד הגמר, זה הרבה יותר הוגן מלוותר על 4 קבוצות בשלב הפלייאוף."

בני חזן, מנכ"ל ההפועל כפ"ס: "הדעה שלנו היא חד משמעית שהכרעה חייבת להיות ספורטיבית. אנו מוכנים ורוצים לחזור ולשחק וזאת למרות שאחד השחקנים המרכזיים שלנו פצוע עד סוף העונה." כשנשאל לגבי עניין התקציב והחוזים, אמר כי "ההסכמים שלנו עונתיים והסכמים עד 30/06."

 

בתוך כך, בימים האחרונים הועלתה יוזמה ע״י יושבי ראש קבוצות הליגה הארצית בשני המחוזות להתכנס יחד ולגבש דעה משותפת. על אף שניכר כי ישנו רוב ברור המצדד כנגד חזרה למגרשים העונה, נראה כי תנסה להתגבש הנוסחה איתה יגישו מובילי היוזמה ליידי איגוד הכדורסל. האיגוד אמור לקבל את החלטתו הסופית לקראת סוף חודש מאי וסביר להניח כי להחלטת משרד הספורט בעניין החזרה לפעילות ספורטיבית מלאה יהיה משקל רב.