יומן פלייאוף: מארבע תצא

הפלייאוף בלאומית ממשיך מחר, ולכבוד המאורע כינסנו את מירב מאמצינו כדי לנסות להבין מה בדיוק קורה שם. מהשלשות שלא נכנסות, דרך השחקנים שלא הגיעו (ואלה שכן), היתרונות היחסיים מכל קבוצה ועד להימור המושכל שלנו: מי תאבד את יתרון הביתיות? (צילום: לימור מלינוף)


| אלירן כהן

 

בדיוק כמו בעונה שעברה, ארבעת משחקי רבע גמר הפלייאוף בליגה הלאומית נגררים למשחק שלישי. בדיוק כמו בשנה שעברה, אנחנו מאמינים שגם הפעם תהיה (לפחות) קבוצה אחת שתגנוב את הביתיות, אבל לפני שנגיע לדבר על זה - קצת מספרים מצמד משחקי רבע הגמר שראינו עד כה:

- זו אמנם העונה השנייה ברציפות בה כל סדרות רבע הגמר הולכות למשחק שלישי, אבל זו גם הפעם השנייה בסך הכל, מאז החזרה לפלייאוף של 8 קבוצות (אי שם בעונת 2006/07) שזה קורה. לפני שנתיים כל ארבע הסדרות הסתיימו בסוויפ, אבל גם זה לא קרה לנו יותר מידי פעמים עד היום (רק פעמיים, שוב).

- רק בשני משחקים (מתוך 8) עד כה הושגו נצחונות בהפרשים דו-ספרתיים. מוצקין ניצחה את אתא ב- 12 במשחק הראשון, גליל ניצחה את אשקלון ב- 18 במשחק השני. ההפרש הממוצע בסדרה בין חיפה לעפולה עמד על 5, בין רעננה ליבנה על 4, אבל גם שני המשחקים האחרים בסדרות הלכאורה-פחות-צמודות היו קשוחים: אשקלון ניצחה בגליל ב- 5 הפרש בלבד, ואתא את מוצקין עם סל ניצחון מטורף של דנזל לוינגסטון.

- בואו ננסה לראות מה בדיוק קרה במשחקים עצמם. זו לא העונה הכי טובה של סמי גיבנס בארץ, על זה כבר דיברנו לא אחת בעבר. ובכל זאת, עפולה, בשני משחקים, הצליחה לקחת את זה לקיצון. מ-ממוצע של 16.5 נקודות ומדד 21 בעונה הסדירה, צנח גיבנס ל- 8.5 נקודות ומדד 11.5 בפלייאוף. אבל נדיר מכך, גיבנס סיים את המשחק הראשון בסדרה עם 0/2 מהקו. הפעם האחרונה בה החטיא את כל זריקותיו מקו העונשין במשחק אחד הייתה בפברואר 17 ,במשחק הליגה של רעננה נגד הוד השרון.

- את הסדרה הזו, החליטו בעפולה ובחיפה, לא ינצחו בשלשות. למעלה מ- 16 שלשות בממוצע למשחק קלעו השתיים (יחדיו) בעונה הסדירה. בפלייאוף הן ירדו ל- 10, ואף אחת מהשתיים, בכל אחד מהמשחקים, לא הצליחה לדייק בלמעלה מ- 30%. שני עפולאים רשמו דאבל-דאבל בשני המשחקים: קאהים סירוט ובן קרטר, בזמן שבחיפה - שניצחה בריבאונד בשני המשחקים - התפלגות נפילת הכדורים החוזרים הייתה מתונה יותר. עזבו, לא נכנס לזה כאן.

- קריית אתא אמנם כפתה בעור שינייה משחק שלישי בסדרה, אבל היא תצטרך בו קצת יותר מאמנואל אומגבו (0/7 מהשדה במשחק האחרון) כדי להיות שם. כבר דיברנו על שלשות, נכון? אז מוצקין ואתא, שבעונה הסדירה קלעו יחדיו למעלה מ- 17 שלשות בממוצע למשחק, ירדו אף הן ל- 10.5 בסדרה הזו. למזלה של קריית אתא, לוינגסטון ידע לקלוע את השלשת שלו בזמן. ושימו לב לעומר טל, שקפץ בפלייאוף מ- 10.5 נקודות (ומדד 11.7) בממוצע בעונה הסדירה ל- 17.5 (ומדד 20.5) בפלייאוף.

- ובואו קצת נחסוך לכם דרמות: רק קבוצה אחת הצליחה לקלוע כמות דו-ספרתית של שלשות במשחק אחד בפלייאוף הזה. עד עכשיו. זו הייתה אשקלון, במשחק בכפר בלום, וזה הביא לה ניצחון. אבל כדי לנצח את המשחק השלישי בגליל תצטרך הקבוצה של אבי סוכר מעט יותר מזה. כמו למשל - יותר נקודות של בילי מקשפרד (קלע רק 10 במשחק השני), כמו למשל - קצת יותר עזרה בריבאונד. גליל, למרות ההפסד במשחק הראשון, לקחה עד כה בסדרה 21 כדורים חוזרים יותר, שנתנו לה 24 נקודות נוספות מהזדמנות שנייה.

- מה שהסדרה הזו כן מספקת לנו עד כה, זה את: השחקן הכי יעיל בפלייאוף - ג'ו לואל אצ'ול עם מדד של 26.5, מלך הריבאונדים של הפלייאוף - בילי מקשפרד עם 14.5, ומלך האסיסטים של הפלייאוף - גוני יזרעאלי עם 11. יזרעאלי ולואל אצ'ול מחזיקים גם במדד הפלוס-מינוס הגבוה בפלייאוף בינתיים - 15.5 ו- 15 בהתאמה. קררה, טרוצקי ומאדן מעט מאחוריהם, ויש גם נציגות מעניינת של ברנדון אדוארדס, שלקח איתו את רוחה של הגליל ליבנה, ורושם עד כה מדד ממוצע של פלוס 11.5.

- והגענו לסדרה הכי מעניינת, שמזכירה לנו (שוב) למה מעבר לסדרות של הטוב מ- 5 גם בשלב רבע הגמר זה הדבר שהכי נכון לעשות כרגע, כמעט כמו ממשלת אחדות. יהיה מבאס לא לראות את רעננה, שדרסה את הליגה במשך 26 מחזורים העונה, לא עולה לשלב חצי הגמר, אבל יהיה מבאס שם לא פחות גם בלי יבנה, שעד כה בפלייאוף מביאה את העומק שלה ליידי ביטוי: 24 נקודות מהספסל במשחק הראשון, 31 נקודות משם במשחק השני.

- ובזמן שאף אחת מהקבוצות שסיימו מעלייה בטבלה לא מצליחה לפגוע מחוץ לקשת - יבנה של הפלייאוף עושה את זה הכי טוב. 8 שלשות בממוצע למשחק ב- 38% זה ההפך הגמור למה שעשתה בעונה הסדירה, כשסיימה אחרונה בליגה מהטווח עם 6.5 שלשות ב- 29.5 אחוז (על מקומה בהיסטוריה של כל הזמנים אולי עוד נדבר בהזדמנות). יבנה קיבלה עד כה 7 שלשות מאפיק ניסים ועוד 5 מטוני יאנגר, שממרומי גילם יודעים היטב איך להגיע למשחקים החשובים באמת. רעננה, מאידך, מציגה לנו את מלך הסלים של הפלייאוף - ג'אמר גאלי (24.5 נק'), ואת אחוזי הקליעה הנדירים של ווין לנגסטון מהשדה (72.7%), שבמקרה או שלא - הוא גם השחקן שזוכה להכי הרבה דקות משחק בפלייאוף הזה.

- אבל החלק שמעניין באמת, כרגע, הוא מה אומרת ההיסטוריה על זהות הקבוצה (מבין אלו שסיימו במקומות 5-8), שתצליח לגנוב את הביתיות ולעלות לשלב חצי הגמר. מאז עונת 13/14 הייתה לנו תמיד נציגה אחת כזו. בעונה שעברה זו הייתה הפועל ר"ג / גבעתיים (מקום 7), לפני שנתיים הוד השרון (מקום 8), לפני 3 שנים עירוני רעננה (מקום 6), ורק לפני 4 שנים זו הייתה הקבוצה שסיימה במקום החמישי - אליצור נתניה.

- אז מנחשים. לפי הסבב, לכאורה, עכשיו זה תורה של עפולה (מקום 5) להפתיע. אבל - מכבי חיפה כבר עלתה ליגה מהמקום הרביעי (בעונת 06/07), רעננה כבר הפסידה סדרה לקבוצה שסיימה במקום 8 (הוד השרון), קריית אתא כבר ניצחה סדרה ללא יתרון ביתיות (ולמעשה גנבה אותה מגליל בעונת 14/15). הפעם האחרונה בה יבנה הגיעה לחצי הגמר הייתה בעונת 14/15, ועונת 15/16 הייתה הפעם האחרונה בה 3 קבוצות מהשמינייה הנוכחית היו שם: עפולה, קריית אתא ורעננה. בואו נזרוק שהן יהיו שם גם הפעם?