מאחורי הספסל: דקות דקות

מה המכנה המשותף הבולט בין 4 מ- 5 מוליכות הטבלה ואיך הוא קשור ליחס שבין עדי כהן סבן לבין אחד הזרים הטובים בליגה? מה בין עידן סייקס לעידן קייסי בעפולה? איך הסתיים המאבק השבועי בקרב על ראשות טבלת מלך הסלים? איזה מונה חדש נכנס למעקב? ואיזה נתון סטטיסטי היה מדיר שינה מעיניו של סטף קרי, אם רק היה מסתובב כאן בינינו? מסכמים את המחזור ה- 16 בלאומית.


| safsal

- אין כמו להתחיל עם שלשות, נכון? תשע פעמים בלבד זרקה הפועל ר"ג / גבעתיים מחוץ לקשת במשחק הדרבי הלוהט נגד עירוני רמת גן, ובכך השוותה את ה"שיא השלילי" העונתי של הליגה שהעמידה בעצמה במחזור הפתיחה נגד גליל עליון. בכלל, האורדונים לא מתים על הרעיון שנקרא "קשת ה- 3", והיו מוותרים עליו בשמחה אם זה רק היה הדדי. הקבוצה של מתן חרוש זורקת קצת יותר מ- 15 שלשות בממוצע למשחק, הכי מעט בליגה, וכמו שגם ניחשתם - גם קולעת הכי מעט - רק 5 שלשות לערב. ובכל זאת, פעם אחת היא בכל זאת קלעה כמות דו ספרתית של שלשות לערב, כלומר, אל תעופו, 10. זה קרה בדרבי הקודם. תארו לכם כמה קטלנית היא עוד יכולה להיות עם שחקן שיודע לעשות את זה טוב.

- ולא שאצל היריבה העירונית טוב יותר. למעשה, אפשר לומר שההפך הוא הנכון. בשורות עירוני ר"ג משחקים שניים מעשרת מפציצי השלשות הגדולים בליגה העונה - ארון בראון (8.3) ויועד בית יוסף (5.8), כלומר - שניהם יחד זורקים כמעט כמו כל הפועל רמת גן / גבעתיים כולה. עד כמה זה מצליח? אם להיות כנים, לא יותר מידי. עירוני ר"ג אחרונה בליגה באחוזי קליעה מחוץ לקשת עם 27% בלבד, אחוזי קליעה שבדרך כלל לא קל להישאר איתם בליגה, והיינו עדינים. רק במחזור האחרון לקחו השניים 20 זריקות משותפות מחוץ לקשת, וקלעו 6. סטף קרי מתהפךבמיטתו.

- 6 שלשות היו השבוע גם ליונתן שטרקמן, בהפסד האכזרי של רמת השרון לגליל עליון, שלמעשה הציבו אותו כשחקן היחיד עד כה העונה שקולע במשחק אחד 6 שלשות או יותר, כשמאחור נשארים גם דיוויד הווארטס ונועם מטלון. בכלל, לא מעט רגעי ציון סטטיסטיים נרשמו במשחק הזה, בהם שיאי נקודות בקריירה של שטרקמן (31) ורום גפן (24), שהוא עצמו אגב היה חתום על עוד 2 שלשות גדולות. גליל סיימה את המשחק עם 90 אחוזי קליעה מהקו (26/29) ולמעשה הבליטה נתון סטטיסטי מעניין: 3 מ- 4 "תצוגות העונשין" הקבוצתיות הגדולות של העונה היו נגד רמת השרון: 95% לקריית אתא, 90% לגליל, ו- 90% לחיפה. יש לכם הסבר מדעי?

- מהצד השני של ההתמודדות - הקבוצה של אבישי גורדון רשמה את ניצחון החוץ השני שלה העונה והשישי בסך הכל. מתוך ששת הניצחונות שלה, ניצחה גליל, מצד אחד, 3 פעמים את הקבוצות שלכאורה מתמודדות איתה כנגד הירידה, בעוד שמצד שני - רשמה 3 נצחונות על קבוצות צמרת / פוטנציאליות: נס ציונה, כפר סבא ועפולה. כלומר - כדי להגדיל את הסיכויים שלה להיות בפלייאוף היא תצטרך בין לבין לנצח קבוצות שמתמודדות איתה על הכרטיס לשם כדי לא להגיע בעמדת נחיתות לבית המשולש / מרובע שצפוי להכריע את גורל חלק מהעולות לפלייאוף העונה. גם גליל, אגב, היא לא אחת מקבוצות ה- 3 הגדולות בליגה, אבל אחוזי הקליעה שלה מהשדה (45) גבוהים יותר משל רוב קבוצות הליגה.

- הפועל חיפה כבר מצאה את המחליף שלה לדייויד הווארטס (שלמעשה, הסתבר שכבר מצא את המחליפה של חיפה מהר במיוחד, איפשהו על אדמת פורטו-ריקו), אולם נראה שלמרות ההפסד שלה השבוע - היא מתחילה למצוא את הדרך לחזור לקצב שלה, כלומר - לקלוע שלשות, כשהשבוע היו לה (שוב) עשרה כאלו. הפיקנטריה במפגש בין חיפה להוד השרון הגיעה גם במאבק בין שני מלכי הסלים של הליגה - קינו בורואס (389) וסטרום וורן (388) שקלעו 19 נקודות כל אחד ושמרו על פער של נקודה ביניהם במאזן הכולל. רחוק מאוד משם נפגשו ברחובות שני הריבאונדרים הטובים בליגה, ערב משחקי המחזור, טרנס ווטסון ואוון ייטס, אלא שכאן - ייטס לא היה בעניינים, ווטסון קיבע את מעמדו בצמרת הטבלה ובתפר שביניהם נכנסו דומיניק פוינטר וג'רמיין ג'ורדן. אבל עוד יהיו פה שינויים.

- בעפולה, חגגו השבוע סופסוף ניצחון ששחרר הרבה מאוד לחץ והחזיר רוח אופטימית במחשבות על הפלייאוף. דימיטירויס טרידוול אמנם צפוי לחזור בקרוב למגרשים, אבל סך הכל נראה שקייל קייסי, שיודע את מקומו במערך של רועי פרל, נכנס חלק לעניינים. מתוך 7 הנצחונות שרשמה העונה, שלושה היו בעידן טרידוול (3 מש', 17.7 נק', 7.7 רב'), שניים בעידן קייסי (4 מש', 11.3 נק', 8.5 רב'), אחד בעידן סייקס (4 מש', 11.5 נק', 11.5 רב'), ואחד - בדרבי העמק הקודם - הושג ללא זר נוסף לצידו של ג'יילין קאנון הנהדר. הפיקנטריה עם סיפור קייסי-סייקס מופיעה, איך לא, כשמגיעים לקו העונשין. את זה שאייזיה לא קלעי עונשין גדול אנחנו מכירים, אבל 13/13 של קייסי עד כה הם לא עניין טריוויאלי. מגדל העמק, מנגד, רשמה הפסד רביעי בחמשת משחקיה האחרונים והתרחקה מעט מצמרת הטבלה, אבל זוכרים מה כתבנו קודם? גם פה עוד יהיו שינויים.

- 32 דקות בלבד שיחק ג'ף אלן בשני המשחקים האחרונים של באר שבע. בואו נגיד - פחות ממה שג'ייסון וויליאמס, חברו לקבוצה, עושה בדרך כלל במשחק אחד, או אם להיות מדויקים יותר - פחות ממה שכל זר בליגה הזו צריך לעשות במשחק אחד. אלן הוא אחד משוברי השוויון הכי גדולים שיש לליגה להציע העונה, ודי להביט במשחק האחרון כדי להבין עד כמה. ב- 14 וחצי הדקות ששיחק באר שבע עשתה פלוס 15, במהלכן אלן גם הספיק לאבד 4 כדורים, לבצע 5 עבירות, ועדיין לסיים עם 13 נקודות מדד. מהצד השני, גם לקריית אתא לא היו יותר מידי הזדמנויות ליהנות מדאליס ג'ויינר (2+) ששיחק 27 דקות אחרי שהסתבך גם הוא בעבירות.

לא פחות מ- 68 שחקנים רואים העונה יותר פרקט מג'ף אלן (24 דקות בממוצע למשחק), ומיותר לציין שהוא הזר שמשחק הכי מעט בליגה השנה. קצת הרבה אחריו ניצבים חברי הצמד של נס ציונה - לי רוברטס (27) ובילי מקשפרד (28), והכי קרוב אליהם ברשימה תמצאו את ג'מאל אולסוורה מר"ג / גבעתיים (30) וג'וש היירסטון מרעננה (31). מזהים פה מגמה? ארבע מחמש המוליכות לא נמצאות בצמרת בזכות אובר דומיננטיות של הזרים שלה. יוצאת מן הכלל היא, כמובן, הפועל כפר סבא, שם צמד הזרים שלה רואה בממוצע לערב כמעט 73 דקות על הפרקט. מבחינת ממוצעים, ג'רמיין ג'ורדן ראשון בליגה עם 37 דקות לערב, אבל את הקילומטראז' הכי גבוה העונה עשה עדי כהן סבן, ששיחק בסך הכל 588 דקות עד כה.

- וכמו שכבר התרגלתם - לא פחות משישה משחקים הסתיימו השבוע בדיוק כמו שהסתיימו בסיבוב הראשון. רעננה לא התרגשה מול נס ציונה ועל אף חסרונו של גיא לביא שוב הדביקה לה עוד הפסד שערער את מקומה בפסגת הטבלה בזכות ערב גדול של היירסטון ומשחק נהדר של שחקני הקו האחורי שלה - עידן פז, גיל בני ויובל זוסמן, שרשמו יחד איבוד כדור אחד. גליל שוב ניצחה את רמת השרון על חודו של מהלך אחרון, באר שבע שוב גברה על קריית אתא במשחק שההכרעה בו נגררה ממש עד לדקות הסיום, וכך גם עפולה בדרבי העמק והפועל ר"ג בדרבי 03. גם מכבי רחובות שוב איבדה ניצחון שכבר כמעט והיה בידיים שלה נגד כפר סבא. החריגה היחידה הייתה בצמד המפגשים בין הוד השרון לחיפה, כשבמשחק הראשון חיפה ניצחה בחוץ בקלילות בזכות ערב קליעה נהדר מחוץ לקשת, ובמפגש השבוע היא חסרה את הווארטס ולא ידעה איך להתמודד עם צמד הזרים של היריבה - ורנון טיל וסטרום וורן, שקלעו יחדיו 50.

- ובואו ננסה לעשות משהו עם הנתון הבא: 319 עבירות נשרקו במחזור האחרון. אנחנו לא לגמרי סגורים איך זה ביחס לממוצע העונתי, אבל מבטיחים להגביר את המעקב בשבועות הקרובים. בשני משחקים בלבד נשרקו פחות מ- 40 עבירות, בשניים אחרים נשרקו למעלה מ- 50, ועל ספירת השחקנים שיצאו ב- 5 עבירות או שהיו מאוד קרובים לשם העדפנו לוותר, אחרי שכבר גילינו שהוא יהיה דו-ספרתי. את הטענות בדבר ה"אובר-קולינג" של השופטים העונה ניסינו להפריך איפשהו באמצע הסיבוב הראשון, אבל לאורך השבועות האחרונים הן עלו שוב, ואם להיות כנים - הסטטיסטיקה במקרה הזה היא עניין שלא לגמרי מייצג נאמנה את המציאות בשטח, שכן 10 עבירות בשתי דקות אחרונות של משחק צמוד לא דומות ל- 10 עבירות שעוצרות מתפרצת. בשורה התחתונה - יותר מפעם אחת התקבלה התחושה שיכולנו לחוות משחקים מהנים יותר עם קצת פחות שריקות. זה אפילו גם היה עושה לנו נעים יותר באוזניים.