תלמידות: היום הגמר הגדול!

שנה חמישית ברציפות שהן בגמר, אוסטרובסקי והגימנסיה הריאלית נפגשות לעוד גמר, ואחרי 2 ניצחונות של אוסטרובסקי ואז 2 של הגימנסיה, השנה החמישית תשבור שוויון. דור חדש של שחקניות מתחיל סיבוב גדול נוסף בין שני התיכונים שמזמן משחקים בליגה משלהן. 12:00, "היכל הפיס" בחולון, שידור ישיר ערוץ ONE


| שי ברק

 

מחר זה קורה. גמר חמישי ברציפות בין  שני תיכונים שהפכו להיות לליגה משלהם. כל עוד לא ידיחו אחת את השניה בשלבים מוקדמים יותר המאבקים שסגרו את העשור הקודם ילוו אותנו עמוק לתוך העשור הנוכחי.  אחרי רצף של 4 אליפויות של אוסטרובסקי החליפה אותה הגימנסיה הריאלית עם זכיה וגמר נוסף (נגד קרית שרת) ומאז השתיים מדי שנה (כבר פעם חמישית ברציפות) מתמודדות על הבמה המרכזית אם היא ב"מלחה" או ב"דרייב אין" והשנה גם ב"היכל הפיס" , הן שם.

מחר, חמישי, 02.01, החל מ-12:00, יחל עידן חדש במאבקים בין המועדונים. אחרי שהדור של תירוש-אורבך-סירקיס, מיקסם את היכולות עם רצף זכיות, שלטו בשנתיים האחרונות קארש-סלס-אייזנר , כמובן עם חברותיהן. כעט אחרי שנת הסתגלות מתחילה יריבות חדשה. ציפל-אוסיגווי-וקנין-קארש-טרנר.... שחקניות י'-י"א, נגד גרזון-רינת-לוינשטיין-שוסטר-דהן...., הקבוצות מבוססות שחקניות שיש להן לפחות עוד שנה בתיכון, ככה שהשנה חשובה, אבל היא רק הפרומו לשנה הבאה ולמשחק הענקיות על ה- ISF.

עוד פרק בהיסטוריה המפוארת של המפעל ייכתב בגמר הראשון של העשור החדש. מעגלים שנסגרו אשתקד נפתחים מחדש לעוד סיפור נפלא ולקראת המשחק נבין איך הכל התחיל וכמה רחוק עוד ימשיך מכאן....

 

פרק א' - ההיסטוריה

אוסטרובסקי הוא אחד התיכונים הותיקים בליגת העל, כשההיסטוריה שלהן הולכת אחורה עד שנת 1999, הזכיה הראשונה בתואר האליפות אחרי שנים של דומיננטיות מצד קרית שרת. לירון כהן, נילי נאתכו ז"ל והילה יזהר הובילו את התיכון לניצחון 67:57, שנה אחרי ההפסד שלהן באותו הפרש (58:48) לאותה קרית שרת (במשחק ענקיות בין אפשטיין וקולודני לליעד סואץ וכהן). יעברו עוד 5 שנים עד שאוסטרובסקי תחזור למעמד ובשנת 2004 לעיניי 1,500 צופים נופר שלום, שרון רשף ואלינור אבני יפסידו פעמיים (לק"ש ורוטברג) את האליפות הבאה יחגגו ב-2007 עם 27 נקודות של חן הולצר.  בסך הכל הגיעו ב-30 השנים האחרונות ל-13 גמרים ומהם 8 אליפויות.  

גימנסיה ריאלית אמנם הבליחה בגמר לפני 28 שנים אז נכנעה לקרית שרת של שרית ארבל (30 נק') ומאז לא חזרה לרמות הגבוהות...עד שהגיע זיו ארז לכדורסל הבנות והתחיל לכתוב מחדש את ההיסטוריה של הגימנסיה. ההעפלה לליגת העל מהאליפות הארצית התרחשה ב-2012 (טל יעקב, שיר לוי, שקד טייר, האחיות הולצמן) ומאז הגיעה הגימנסיה בכל שנה לגמר(!). בשנה שאחרי העליה לליגת העל זכתה באליפות הראשונה עם ניצחון על מקיף ז' אשדוד 47:38, השנים שאחרי הביאו איתן בעיקר הפסדים אבל בשנתיים האחרונות דור הזהב של ראשל"צ שהיום רבות מהן משחקות בליגת העל, זכה בשתי אליפויות רצופות והן מגיעות לגמר הנוכחי כאלופה המכהנת.

 

פרק ב' – מעגל חדש נפתח: על המפגשים הגדולים בין השתיים מתחילה בספטמבר 2012. 

הקדמה. עד שנת 2013 טורניר ה-ISF (אליפות העולם לתיכונים) כלל שחקניות תיכון עד גיל י"א ולכן מדי שנתיים בתחילת השנה נערך טורניר ייחודי שייקבע את הנציגה שלנו לאליפות.  (החל מהאליפות של 2015 השתנו החוקים ומאז אלופת ליגת העל לתיכונים נוסעת לאליפות העולם).

חזרה ל-2012. הגימנסיה הריאלית בתחילת דרכה, עדיין אפילו לא בליגת העל לתיכונים (הן יעלו מהאליפות הארצית רק חודשיים לאחר מכן בנובמבר). הגיעה לטורניר מוקדמות ISF ועשתה דרך מרשימה לגמר, אחרי שעברה בחצי הגמר את תיכון בליך. בגמר חיכתה לה....אוסטרובסקי. תלמידות התיכון מרעננה הגיעו עם תואר האליפות (אחרי ששנה קודם ניצחו את הרב תחומי) ובהמשך אותה שנה יזכו באליפות שלישית ברציפות (כשינצחו את הר וגיא). אבל באותו טורניר, הדהימה אותן הגימנסיה, תיכון צעיר עם מאמן שאפתן ועם 27 נקודות שקלעו יחד טל יעקב ושיר לוי. הגימנסיה ניצחה בגמר את אוסטרובסקי 53:40 וטסה לאליפות העולם בקפריסין.

מאז כאמור, הגימנסיה זכתה פעמיים באליפות אבל שתיהן לא בשנים של ISF. אוסטרובסקי מנגד טסו לפני שנתיים לאליפות וסיימו במקום הרביעי (!) היתה זו הופעתן השלישית באליפות העולם (04', 11')

מי שזוכרות היטב את אותה זכיה של אוסטרובסקי (63:40) בגמר החשוב הן מי שהיו אז תלמידות כיתה י' גאיה סלס, גילי אייזנר ודניאל קארש שאמנם היו הקלעיות המובילות בגימנסיה אבל לא הספיקו כדי לנצח. הן ראו אז את שיר תירוש קולעת 25 נקודות ואת ליעד אורבך מסיימת עם 17 ו...רצו גם.

סגירת המעגל הושלמה בשנה שעברה. לגמר הגיעו הגימנסיה הריאלית כאלופת התיכונים בזכות ניצחון דרמטי משלשה גדולה של סלס (47:45) , אבל ראשל"צ גם רצתה לטוס לאליפות העולם, ובשנה שעברה כשכרטיס לאליפות היה על הפרק זכתה הגימנסיה באליפות בצורה המשכנעת ביותר בתולדות ליגת העל לתיכונים. 79:43 הוא ההפרש הגדול ביותר שהושג בגמרים לתלמידות, כשכבר במחצית ההפרש היה 21 נקודות פשוט "לא היה כוחות". באליפות העולם, אגב, ספגה ראשל"צ הפסד מפתיע כבר בשלב המוקדם של הטורניר ואיבדה את הסיכוי לזכות בו.

 

 

פרק ג' – החידוש!

בגמרים האחרונים היו הרבה שחקניות שהשתנו. תלמידות י"ב סיימו ולבשו מדים, שחקניות כיתה ט' הצטרפו לתיכון, וכן הלאה. הקבוע היה על הקווים. זיו ארז, המנהל המקצועי בראשל"צ משך עשור, נגד מי שבנה ויצר מותג "אוסטרובסקי" יוני דנישבסקי שהיה שם בעשור וחצי האחרונים שהפכו את אוסטרובסקי למובילות בליגה. השנה כבר יש שינוי.

לירון שרף, שנה ראשונה כמנהל מקצועי ברעננה, שנה ראשונה כמאמן נערות. מי שהגיע לכדורסל הנשים מאימון בנים, ועבר בליגת העל ברעננה ורמת חן והיה כחלק מצוות האימון בנבחרת העתודה, הגיע הקיץ למחלקה הצעירה אולי המפוארת בענף ובשנתו הראשונה יעמוד על הקווים במשחק הכי גדול שיש לכדורסל הנשים להציע (כמה גמרים עוד מתקיימים באולם של 5,000 צופים?). שרף עדיין חדש בעסק יפגוש בגמר ראשון את זיו ארז שאחראי על הפרוייקט בגימנסיה כבר עשור ובנה הכל מהיסודות.  מתחילים את הספירה מחדש?

 

גרזון וציפל בגמר אשתקד. מי תצא מנצחת השנה?

 

זווית אחרת – דור הי"ב

השמות הגדולים בשתי הקבוצות הן תלמידות י"א, כי בכל זאת מדובר בשחקניות ליגת על. עדן ציפל שחקנית חמישייה לסירוגין בהפועל ראשל"צ שבמקום הרביעי בליגת העל, וירדן גרזון שחקנית מובילה במכבי רעננה בליגת העל. אלא שמשחקי גמר מוכרעים על נסיון וכאן יש יתרון לשחקניות י"ב שכבר היו שנתיים או שלוש במעמד. בגזרה הזו לאוסטרובסקי יתרון עם 5 שחקניות תלמידות י"ב, לגימנסיה "רק" שתיים (וצימרינג הפצועה). אלה הן המובילות-

אוסטרובסקי רעננה : נעה גבעון. גבעון החלה בפריצה שלה בשנה שעברה והשנה היא אחת השחקניות המובילות ברעננה, כמה מובילה? בגיל 18 היא כבר לא שחקנית קבוצת הנערות עוד, אלא שחקנית סגל הקבוצה בליגת העל ובכרטיס כפול גם בקבוצת הליגה הלאומית בוגרות. גבעון קלעית נהדרת, נותנת עונה מצוינת בליגה הלאומית כשהיא בין 3 הקלעיות המובילות בליגה, גם אם בליגת העל עוד לא זוכה לכמות משמעותית של דקות. בשנה שעברה התקשתה במשחקי התיכונים, אבל השנה כבר מצופה ממנה להוביל את הקבוצה לניצחון.

רוני זהות. רוני זהות היתה מהשחקניות שסומנו לפני שנתיים כאחת הכישרונות הגדולים ברעננה, כשהיתה עם ציפל נציגות ישראל במחנה יוקרתי של פיב"א ובנבחרת הקדטיות. זהות שחקנית אתלטית נהדרת שלא עטופה ב"אבק כוכבות" ולכן את השם שלה אפשר לראות ליד שורות סטטיסטיות מרשימות גם אם לא ברשימת "כוכבות".

עמית כהן. מי שהתחילה את הקריירה בראשל"צ אבל בשנתיים האחרונות עושה את הפריצה דווקא במדי רעננה ואוסטרובסקי. כהן, היא היחידה מהשלוש שהוזכרו כאן שסיימה עם נקודות בשני הגמרים האחרונים. אמנם לא היתה מהקלעיות המובילות, אבל ההגנה שלה והדומיננטיות בסגל בנו אותה לגמר הנוכחי. רגע לפני שהיא וחברותיה מסיימות גיל תיכון הן ירצו לסיים אותו עם תואר.

גימנסיה ריאלית: מאי רווח, גארדית מוכשרת המתאמנת ונכללת בסגל ליגת העל. בשנה שעברה לא הרבתה לשחק אך היה לה תפקיד משמעותי בניצחון הקבוצה. השנה בעיקר בליגת התיכונים היא ברומטר, מנווטת, מנהיגה וקולעת מצוין מחוץ לקשת. על אף ההפסד בתחילת השבוע רווח היתה המצטיינת בקבוצה ובזמן שבוחרים להתמקד הגנתית בחברותיה לקבוצה , רווח היא השחקנית החשובה בראשל"צ ויכולה להביא במו ידיה את התואר שנה שלישית ברציפות..

 

זווית נוספת – השחקניות ה"פחות מדוברות"

אוסטרובסקי:מאיה לוינשטיין. מי לא מכיר באוסטרובסקי את השם גרזון או רינת, אבל ספק כמה שמעו על מאיה לוינשטיין לפחות עד הקיץ האחרון. לוינשטיין יכולה בנתוניה ובאינטילגנציית משחק שלה להיות רכזת נפלאה, אך הפיזיות וסגנון המשחק שלה מאפשרות לרעננה להשתמש בה גם בצבע. את היכולות הגבוהות ראינו בנבחרת הקדטיות שם הפכה להיות בורג מרכזי בקבוצה, מובילת כדור ומנהלת משחק שהביאה לנבחרת לא מעט ניצחונות ויכולה לעשו את זה גם השנה באוסטרובסקי. רותם שוסטר, שחקנית פיזית, אתלטית ולוחמת נפלאה שעושה התקדמות אסטרונומית משנה לשנה. בגמר אשתקד סיימה עם 12 נקודות והשנה כשהיא מנוסה יותר היא אולי השחקנית היותר חשובה באוסטרובסקי. דוריאן דהן סואץ, דור העתיד של אוסטרובסקי, גבוהה ואתלטית עם קליעה טובה מבחוץ יכולה להביא את השינוי מהספסל ולעצור את השחקניות הגבוהות בגימנסיה כציפל וטרנר, אך ככל הנראה תהיה משמעותית יותר בשנים הבאות.

גימנסיה ריאלית: הילה קארש, הדור הבא במשפחת קארש, מספר 8 האדום העתידי. בכיתה י' דניאל קארש סיימה עם 7 נקודות במשחק בו הפסידה לאוסטרובסקי ב-23 הפרש. שנה אחרי כבר היתה מהמצטיינות בגמר ועלתה לשחק בליגת העל במקביל ללאומית נשים, הילה קארש רק בכיתה י' וטבעי שעוד לא סומנה, אך זה יכול לקרות מהגמר הקרוב. עדי וקנין, מהשחקניות שמזכירות את בן אליעזר או ברנר של השנים הקודמות. עדי וקנין עושה כל מה שהקבוצה צריכה ממנה, החל מהקליעה מבחוץ ועד משימות הגנתיות. כמעט ולא שמענו את השם שלה בראשל"צ אבל כבר למדנו שכשיש כ"כ הרבה שחקניות מוכשרות בשתי הקבוצות האלה לא תמיד אפשר לשמוע על כולן ואם יש שחקנית לסמן לגמר הקרוב זו כנראה וקנין. עמית טרנר, עוד מגמר גביע המדינה לילדות לפני שנתיים דרך גמר הגביע לנערות ב' בעונה שעברה עמית טרנר גדלה להיות אחת השחקניות המסקרנות בדור הבא. טרנר גבוהה 1.78 , אבל ורסטילית ויכולה לשחק גם כגארדית. בנבחרת הקדטיות הגיעה כמעט כשחקנית אחרונה אבל מהר מאד הפכה לשחקנית משמעותית בנבחרת ובצבע , בגמר כ"כ מכריע ומלחיץ תקבל הזדמנות אבל המבחן שלה כשחקנית כיתה י' תהיה להתבגר לתוך הסיטואציה ולהוביל את הגימנסיה לאליפות העולם בשנה הבאה.

 

מה מחכה לנו בגמר?

שימו לב למאצ'-אפים הבאים: ירדן גרזון מול עדן ציפל ; אמי רינת מול ג'וי אוסיגווי ;

כמות הפעמים שהשמות האלה הוזכרו (ו-ב-צ-ד-ק) מעידה על הכישרון העצום שמצטבר להן בידיים וברגליים והתקווה הגדולה שלנו מהן למען עתיד הענף. חלקן משחקות מעל 20 דקות מדי משחק בליגת העל ואחרות הן חלק מהסגל של הקבוצות ומחכות להזדמנות שלהן לפרוץ. הן גבוהות ואתלטיות, שחקניות מובילות בנבחרות הצעירות ובקיץ הקרוב ינסו להשאיר את הנבחרת דרג. הן קולעות מכל הטווחים ולעיתים קרובות בדו ספרתי. לפני שנה ציפל ואוסיגווי זכו בכל התארים בנערות א' ו-ב', ירדן גרזון במקביל הובילה בכיתה י' קבוצת בוגרות לזכיה בגביע האיגוד. אמי רינת נבחרה לחמישיית הטורניר באליפות אירופה עד גיל 16, כבוד שזוכות לו בד"כ שחקניות מהנבחרות שזכו במדליה.

אין מספיק סופרלטיביים לחלק להן, פשוט נגיע לצפות ב-4 נאבקות על תואר האליפות היוקרתי.

זה גמר פתוח לחלוטין, קשה להמר מי תהיה עדיפה. בעונה הסדירה היתה זו ראשל"צ שידה היתה על העליונה, אבל רק בתחילת השבוע היתה זו קבוצת רעננה שבגביע המדינה לנערות א' ניצחה ניצחון גדול את שחקניות ראשל"צ והן מגיעות במומנטום טוב יותר. האם הנסיון על הקווים יעשה את ההבדל? או אולי מספר השחקניות מכיתה י"ב? או היכולת הנפלאה של אחת מה-4 שהוזכרו למעלה? זו אולי האליפות הכי פתוחה בחמש השנים האחרונות, נקווה שנזכה לרמה גבוהה בהתאם.