תלמידות: מחר ה-גמר הגדול!

כל גמר הוא גדול, בטח כששני התיכונים הטובים ביותר מעפילים אליו, אבל נדמה שהשנה יותר מתמיד, ייסגרו מעגלים והסיבוב הרביעי ברציפות בין אוסטרובסקי לגימנסיה הריאלית יהיה הגדול מכולם. כשהדובדבן הממתין לזוכה. טיסה לאליפות העולם - ISF. מחר, 12:00 "היכל קבוצת שלמה".


| שי ברק

 

מחר זה קורה. גמר רביעי ברציפות נגד שתי הנבחרות שהן פשוט שתי רמות מעל ליגת העל לתיכונים. שתיהן רוצות עוד תואר אליפות, אבל יותר מכל שתיהן רוצות לטוס ל-ISF , כך שהגמר הנוכחי, כמו לפני שנתיים הוא יוקרתי עוד יותר.

אחרי רצף של 4 אליפויות של אוסטרובסקי החליפה אותה הגימנסיה הריאלית עם זכיה וגמר נוסף (נגד קרית שרת) ומאז השתיים מדי שנה (כבר פעם רביעית ברציפות) מתמודדות על הבמה המרכזית אם היא ב"מלחה" או ב"דרייב אין" , הן שם.

מחר, חמישי, 20.12, החל מ-12:00, ייכתב עוד פרק בהיסטוריה המפוארת של המפעל ושל כל אחד מהתיכונים האלה. מעגלים ייסגרו , ולקראת המשחק נבין איך הכל התחיל וכמה רחוק עוד ימשיך מכאן....

 

פרק א' - ההיסטוריה

אוסטרובסקי הוא אחד התיכונים הותיקים בליגת העל, כשההיסטוריה שלהן הולכת אחורה עד שנת 1999, הזכיה הראשונה בתואר האליפות אחרי שנים של דומיננטיות מצד קרית שרת. לירון כהן, נילי נאתכו ז"ל והילה יזהר הובילו את התיכון לניצחון 67:57, שנה אחרי ההפסד שלהן באותו הפרש (58:48) לאותה קרית שרת (במשחק ענקיות בין אפשטיין וקולודני לליעד סואץ וכהן). יעברו עוד 5 שנים עד שאוסטרובסקי תחזור למעמד ובשנת 2004 לעיניי 1,500 צופים נופר שלום, שרון רשף ואלינור אבני יפסידו פעמיים (לק"ש ורוטברג) את האליפות הבאה יחגגו ב-2007 עם 27 נקודות של חן הולצר.  בסך הכל הגיעו ב-30 השנים האחרונות ל-12 גמרים ומהם 8 אליפויות.

גימנסיה ריאלית אמנם הבליחה בגמר לפני 28 שנים אז נכנעה לקרית שרת של שרית ארבל (30 נק') ומאז לא חזרה לרמות הגבוהות...עד שהגיע זיו ארז לכדורסל הבנות והתחיל לכתוב מחדש את ההיסטוריה של הגימנסיה. ההעפלה לליגת העל מהאליפות הארצית התרחשה ב-2012 (טל יעקב, שיר לוי, שקד טייר, האחיות הולצמן) ומאז הגיעה הגימנסיה בכל שנה לגמר. בשנה שאחרי העליה לליגת העל זכתה באליפות הראשונה עם ניצחון על מקיף ז' אשדוד 47:38, השנים הבאות הביאו איתן בעיקר הפסדים עד העונה שעברה שהגימנסיה רשמה את הזכיה השניה שלה באליפות התיכונים.

 

פרק ב' - סוגרים מעגל : על המפגשים הגדולים בין השתיים מתחילה בספטמבר 2012. 

הקדמה. עד שנת 2013 טורניר ה-ISF (אליפות העולם לתיכונים) כלל שחקניות תיכון עד גיל י"א ולכן מדי שנתיים בתחילת השנה נערך טורניר ייחודי שייקבע את הנציגה שלנו לאליפות.  (החל מהאליפות של 2015 השתנו החוקים ומאז אלופת ליגת העל לתיכונים נוסעת לאליפות העולם).

חזרה ל-2012. הגימנסיה הריאלית בתחילת דרכה, עדיין אפילו לא בליגת העל לתיכונים (הן יעלו מהאליפות הארצית רק חודשיים לאחר מכן בנובמבר). הגיעה לטורניר מוקדמות ISF ועשתה דרך מרשימה לגמר, אחרי שעברה בחצי הגמר את תיכון בליך. בגמר חיכתה לה....אוסטרובסקי. תלמידות התיכון מרעננה הגיעו עם תואר האליפות (אחרי ששנה קודם ניצחו את הרב תחומי) ובהמשך אותה שנה יזכו באליפות שלישית ברציפות (כשינצחו את הר וגיא). אבל באותו טורניר, הדהימה אותן הגימנסיה, תיכון צעיר עם מאמן שאפתן ועם 27 נקודות שקלעו יחד טל יעקב ושיר לוי. הגימנסיה ניצחה בגמר את אוסטרובסקי 53:40 וטסה לאליפות העולם בקפריסין.

מאז כאמור, הגימנסיה זכתה פעמיים באליפות אבל שתיהן לא בשנים של ISF. אוסטרובסקי מנגד טסו לפני שנתיים לאליפות וסיימו במקום הרביעי (!) היתה זו הופעתן השלישית באליפות העולם (04', 11')

מי שזוכרות היטב את אותה זכיה של אוסטרובסקי (63:40) בגמר החשוב הן מי שהיו אז תלמידות כיתה י' גאיה סלס, גילי אייזנר ודניאל קארש שאמנם היו הקלעיות המובילות בגימנסיה אבל לא הספיקו כדי לנצח. הן ראו אז את שיר תירוש קולעת 25 נקודות ואת ליעד אורבך מסיימת עם 17 ו...רצו גם.

סגירת המעגל תושלם ביום חמישי הקרוב, כשהשלוש יגיעו לגמר כשחקניות ליגת העל במדי הפועל ראשון לציון, אייזנר וקארש גם יגיעו כשחקניות נבחרת ישראל הבוגרת. אבל עם כל המחמאות והתארים הנלווים הן עדיין רוצות הישג אחד שאין להן, לטוס ל-ISF כאלופות התיכונים.

 

פרק ג' - המסורת שתמשיך ותיצור מסורת חדשה?

יוני דנישבסקי מוביל את תיכון אוסטרובסקי כבר כעשור וחצי, זיו ארז אחראי על הפרוייקט בגימנסיה כבר כמעט עשור ובנה הכל מהיסודות. השניים כבר ארבע שנים נפגשים מדי שנה בגמר, השניים כבר היו שם עוד קודם גם במשחקי חצי גמר ובשלבים המוקדמים והפרויקט נמשך. לפני שנתיים כאמור הגיעו לגמר 3 שחקניות י' מובילו בגימנסיה והתמודדו נגד הדור המוכשר של אוסטרובסקי (שזכה בשני טריפלים). השנה דור מוכשר של שחקניות כיתה י' יוביל את אוסטרובסקי מול שחקניות ליגת על ותלמידות י"ב מהגימנסיה.

מה מחכה בהמשך? כנראה שעוד מאותו דבר ולהרבה שנים קדימה, כי באגודות האלה עובדים יסודי, נכון, יוצרים המשכיות ונותנים אופק לשחקניות. הפלא הוא לא שהן כ"כ מצליחות, אלא שבמשך חצי עשור אין פה מי שמנסה לחקות אותן ולקרוא טיגר.

בינתיים אנחנו נמשיך להנות מהקלאסיקו עוד שנה אחת והשנה הוא צפוי להיות גדול מתמיד.

 

זווית אחרת - החיזוק מבחוץ

מה שפעם היתה המומחיות של קרית שרת לזהות כישרונות ברחבי הארץ ולהביא אותן לאימפריה שבחולון, אומץ בשנים האחרונות על ידי שתי האגודות המובילות. חוקי הליגה, כדי לשמור על איזון, מאפשרים מדי שנה רק העברה אחת של שחקנית. כדי לשמור על התיכון ותלמידות התיכון (בכל זאת מדובר בגוף של משרד החינוך) אי אפשר לבצע העברות מאסיביות של כל "כיתת הספורט של רמת גן". השנה הצטרפו לתיכונים שתי שחקניות עם פוטנציאל גדול במיוחד להיות הדבר הבא.

אוסטרובסקי רעננה : אמי רינת (כיתה י'). רינת, גדלה באגודה הצנועה בגדרה ובשנתיים האחרונות שיחקה במחלקה הצעירה של רמת חן. רינת, גארדית גבוהה (1.76) היתה חלק מנבחרת אתנה ג'וניור ובשנה האחרונה בסגל נבחרת הקדטיות והרשימה. הקיץ עברה למכבי רעננה וכדי להקל עליה מתגוררת אצל קרובי משפחתה בשרון ולכן גם הצטרפה לתיכון אוסטרובסקי והיא צפויה להוביל אותו לפחות לעוד שני גמרים בשנתיים הקרובות.

גימנסיה ריאלית: ג'וי אוסיגאווי (כיתה י'), גארדית מוכשרת לא פחות (1.71), גדלה במועדון שעד לא מזמן פיתח לא מעט שחקניות (מכבי אשדוד) לפני שנעלם והשאיר את הבמה לקבוצה הבוגרת בלבד. כשלאוסיגאווי נגמרו האתגרים בדרום עברה שנה אחת לאקדמיה שבגלבוע ובסיומה חזרה למרכז והצטרפה לפרויקט של ראשון לציון. גם היא כדי להקל עליה בלימודים, נרשמה לגימנסיה הסמוכה לאגודת הכדורסל. אוסיגאווי אמנם לא היתה חלק מהפרויקט הצעיר (כבר דיברנו על הקושי בהתניידות של שחקניות מהפריפרייה להגיע לאימונים במרכז) אך קשה להאמין שלא תהיה חלק מסגל נבחרת הקדטיות בקיץ הקרוב.

 

זווית נוספת – השחקניות ה"פחות מדוברות"

אוסטרובסקי: שימו לב לגל כהן-פלר, המנהיגה השקטה, תלמידת כיתה י"ב, צברה נסיון בינלאומי כשכבר לבשה את ה מדים הלאומיים של ישראל בנבחרת הקדטיות לפני שנה וחצי. זוהר גולדמן, גם היא הדור הבוגר, תלמידת כיתה י"ב סומנה להיות אחת השחקניות המובילות, אך הפריצה שלה התעכבה עקב פציעה קשה שעברה שהשביתה אותה למשך רוב העונה שעברה. גולדמן, היא ראש הקבוצה של אוסטרובסקי. עמית כהן (י"א) בהתקדמות מרשימה. השחקנית שהפכה להיות בורג משמעותי בנערות ב' והיה לה חלק גם בתארים בהן זכתה קבוצת נערות א' של רעננה לפני שנה, ממשיכה ומתקדמת כשהשנה לוקחת חלק בנערות א' וגם בקבוצת הבת הבוגרת. כהן בכלל התחילה בראשון לציון, אך עברה לרעננה לפני שנה ותנסה להביא איתה גם את האליפות. על שמות נוספים כמאיה לוינשטיין, שירה לונדנר וגלי אונטר נספר בפריוויו של גמר 2019.

גימנסיה ריאלית: שחר ברנר, את שחר ברנר כבר היינו צריכים להכיר מזמן. שחקנית י"א, שהיתה חלק דומיננטי מהדאבל של ראשל"צ בליגה הלאומית בשנה שעברה. ברנר היתה על סף כניסה לסגל הסופי של נבחרת הנערות (ובנסיבות אחרות כנראה גם היתה טסה) ובין השחקניות שהיו צריכות (ויכולות) לייצג אותנו באליפות אירופה ב-3X3. ברנר המשיכה לעבוד קשה והשנה מחזיקה את קבוצת הנערות בדרך לפלייאוף העליון עד שיגיעו שחקניות ליגת העל, ותהיה משמעותית גם בגמר הנוכחי. , מאי רווח (י"א) וגל אטרקצ'י (י"ב) היו "כוכבות" כמעט של כל קבוצת נערות אחרת או כל תיכון אחר, הכישרון שלהן ויכולת הקליעה וייצור המצבים לא מוטלת בספק, אבל כשיש סביבן שמות שמושכים כ"כ הרבה תשומת לב רווח ואטרקצ'י הן אולי בגדר "משלימות" אבל בלי התרומה שלהן בגמר הגימנסיה לא תוכל לזכות באליפות. על ליאור בוזגלו והדר גלאובך (וגם על מאיה צימרינג הפצועה) נספר בפריוויו לקראת גמר 2019.

 

מה מחכה לנו בגמר?

יצא לכם לשמוע על דניאל קארש? אולי פעם נתקלתם  בשם גילי אייזנר, גאיה סלס, עדן ציפל, ירדן גרזון, רוני זהות, רותם שוסטר, נועה גבעון ?

כמות הפעמים שהשמות האלה הוזכרו (ו-ב-צ-ד-ק) מעידה על הגמר האדיר שצפוי להיות לנו. כמות מרשימה של שחקניות נבחרת. שחקניות צעירות שעשו דברים נהדרים בשנה האחרונה. על הזינוק של השלוש מראשל"צ כבר דיברנו, על העובדה שירדן גרזון, שחקנית כיתה ט' (כיום ב-י') זכתה לפני שנה בחמישיית העונה בנערות א' (עד גיל 18!) היא לא פחות מדהימה. על שוסטר, גבעון, זהות וציפל שבמדי נבחרת הקדטיות היו על סף העפלה לדרג א' בקיץ האחרון וכשכולן משחקות אחת נגד השניה בכל גמר אפשרי כבר שנתיים, הכל ידוע, הכל נכתב ומה שנשאר זה לתת לכישרון לדבר על המגרש (ולקוות שההתרגשות והאווירה ביציעים לא תפגע בו יותר מדי).

מילה בכל זאת על מה שמצפה לנו במשחק – שני דורות של שחקניות נפגשות. כמו שאמרנו, לפני שנתיים זו היתה אוסטרובסקי שבאה עם שחקניות כיתה י"ב מוכשרות, עם נסיון ליגת על וגברה על שחקניות כיתה י' של הגימנסיה. שנה שעברה היתה תקופת מעבר. עוד כמה שחקניות כיתה י"א-י"ב מוכשרות מאוסטרובסקי (איילה רוט, שלי סירקיס, שירה עתיר...) נגד שחקניות כיתה י"א (וקצת י"ב – מיכאליץ, שפובלוב, בן אליעזר...) והגמר היה צמוד במיוחד והסתיים בסל ניצחון דיי דרמטי. והשנה עוד חילופי דורות כשהכישרון הגדול של אוסטרובסקי מגיע מחמש שחקניות כיתה י' שמצטרפות ל-3 מכיתה י"א , לעומת ארבע שחקניות דומיננטיות משכבה י"ב של הגימנסיה שמגיעות השנה לשיאן.

הכישרון והקילומטרז' שכבר עברו הצעירות של אוסטרובסקי הוא כזה שיש שחקניות שבכל הקריירה שלהן לא יעברו (אם ירדן גרזון משחקת כבר השנה נגד שחקניות בוגרות, והדיחה במשחקי גביע האיגוד שתי קבוצות ליגה לאומית – רמת השרון וכפר סבא), אם גרזון, זהות ושוסטר היו חלק מרכזי כבר בעונה שעברה, בזכיה של הנערות א' באליפות (נגד אותה ראשל"צ)