בריאות או ספורט?

קיומו של משחק הליגה בין מכבי חיפה למכבי רעננה הערב במסגרת ליגת על נשים מעלה הרבה שאלות ותהיות, האם הליגה באמת מתנהלת תוך שמירה על בריאות השחקניות והצוותים המקצועיים או שאנחנו בדרך לקטסטרופה. כל השאלות הפתוחות שגורמות לדאגה. תגובת המנהלת: "פועלת על פי תקנות משרד הבריאות ומשרד הספורט ורופא המלווה את המנהלת"


| שי ברק

הילה קניסטר בר דוד, יושבת ראש מנהלת ליגת העל בכדורסל נשים "פועלת על פי התקנות"  (צילום: עודד קרני, מנהלת הליגה)

 

ביום 31.12, בשעות הצהריים נדחה משחק הגביע בין מכבי חיפה למכבי בנות אשדוד, לאחר שהתגלתה שחקנית 'חיובית לקורונה' מבין שחקניות חיפה.  
בתאריך 2.1 פורסם, ע"י מנהלת הליגה, קידום לקראת מחזור המשחקים שיתקיים בימים 3-4 בינואר ושם נכתב "לאחר שמשחקה של מכבי חיפה, בשלב רבע גמר גביע המדינה, נדחה בשל העובדה שאחת משחקניות הקבוצה נמצאה חיובית לקורונה, ובבדיקת קורונה שעברה הקבוצה כולה ונמצאה שלילית... תארח מחר חיפה"

אלא, שמספר שעות מאוחר יותר התברר כי בחיפה התגלתה שחקנית נוספת כחיובית לקורונה - אך בניגוד להחלטה מיום חמישי שדחתה את משחק הגביע, קבוצה מכבי רעננה קיבלו הוראה שעליהן להתייצב למשחק באולמה הבייתי של מכבי חיפה שם כבר התגלו, כאמור, שני מקרי קורונה בשלושת הימים האחרונים.

ברעננה באופן טבעי חוששים.ות מקיום המשחק טרם התבררה התמונה כולה על מצב התחלואה בחיפה (מספיק לראות פרסום "כולה נמצאה שלילית" ואז ידיעה סותרת, כדי להבין את גודל הבלאגן) אך במנהלת הוחלט כי נכון בסיטואציה הזו לקיים את המשחק.

 

אין ספק, שכמו שמצאו את הדרכים לשחק את הספורט ברחבי העולם וגם בישראל, נכון וחשוב להמשיך ולקיים את משחקי כדורסל הנשים. אך מה לגבי הנהלים? אם בארה"ב שיחקו בבועה, אם באירופה מקיימים 3 בדיקות יזומות בשבוע לבדוק הידבקות בקורונה, אם בליגה הטובה בעולם (נבא) נחשפנו השבוע למאמנת שהעבירה הנחיות עם מסכה ובמכללות האימונים מתקיימים כולם עם מסכות (גם על פני השחקניות המתאמנות) נותר לנו לשאול - מה עושים במנהלת הליגה כדי לצמצם את האפשרות שהמגיפה תתפשט בכל הליגה? נראה, לכאורה, עפ"י ההנחיות מול הסתכלות על עמידה בהן - ש...לא הרבה.

 


שם הם מסוגלים להעביר גם פסק זמן עם מסיכה (Photos by Logan Riely/NBAE via Getty Images)

 

* בניגוד לענפי ספורט הגברים, בכדורסל הנשים לא מפורסמים (לא לציבור וגם לא לקבוצות) שמות החולים-חולות, היכן שהו במהלך הימים הקודמים לגילוי המחלה, מתי התקיימו בדיקות ומה התוצאות - כך למשל, בין קבוצות הליגה עברו "שמועות" על זהות השחקניות החולות בחיפה. האם לא חשוב לדעת האם מדובר בשחקנית חמישייה ששיחקה 38 דקות ובאה במגע ישיר עם כל הסגל היריב, לעומת שחקנית ספסל שלא שיחקה ושמרה על מרחק, לכל הפחות, מהספסל היריב?  האם לא חשוב לדעת האם התוצאה החיובית של השחקנית הנוספת היא בעקבות הבדיקות הראשונות או לפניהן? שכן הדבקה מאוחרת יכולה להצביע על מגיפה מתפשטת וחולות נוספות בקרוב (למשל) מה שמעמיד בסכנה את הבאים איתן במגע?
לא ברור גם לפי הודעות המנהלת האם גם הצוותים המקצועיים כולם עשו בדיקת קורונה לאחר המקרה, ושוב מתי ומה היו התוצאות שהתקבלו.

* לא מדובר בדרישה מופרכת, אלא תנאי בסיסי שהציבה פיב"א כדי לאתר במהירות את החולים-חולות ולשמור על בריאות היתר. "דרכון רפואי" מכנים את הטופס הממחושב המהווה אסמכתא לביצוע הבדיקה ותוצאות הבדיקה. ככל הידוע לנו, "דרכון רפואי" שכזה לא הגיע למנהלת ולכל הפחות לא הגיע לכל הקבוצות שחברות במנהלת. האם המסמך הזה הועבר ע"י חיפה בעקבות הגילוי הראשון והגילוי השני? אין לנו תשובות על כך, אבל גם לקבוצות בליגה אין על כך תשובות - ופה מתחילה הבעיה.

* אם ברחבי הליגות השונות בארץ ובחו"ל מקיימים בדיקות יזומות אחת למספר ימים לבדוק הדבקות ונשאיות חדשות, אם במשרד החינוך דורשים זאת מצוותי ההוראה ובמשרד הבריאות מצוותי הרפואה, ובספורט כאמור באופן דומה - לא ברור מדוע המנהלת לא מעבירה דרישה דומה לשמירה על בריאות השחקניות. ולא דורשת לקבל את התשובות, הכל המלצה.

* ואם בחוסר הקפדה עסקינן, מה לגבי בדיקת שחקניות זרות שנכנסות לארץ ממדינות אדומות? בזמן שאזרחים שחוזרים מחו"ל מועברים לבידוד במלוניות עם אכיפה הדוקה של איסור יציאה מהחדר גם אחרי קבלת תשובות שליליות לבדיקות - זרות שמגיעות לישראל לא נדרשות לבדיקה, גם לא לבידוד במלונית. למעשה, גם אם הן לא רשומות בסגל המשחק, אפשר לצפות בהן על ספסל הקבוצה מסכנות את חברותיהן ואת השחקניות של הקבוצה היריבה. 
נכון, התקנות מאפשרות גם להן, לצד בידוד יציאה לאימונים ומשחקים, אבל האם אותה יציאה היתה נדרשת אם הן לא מתאמנות ולא משחקות באותו הערב? האם בוצעה בדיקה כנדרש? האם המנהלת דרשה לראות את התשובות לאותן בדיקות? שאלות,שאלות, שאלות....

* אין שום אחריות אישית ושום אכיפה, כשבקי האמון צולמה השבוע מעבירה הנחיות כמאמנת ראשית עם מסיכה שחורה מכסה פניה, עולה ההבנה שגם בליגה הטובה בעולם אפשר לנהל משחקים עם מסכת פנים. כשאנחנו רואים בצילומים של צלמי המנהלת שחקניות חוגגות ללא מסכות יחד עם הצוותים ויחד עם שחקניות שלא התלבשו למשחק כולן ללא מסיכות וכשרואים צוותים על הספסל ללא מסיכות, וכשרואים שאין הקפדה מינימלית לשמירה על הבריאות - עולה השאלה "למה"?

 

אז נכון, אנחנו נגד הפסקת הליגה. אין סיבה לעשות את זה. גם אפשר לומר שבענפים אחרים לא מקפידים על בידוד בייתי או שבענפים שונים מאלה לא עושים דבר אחר... אבל כשאין הקפדה על בידוד בייתי או צמצום מגע עם אחרים, אין הקפדה על מסיכות, אין הקפדה על בדיקות תכופות, אין הקפדה על שום דבר מאלה התוצאה - הפקרות חמורה משיגרה (ולהזכיר שאנחנו לא רק בתקופת קורונה, אלא בתקופת סגר ממש!) בתי קפה ומסעדות סגורים ובליגת העל הכל מתנהל כשבשנת 2019, ובתוך כל זה מחייבים שחקניות להגיע למשחקים ולסכן את בריאותן. נקודה למחשבה.

 

ממנהלת ליגת העל לנשים בכדורסל נמסר: "אחרי שנמצאו 2 שחקניות מאומתות, יתר השחקניות בחיפה והצוות המקצועי של הקבוצה עברו 2 בדיקות קורונה ונמצאו שליליות.המנהלת פועלת על פי תקנות משרד הבריאות ומשרד הספורט ורופא המלווה את המנהלת".

 

 


עם טרנינג ובלי מסיכות, ספסל בליגת העל (צילום: עודד קרני, מנהלת הליגה)

 


גם ביציעים לא מקפידים על מסכות כנדרש (צילום: עודד קרני, מנהלת הליגה)