גני תקווה - בונות עתיד

כשכדורסל הבנות נמצא בהאטה, נדמה שבגני תקווה פיצחו את המודל הגדול הבא, שיצמיח עתיד לכדורסל הנשים. אלי רבי, שבשנות ה-90'-00' פיתח שחקניות דרך אגודות ובתחילת העשור הקים את האקדמיה, בנה מודל ומתווה חדש, גייס את גל צברי כמאמנת המובילה ואת יערה יצחקי, קפטנית נבחרת ישראל לצוות האימון ויחד רוצות לייצר עתיד ורוד יותר בכדורסל. כתבה ראשונה על הפרויקט שיוצא לדרך.


| שי ברק

 

כדי להבין את גני תקווה 2020 צריך להסתכל גם קצת אחורה ולראות את הפוטנציאל הקיים במקום הקטן שבמרכז הארץ. כדי להאמין שגני תקווה יכולה להוביל את כדורסל הנשים בחזרה לצמרת תוך בניית שחקניות העתיד שיובילו את הענף – צריך פשוט להסתכל על הצוות שמפעיל אותו: מהמנהל המקצועי אלי רבי, מאמן הנבחרת הנוכחי (ומאמן הנבחרת ב-3 אליפויות אירופה רצופות), מקים האקדמיה ומי שגידל עשרות שחקניות לרמות הגבוהות ואימן כמעט כל שחקנית ישראלית מובילה. דרך המאמנת גל צברי שעושה עבודה נהדרת בגילאי הנערות (תשאלו את האגודות שמנסות מדי קיץ לחזר אחרי הכישרונות שמגדלת) ועד יערה יצחקי, קפטנית ורכזת נבחרת ישראל, שתוסיף מהניסיון שלה לדור הצעיר ותאמן את ילדות האגודה ובפרויקט המצוינות. אלי רבי שוב קיבץ סביבו את אנשי המקצוע הטובים ביותר שאפשר לאחל לשחקנית בתחילת דרכה. אבל כאמור, כדי להבין את גני תקווה 2020 נעיף מבט 8 שנים אחורה....

 

 

מרץ 2012, מקיף ז' אשדוד, גני תקווה (אז בשמה מ.כ הבקעה) ניצחה את האלופה הנכנסת, מכבי אשדוד, והעפילה לפיינל פור בליגת העל נשים. בשנה הראשונה וההיסטורית שלה גני תקווה התברגה בצמרת הליגה הראשונה עם סגל שחקנית לא בכיר במיוחד, אבל עם צוות מקצועי מרשים שכלל את רפי בוגטין, טלי נוי ולורי אבידר שנשארה אמונה על המחלקה הצעירה. המחלקה הקטנה עבדה נכון ומהליגה הארצית הגיעה בשנתיים לליגה הראשונה. בסגל הקבוצה היתה שחקנית בת 17, מיכל אסף, בוגרת המחלקה הצעירה של גני תקווה ומהשחקניות שהובילו את הקבוצה לליגה הראשונה, רבי מספר שהקרדיט מגיע לקובי בן עטיה, "קובי היה פה 'בגלגול הקודם' של המחלקה, והעבודה שלו עם הנערות המקומיות ייצרה דברים יפים במועדון" . מיכל אסף המשיכה ל-5 עונות בליגת העל ולקחה חלק בכל נבחרות ישראל.  בשנים הבאות יככבו בליגת העל ובנבחרות ישראל גם לי קפיטולניק ועמית טולמן שגדלו במחלקה הצעירה של גני תקווה. טולמן גם תיקח חלק עם נבחרת הנערות בהעפלה לדרג א'.

נובמבר 2020, היכל קבוצת שלמה ת"א, נבחרת ישראל מארחת את נבחרת שבדיה. 3 דקות מהפתיחה עולה לשחק צליל וטורי, בת 21 בלבד, שלבשה לראשונה את המדים הלאומיים (בקבוצה הבוגרת) ועלתה על הבמה המרכזית (בעברה הספיקה לשחק בנבחרת הנערות בדרג א' ועם נבחרת העתודה). וטורי גם היא בוגרת המחלקה הצעירה של גני תקווה הגיעה בעונה שעברה לשחק במדי האלופה ובנבחרת הלאומית – אולי פסגת השאיפות של שחקנית כדורסל.

 

גני תקווה כבר הוכיח את עצמו כמועדון שיודע לייצר שחקנית לרמות הגבוהות, עכשיו הזמן לקחת את הפרוייקט לשלב הבא

קשה להמעיט בחשיבות הקיץ הנוכחי. עם פתיחת העשור השלישי במאה ה-21, כדורסל הנשים בגילאים הצעירים צפוי לעבור מהפכה. העשור הנוכחי נפתח בתום עידן השליטה של אליצור חולון, המשיך בשליטה של האגודות רעננה וראשל"צ ומי שקצת עוקב אחרי הגילאים הצעירים מזהה שמתחיל פה שינוי.

גני תקווה, קבוצה בהנהלתו המקצועית של אלי רבי, היתה אולי הראשונה לזהות את העתיד לבוא ובנתה מחדש את המועדון כדי שיצמיח את דור העתיד של שחקניות הכדורסל בליגות הבכירות ובנבחרות ישראל.

בין תחילת העשור לימינו אנו, התרחש מהפך באגודה. מגדולי המאמנים בכדורסל הנשים הגיע לייצב את האגודה, עברו שנתיים של "חבלי לידה" עד שמצא את ה-מינוי שיצעיד את הקבוצה קדימה ומינה את גל צברי למאמנת הבכירה שתוביל את האגודה. "ההתקדמות של גל מטאורית", מספר רבי. "גל הגיעה דיי חסרת נסיון. התחילה איתי כשאימנתי ברמלה, מיד זיהיתי בחורה היא מאד משכילה ואינטיליגנטית. היא מאד רצינית ומשקיעה את כולה בסיפור הזה ואחד היתרונות הגדולים שהיא שולטת גם בניהול ספורט וגם באימון ספורט".

צברי, בת ה-28, אולי לא מהמאמנים המוכרים בענף, אבל בשביל להבין את הבחירה בה, צריך ללכת לתחילת שנות ה-90'. אליהו רבי, בשנות ה-20 לחייו ראה את עדני דגן, מוביל את בני יהודה לגביע היסטורי. שנה לאחר מכן, עזב דגן את המועדון הקטן משכונת התקווה (מועדון שגדל בצל האימפריות מכבי ת"א, אליצור ת"א...) ואלי רבי, חסר הניסיון קיבל לידיו את המפתחות לאגודה.

האמון שניתן בו עיצב את זהותו של רבי. ב-9 עונות באגודה הוביל אותן, גידל שחקניות שהגיעו לנבחרות ישראל (חלקן מאמנות בכירות כיום בליגה), ומשם הגיע עד אימון נבחרות ישראל והמועדונים הגדולים בליגה.  מי שהיה שם, ובעצם בכל מקום בענף, ידע לזהות את היכולות של צברי כמי שיכולה להיות ממשיכת דרכו "צריך להיות עם גל כדי להכיר אותה ולהבין כמה היא מיוחדת, שעה איתה ותבין כמה כיף איתה. יש בה כל מה שצריך כדי לאמן שחקניות בגילאים הצעירים ולהביא אותן לרמות הגבוהות".

 

אתה מזהה אצל גל צברי מסלול דומה לזה שאתה עברת?

"הבחירה בגל למאמנת המובילה באגודה היא חלק מתפיסת העולם והסיפוק שלי. כל איש מקצוע שמשתף איתי פעולה בחזון שלי אני רוצה לראות אותו כממשיך דרכי. לא כל שכן כאלה שעובדים בקבוצות בנות ועל אחת כמה וכמה מאמנות ונשות מקצוע."

רבי וצברי במהלך אימון במרכז לידר

 

גל צברי, בעברה שחקנית בליגה הלאומית נשים, החלה את ההכרות עם רבי בהקמה מחדש של גני תקווה ועם מינויו של רבי למאמן אליצור רמלה בליגת העל. צברי שימשה כמאמנת באגודה ומנהלת קבוצה וחלק מהצוות המקצועי ברמלה. הרבה שעות משותפות עם רבי בשיחות על כדורסל מפילוסופיה ועד טקטיקה הראה שרב המשותף ביניהם וכשאלי רבי כמנהל המקצועי של גני תקווה חיפש דמות מובילה למחלקה הצעירה הבחירה בצברי היתה טבעית.

"אני למדתי מאלי המון. את כל המעטפת והבסיס של האימון, את החיבור לשחקניות, איך להתאים את עצמי לכל שחקנית ולתת לה מה שהיא צריכה ולא להסתכל עליהן כמקשה אחת", מספרת צברי ומוסיפה "למדתי יחסי אנוש, התנהלות, איך להעביר אימון ולמדתי הרבה עקרונות של כדורסל נשים, הרבה סיפורים ששמעתי על איך כדורסל היה פעם ואיך גידלו פה פעם שחקניות מובילות". שמעה ולקחה את האתגר עליה.

 

איך גני תקווה תצליח ליישם את החזון של אלי ושלך?

"החזון שלי, ובכלל שלנו כצוות, הוא להוציא מפה שחקניות ראויות לכדורסל הנשים. אין מרדף אחרי גביע כזה או אחר אלא איך להפוך שחקנית להיות הכי טובה שיש ברמות הגבוהות. השיטה היא השקעה בכל שחקנית ובצרכים שלה, משהו ששחקנית אחת צריכה לעבוד עליו לא צריכה שחקנית אחרת.

לצד המשחק הקבוצתי, העבודה אישית וסובייקטיבית לכל שחקנית. אנחנו לא מחפשים הצלחות קבוצתיות על פני הצלחתה של השחקנית למצות את הפוטנציאל שבה וכל אחת מקבלת הזדמנות להגיע הכי רחוק שיכולה. יש פה תנאי אימון ומגרשים בין הטובים בארץ והשחקניות מקבלות פה זה לשחק ולהשתפשף בלי אווירה מלחיצה, אין חרדה לדקות או לשחק לאליפות. המטרה היא שבוגרות האגודה יגיעו לגיל 18 כשחקניות ראויות לליגת העל ולנבחרת. עשינו את זה בעבר ורוצים להמשיך ולעשות זאת שוב."

 

איזה מועדון זה גני תקווה?

אלי רבי: "זה אחד המועדונים היחידים בארץ שמשלב בתוכו פעילות לקבוצות בנים ובנות בו-זמנית, גם מסגרת חברתית וגם מקצועית. זה אחד המועדונים היחידים שבנות נחשבות לא פחות מבנים ומי כמוני יודע שבעולם הזה של הכדורסל לרוב את השאריות נותנים לקבוצות הבנות, כשהקבוצות ה'נחשבות' יותר הן של בנים. כאן ההפך, השחקניות הן מקבלות את החלק הארי.

פה זה בית. המתקנים מדהימים ברמות הכי גבוהות. עבור בנות להתאמן במתקנים כאלה זו מתנה גדולה והדובדבן שבקצפת זה אנשי המקצוע שיש פה . יש פה את גל שמתחילה שנה שלישית והקימה את הפרויקט מחדש במו ידיה. ויש לנו כבוד גדול לזכות ביערה יצחקי. שחקנית נבחרת ישראל שנמצאת בשנה שהיא לא פעילה ומוכנה לתרום מהכישורים, מהניסיון ומהידע למען הבנות פה ."

 

גל, זה גם מה שאת חווית כשהגעת לאגודה?

גל צברי: "בשנתיים האחרונות שלי כמאמנת, אני יכולה להעיד שכל מה שאלי אומר, קורה.  כל מה שהאגודה יכולה לספק הבנות מקבלות ראשונות ויש פה הבנה גדולה לחשיבות כדורסל נשים וחשיבות לגדל שחקניות כדי להיות שחקניות לכדורסל הנשים."

 

בשנתיים שאת פה את רואה התקדמות של החזון שואבת אופטימיות?

"אני חד משמעית מאמינה שלדור הצעיר באגודה בעיקר בקטסל והילדות צפוי עתיד מבטיח. הן מוכנות להשקיע את הזמן שלהן כדי להפוך לשחקניות כדורסל, מאמינות בנו כצוות שיביא אותן לשם ונותנות לנו כצוות להוביל אותן."

 

לאן האגודה יכולה להגיע?

"השמיים הם הגבול. אני מכוונת הכי גבוה אבל מתחילים מלמטה. נעבוד יסודי, נגדל שחקניות מוכשרות ומובילות ואם הכל יסתדר, מבחינתי אני רואה את המועדון חוזרת לצמרת כדורסל הנשים, עם שחקניות בית שמובילות אותו אחרי שבחרו להישאר שחקניות ויותר מכך להישאר שחקניות בקבוצה."

מכוונת הכי גבוה שאפשר. גל צברי

 

"בגלל שכולנו מאמינים באותה תפיסת עולם עם הדרך שאלי מתווה זה יהיה קל גם להגשים את החזון"

קל להישאב לאופטימיות ולהאמין לחזון המתגבש בגני תקווה. אלי רבי כבר הוכיח את עצמו הן ביכולות האימון והניהול שלו והן ביכולת לזהות את המסלול הנכון לבנות שחקניות לרמות הגבוהות. זה התחיל בשנים בבני יהודה והמשיך בפרויקט בתיכון בליך ברמת חן (זוכרים את מירב דורי?). אחרי שנים בקבוצות הצמרת בישראל נכנס לתפקידו כמנהל האגף המקצועי, זיהה פער בגילאים הצעירים והקים את האקדמיה. המערכת שבנה רבי, היתה מהאיכותיות בארץ, שילב מאמנים מנוסים כטל נתן ו-ויטו גיליץ' עם שחקניות עבר (לימור מזרחי) ומאמן כושר מוביל מהבנים (נמרוד מיטל).

המעטפת שיצר החלה לייצר שחקניות לכדורסל הנשים, נועה זליבנסקי, דניאל רבר, טל לב הן הראשונות שגוייסו לפרויקט, כולן היום בדרג הראשון של השחקניות בענף. בדור השני שהגיע לאקדמיה היתה שחקנית צעירה בשם יערה יצחקי. ליצחקי ורבי היה חיבור מיוחד בהיבט תפיסת העולם של הכדורסל ושיטת המשחק. היום היא הקפטנית שלו בנבחרת ישראל – אז רק טבעי שרבי ראה ביצחקי החולייה החסרה בגני תקווה.

"אני חושב שכשחקנית נבחרת וליגת על מביאה את וויז'ן של שחקנית", מספרת יצחקי על היתרונות שתביא איתה לגני תקווה. "כששני אנשים שונים מסתכלים על משהו מסוים, כל אחד רואה את הסיטואציה בצורה אחרת ויהיה להם משהו שונה להגיד, זו בדיוק הסיטואציה בגני תקווה ולחיוב. אלי מביא את הידע והניסיון באימון וניהול וגל מתווה יחד איתו את הדרך ומלמדת את היסודות של המשחק ואני מסתכלת מנקודת מבט של שחקנית שלא תמיד אנשים שלא היו שחקניות, ברמות האלה, רואים".

 

איך שיתוף הפעולה ביניכם יעבוד?

יערה יצחקי: "גני תקוה זה המועדון בניהולו של אלי רבי. אני הגעתי השנה לאמן עם גל במחלקה הצעירה היא תאמן ברוב הקבוצות ואני בגילאים היותר צעירים. המטרה היא לבנות משהו חדש. המחשבה במועדון שהוא יותר בייתי ומשפחתי המחשבה על כל שחקנית ושחקנית ומה צריכה.אין מלחמות אגו, כל אחד מפרה את השני. אם שחקנית נערות א' שמתאמנת בקבוצה של גל וגל מרגישה שעבודה אישית עם אלי או איתי יעזרו לה, אז אותה שחקנית תקבל את מה שצריכה. זו בעצם המחשבה בפרויקט שנבנה פה הקיץ."

אלי רבי: "גל ויערה שונות מאד אחת מהשניה. לגל יש את המיוחדות שלה כמאמנת והחיבור לשחקניות ויערה מביאה מימד אחר וביחד הן משלימות."

גל צברי: "ההחלטה השנה לצרף את יערה לצוות היתה יוזמה שתפסנו בסיטואציה שנוצרה. המטרה שבמחלקת הבנות בגני תקווה יעבדו עם השחקניות  כמה שיותר אנשים שהם מספר אחת בתחום ויערה ואלי הם כאלה. יערה יצחקי תאמן בגילאים הצעירים יותר ותיקח חלק באימוני המצוינות ותהווה מודל לחיקוי גם לבנות הצעירות וגם לנו כצוות."

 

יערה, כשחקנית זה מסלול שהיית מתחברת אליו, שהיה חסר לך בתקופתך?

"אני חושבת שהיום במצב הקיים זה המועדון הטוב ביותר להגיע אליו אם אתה רוצה לקחת את הילדה שלך למקום הכי טוב לצאת שחקנית. היא תקבל את כל הכלים כדי לבחור בסוף המסלול בגיל 18 אם להיות שחקנית או לא. אני לא חושבת שנכון להשוות את המסלול שלי כילדה כי כשאני הייתי ילדה הדברים היו שונים בענף."

 

גם במסלול שעברת התארים לא היו הדבר העיקרי, יותר בניית שחקנית ופחות מאבקי אליפות

"יש הבדל דק בין לא לשחק על תארים לבין לחתור לנצח כל משחק ולנצח בכל מחיר. לפי סדרי העדיפויות יותר חשובה לנו ההתקדמות האישית על פני הישגים קבוצתיים אבל לא אבוא להפסיד את המשחק בשביל זה. כשאתה בא לייצר שחקניות לליגת העל ולרמות הגבוהות, שחקניות שלא יהיה בה את הדרייב לנצח כל משחק וכל תחרות היא לא תהיה שחקנית. אני רוצה לגדל שחקניות תחרותיות שרוצות לנצח כל משחק, אבל השיפור האישי וההטמעה של היכולות והבנת המשחק (דבר שלא תמיד שמים עליו לב) הוא הדבר שחשוב לנו כאגודה."

 

ספרי קצת על המועדון שאת הולכת לאמן בו השנה. מה ראית כשהגעת?

"מה שקסם לי במועדון זה שאלי מנהל שלו וכשאלי מנהל פרויקט או אגודה, הוא קודם כל רואה את השחקניות ואת כדורסל הנשים, הוא ישים את האינטרסים של מה שהשחקניות יקבלו לפני הבנים. הגעתי למועדון שלא בהכרח בצמרת ליגות הנערות אבל יש בו בנות שרוצות לעבוד וזה מה שחשוב. לייצר שחקניות ולא גביעים לארון , בעצם ראיתי מועדון שאולי אין בו המון קבוצות ושחקניות שמתמודדים על אליפות בליגות הבכירות, אבל ראיתי מועדון שעובד כדי לייצר שחקניות. יצאו מפה שחקניות בעבר וזו המטרה. אם נייצר אחת או שתיים במחזור, אין יותר מדהים בזה."

 

יצא לך לשחק לצד בוגרת האגודה בנבחרות...

"צליל (וטורי, ש.ב) היא דוגמה מצוינת לאופי ולשיטת העבודה של המועדון. השנים באגודה כשחקנית מובילה שהשקיעו בה לא מעט, נתנו לה את הביטחון ובנו אותה ברמה המקצועית. לכן כשעשתה את ה'סטפ-אפ' לליגת העל,  היא ידעה את הבלאנס ולקחת את ההזדמנות שנתנו לה.

בגני תקווה זו המטרה לייצר עוד שחקניות נבחרת. צליל היא דוגמה מצוינת לזה כי בסופו של דבר זה המודל לפתח את השחקניות ולתת להן את הביטחון, כלים וטכניקה שבסופו של דבר היא תגיע לנבחרת לאומית ולקבוצות צמרת בליגת העל והיא צריכה להיות בעלת היכולת לקחת את ההזדמנות שתקבל."

 

לסיום, איך מייצרים שחקניות – מה הסוד?

"מטמיעים יכולות מהגיל הכי צעיר, הבנת משחק ולתת להן לשחק. זה ה"אני מאמין" של אלי , של גל ושלי. ובגלל ששלושתינו מאמינים באותה תפיסת עולם עם הדרך שהוא מתווה  זה יהיה מאד קל."

 

צברי ויצחקי. יעבדו ביחד