"לוקחים כל נער וממקסמים אותו"

תכנית מנהיגות קולעת מפעילה קבוצות כדורסל לילדים ברחבי הארץ, עם מטרה קצת שונה ממה שאנחנו רואים בד"כ בספורט התחרותי. לא רק אליפות או גביע, אלא גם פיתוח מנהיגות והקניית ערכים טובים לבני נוער מהפריפריה. מקבוצה אחת בירושלים התכנית הלכה והתרחבה לכל הארץ, והפידבקים מהשטח מוכיחים להם שהתכנית עובדת.


| לילך וייס

 

תכירו את קבוצת חט"ב אפק בקרית ביאליק. השחקנים הצעירים אומנם עובדים קשה באימונים, אבל כאן לא מכוונים לנצח כל משחק, לזכות באליפות בסוף העונה או להביא כמה שיותר שחקנים לליגת העל. כאן המטרות הספורטיביות יותר צנועות, אבל המטרות הערכיות - הכי גבוהות שאפשר. קבוצת אפק היא חלק מתכנית 'מנהיגות קולעת', תכנית ארצית שמפעילה קבוצות כדורסל בפריפריה במטרה לתת לילדים לצד הכדורסל גם ערכים וכלים חשובים לחיים.

"זה תמיד מדהים לגלות איך הכדורסל ואיך הספורט משפיעים על ילדים מבחינת התנהגות." אומר יניב זלוף, שחקן עבר ומאמן הקבוצה. "יש פה ילדים שהגיעו עם חוסר ביטחון מוחלט, שלא היו מוציאים מילה, או ילדים שהתנהגו לא בסדר בביה"ס ובכל מיני מסגרות. ולשמוע אחרי חודשיים שלושה מההורים ומהמנהלים איז שינויים הם עברו... אני חושב שזה שווה הכל את כל הפרוייקט המהדהים הזה."

"האימונים והפעילות בונים לי את האופי. אם פעם הייתי מתפוצץ אחרי כמה שיעורים אז עכשיו עם יניב אני סובלני, יותר שמתי לב לזה." מספר אשר טקאלה, שמשחק כבר שנה שניה בקבוצה. וחברו נתנאל שחניוק מוסיף "זה פרוייקט חשוב לבני נוער. אם יש ילדים שהם יותר ביישנים ושלא יודעים להתמודד עם קבוצות גדולות, אז הם לומדים גם מבחינה חברתית וגם מבחינה ספורטיבית. יש לנו מאמן נהדר, הוא לימד אותי המון."

 

ערכים לצד כדורסל

אז מה זה בעצם מנהיגות קולעת? התכנית היא חלק מהיוזמה הספורטיבית חינוכית, עמותה שמפעילה כ-400 קבוצות ספורט ברחבי הארץ. לפני כ-3 שנים הוקמת קבוצת הכדורסל הראשונה בעמותה, ומאז כבר הספיקה להתרחב לכל הארץ. לצד אימוני הכדורסל, לשחקנים יש שעה נוספת של פעילות בכיתה במטרה להקנות להם ערכים שונים.

"מנהיגות קולעת היא תכנית חינוכית שהמטרה שלה היא להקנות מסגרת חיובית לשעות אחר הצהריים לילדים מהפריפריה החברתית והגאוגרפית של ישראל, וגם להנגיש את משחק הכדורסל לחברות ואוכלוסיות שבדרך כלל נעדרות ממשחק הכדורסל מכל מיני סיבות. " מספר לירן ג'רסי, מנכ"ל מנהיגות קולעת. "מטרה נוספת היא להקנות ערכים ולפתח מנהיגות בקרב הדור הצעיר - מנהיגות קהילתית, מנהיגות חברתית, ועוד מטרה של התכנית היא שילוב של בני העדה האתיופית בקהילה הישראלית ובמשחק כדורסל שהם בדרך כלל לא משתתפים, בתקווה שאחר כך הם ישתתפו גם בשירות צבאי גם באקדמיה וגם בשוק עבודה.

כל קבוצה מקיימת שני אימונים בשבוע ופעם אחת פעילות חברתית שמתמקדת בהקניית ערכים מדברים בסיסיים כמו כבוד, קבלת השונה ועבודת צוות, ועד ערכים של מעורבות חברתית והתנדבות בקהילה. בנוסף יש גם תכנים לפיתוח מנהיגות כדי להפוך אותם למנהיגים הבאים בקהילה שלהם ואולי בחברה הישראלית. אימוני הכדורסל מתרכזים כמובן בכדורסל, אבל כמובן שכדורסל מרכז בתוכו ערכים רבים חינוכיים מדהימים אז הילדים מקבלים גם מהכיוון הזה וגם מהכיוון הזה הרבה ערכים טובים."

שעת פעילות עם גיטל בחט"ב אפק בקרית ביאליק

 

כיום בתכנית יש 18 קבוצות, וצוות מקצועי יעודי לתחומי הכדורסל והחינוך. הסטודנטיות שמפעילות את שעת הפעילות החברתית מגיעות מתחום החינוך וההוראה, מאמני הקבוצות הם מאמנים מוסמכים שעובדים במקביל גם במחלקות נוער ברחבי הארץ, ומנהלי המחוזות גם הם שחקני עבר.

זלוף שמאמן את קבוצת אפק שיחק בעבר בהפועל חיפה, ומאמן באגודת מכבי קרית ביאליק "אני בא לפה עם הלב שלי. אני הייתי שחקן ואני יודע איך זה להרגיש מול מאמן שאני אוהב ומעריץ, אז אני תמיד מסתכל עליהם ורואה את עצמי. וכשהם מקבלים אותי וסומכים עליי ובוטחים בי הם מכבדים אותי וזה הדדי וזה מביא תוצאות מדהיהמות.

יש פה ילדים שבהתחלה לא ידעו להקפיץ כדור ולא ידעו מה זה כדורסל, אבל הם באו והתאהבו בספורט הזה. אנחנו גם לומדים טכניקה ומקצועיות בתחום וגם נהנים מאימונים ומהמשחקים. הם באים שבוע אחרי שבוע וזה חלק מהסיפוק הגדול שלי כמאמן וכאדם. יש לי שחקן שהתחיל שנה שעברה והיום משחק באגודת מכבי קרית ביאליק בקבוצת ילדים א' (בליגה תחרותית של איגוד הכדורסל) זאת גאווה מאוד גדולה."

גם מנהל אזור הצפון בתכנית, משה רחמים, הוא שחקן עבר ששיחק הרבה שנים בליגה הלאומית. "היה משהו לי מאוד חשוב להמשיך בדרך הזאת ולהיות קרוב לתחום" הוא מספר על החיבור שלו עם התכנית, ומוסיף "זה פרויקט יחודי שרואה את הנער לפני הספורט, מחזק אותו דרך משחק הכדורסל. ממקסמים את היכולות של כל נער בין אם זה מבחינה מקצועית ובין אם מבחינה לימודית."

 

"מסתכל עליהם ורואה אותי" יניב זלוף באימון

 

"רוצים להמשיך לשנה נוספת"

פרט להתרחבות של התכנית לכל הארץ והביקוש הרב מצד בתי ספר להקמת קבוצות נוספות, בתכנית רואים את ההצלחה גם מהפידבקים שהם מקבלים מהשטח. "אנחנו שומעים ממנהלות או ממחנכות על תלמידים ספציפיים שעשו התקדמות משמעותית בגלל שהם היו אצלנו, וכמובן זה שאפו גדול למאמנים שנפגשים איתם." אומר רחמים על התגובות שעולות מהשטח. "האינטרקציה עם ההילדים היא אישית והם מצליחים למנף כל שחקן ולראות אותו, המנהלות ממש מרוצות מהתכנית."

"הפידבק הכי טוב שאנחנו מקבלים הוא הרצון של המסגרות, בתי ספר והמרכזים קהילתיים ומכרזי קליטה, להמשיך את התכנית לשנים קדימה. כל ביה"ס שאנחנו פועלים בו מבקש להמשיך לשנה הבאה וגם לאחר מכן. זאת ההוכחה הכי טובה מבחינתנו שהתכנית עובדת ומשפיעה על בני הנוער. יש גם מגופים אחרים ששומעים עלינו ומזמינים אותנו להפעיל את התכנית גם אצלם."

וכמובן שהראשונים שמרוצים מהתכנית - הם השחקנים הצעירים. "זה כיף ממש, כיף לשחק כדורסל עם כל החברים ולעשות ספורט. וגם עם גיטל שעושה פעילויות שמנסות לגבש את הקבוצה, פעילויות חינוכיות כאלו" אומר שחניוק, וטקאלה מסכים ומוסיף "הפעילות הזאת הזאת יותר ממה שציפיתי, חשבתי שיהיה נחמד אבל ממש כיף פה. היה גם טורניר בעפולה, שיחקנו נגד קבוצות ממש חזקות וטובות, אבל הצלחנו לנצח כמה."

הטורניר בעפולה הוא חלק מהטורנירים האזוריים שנערכים פעם בחודש, בהם השחקנים נפגשים עם קבוצות ממגזרים ורקעים אחרים. "מדובר בחגיגת כדורסל מאוד גדולה שגם מאוד מעצימה אותם. היא נותנת להם את האפשרות אולי בפעם הראשונה לייצג את המקום שהם מגיעים ממנו, לייצג את בית הספר. זה בונה אצלם תחושת שייכות מאוד גדולה." אומר ג'רסי.

דוגמא טובה למשמעות של הפעילות עבור הילדים, היא פגרת הקורונה שנכפתה עליהם. "בזמן הקורונה הייתי בבית, הייתי עצלן ממש, חסרה לי הפעילות הזאת עם יניב. כל מה שעשיתי זה רק לקום מספה למטבח, אבל מאז שחזרתי לשחק עם יניב הייתי יותר ספורטיבי, רץ יותר, משתתף יותר." אומר טקאלה, כשגם שחניוק עבר חוויה דומה "בזמן הקורונה לא עשינו כלום, לא יכולתי לצאת החוצה והייתי כל היום מסוגר 4 קירות וזה קשה. וכשחזרנו האווירה הזאת חזרה, זה כיף, התגעגעתי לקבוצה, לחברים, לההכל בעצם."