נבחרת העתודה: בדרך לדרג א'

זו אולי אחת הנבחרות הדומיננטיות, העמוקות והמוכשרות שהוציאה נבחרת ישראל לאליפויות אירופה ב-15 השנים האחרונות. נכון, בנערות עלינו כבר דרג פעמים אבל אז זו היתה הפתעה או "סוג של". הפעם הדעה הפופלרית היא שאנחנו פייבוריטיות. יש כדורסל ישראלי ובסקופיה 22' זו הזדמנות נפלאה להראות את זה


| safsal

נבחרת העתודה 2022 (צילום: באדיבות איגוד הכדורסל)

 

אין הרבה פעמים שנבחרת ישראלית מגיעה לטורניר כל כך פייבוריטית ומסומנת כאחת הפייבוריטיות להעפיל לדרג א'. לרוב אנחנו, אופטימיסטים שכמונו, מאמינים ביכולותיהן של שחקניות הנבחרת הישראלית להיות טובות מהיריבות שבגולה ולעלות דרג למרות ניסיון הקטנת ציפיות, אבל כמה פעמים כבר יצא לנו להגיע לטורניר שהדעה היותר פופולרית היא שזו השנה שנבחרת ישראל תחזור בה לדרג א'? 

הבסיס מתחיל בירדן גרזון. אנחנו כבר מכירים אותה, אבל שימו לב לפריוויו של פיב"א שדירג אותה כטופ 6 השחקניות של האליפות. "כנראה הפוטנציאל הכי מלהיב שגדל בישראל מזה מספר דורות", נכתב שם. "היא כבר אחת השחקניות הדומיננטיות ביותר לגילה והמספרים שקלעה בקיץ הקודם, כמעט דאבל-דאבל, מדברים בעד עצמם". כך על גרזון. את עדן ציפל כבר מסמנים גם מעבר לים כאחת השחקניות הישראליות שמסוגלות בשנים הקרובות להשתלב ב-WNBA ואמי רינת אחרי עונת הבכורה של במכללות כשהתברגה גבוה ברוטציה של קבוצתה והיא בת 18 בלבד, מביאה איתה את הנסיון והקשיחות של ליגת המכללות אחרי שכבר הוכיחה שמקומה גם בנבחרת ישראל הבוגרת (לפני שיצאה לחו"ל). 

זה לא רק היכולת, הגיוון, הנסיון של 3 השחקניות האלה שמביאות מצמרת ליגת העל, נבחרת ישראל הבוגרת והקמפיינים הקודמים של הנבחרות (גרזון אשתקד עם 19.2 נק' בממוצע, אמי רינת באליפות הקודמת בקדטיות עם 20.3), אלא גם הסייז. שלושתן גארדיות מעל 1.83, ויחד עם מגי איזה ושירה חג'ג', חמש שחקניות ישראליות בגובה 1.80 ומעלה. גם הסייז של הנבחרת שלנו אירופאי.

מרוב שמות גדולים, פתאום קפטנית הנבחרת מאי רווח נדחקה רק לפסקה הרביעית בסיקור. רווח בעונה החולפת, תפסה את מקומה כשחקנית חמישייה בהפועל ראשל"צ והובילה את הקבוצה למקום הראשון בליגה לפני קבוצות כאשדוד ורמלה, עם 21 דק' בממוצע למשחק ורק איבוד אחד (מול 2.7 אס'), רווח היא רכזת אחראית ומנוסה שתפקידה יהיה לנווט את ההתקפה בין כוכבות הנבחרת ואיתה או לצידה תמר זינגר שסיימה עם חיפה במקום השני בליגה. גם היא עם 21 דק' בממוצע גם היא עם 2.9 אס' לנבחרת יש בעלות בית.
ואם בעבר היו בנבחרת שחקניות שרק מתחילות להשתלב בקריירה המקצוענית בנבחרת ישראל מלבד השמות שהוזכרו גם תמר זינגר, מאי רווח, רותם שוסטר ונעה גבעון שמגיעות עם ותק של 2-3 עונות בליגת העל, שחקניות רוטציה ולעיתים חמישייה שמקבלות מעל 15 דקות מדי ערב, המון ניסיון מוכח בכל מה שקשור להתמודד עם ומול זרות. ועל כולן אפשר להוסיף את נעמה הלוי הסקוררית מגיל הנערות שמגיעה בכושר הטוב ביותר בנבחרת. סגל עמוק, כולו מנוסה, מחציתו גבוה מאד  - אז פלא שאירופה מסמנת אותנו לדרג א'?

למאמני הנבחרת שמגיעים ממכבי חיפה, היה קיץ חלומי, הסגל הטוב ביותר עמד לרשותם. כבר היו לישראל סגלים נוצצים בעבר אבל מעולם לא עמד סגל כל-כך מושלם, 12 שחקניות שמגיעות בשיאן המקצועי, 9 מהן אחרי עונות טובות בליגת העל והשאר אחרי עונות מצוינות בלאומית ובנערות. גם החיבור בין השחקניות כבר הולך שנים יחד ומוכר להן היטב. העבודה הקלה ביותר של צוות מקצועי שהיתה פה - קיבלו זהב, נשאר להפוך אותו למדליות.

 

גם השיטה מאירה לנבחרת פנים. המשחק החשוב ביותר, אולי משחק הגמר, הוא כבר בערב הפתיחה. גרמניה, היריבה החזקה ביותר בטורניר תשחק בבית הישראלי ולא תמנע מאיתנו להעפיל לשלב הבא. הנבחרת שצפויה לעבור בקלות את ארמניה וגיאורגיה, תעפיל מאחד משני המקומות הראשונים, ואם תפתיע את גרמניה במשחק הפתיחה נקבל יריבה נוחה בהצלבה ומשם עוד משחק אחד מעליה. הנבחרת הישראלית למדה היטב את הגרמניות שלא הרשימו במשחקי ההכנה (לעומת משחקי הכנה מצוינים של נבחרת העתודה) כך שבערב הפתיחה אנחנו מסוגלים להשיג את ראשות הבית ומשם סלולה הדרך למדליות.
היריבות הבאות של הנבחרת יגיעו מבית א'. תורכיה או יוון ישחקו ביום ראשון על המקום הראשון בבית ואז כבר נדע מי היריבה הבאה שלנו. כלומר החל מיום שני ובמשך 4 ימים הנבחרת תתכונן למשחק המכריע ברבע הגמר שיתקיים בשישי. שיטה מוזרה אבל אל לנו להלין עליה.

 


אמי רינת. אחרי שהיתה סגנית מלכת הקלעיות בקדטיות תנסה לעשות זאת גם בעתודה (צילום: FIBA.COM)

 

היריבה המרכזית - גרמניה

הנבחרת הגרמנית מגיעה ללא כוכבות גדולות, אפשר לסמן שחקניות משמעותיות אבל כולן בגדר "תעלומה" מי תופיע לטורניר. אחרי כישרונות כמו האחיות סאבאלי, עולה השאלה אם נבחרת גרמניה על הסייז שיש להן בצבע וידחפו ללינה זונתאג (190 ס"מ) ושרה פולארוס (187 ס"מ) או שהמשחק יהיה בקצב וסגנון של הרכזת המוכשרת שלהן אך הקטנה מארתה פיטש. פיטש, רק 165 ס"מ, אבל אולי השחקנית הדומיננטית והחכמה בנבחרת שחקנית אורגון סטייט מגוונת ועושה את השחקניות שלידה טובות יותר, אבל גם כבדה ומאטה מאד את המשחק. 
המשחק הגרמני מזכיר את זה של הנבחרת שלנו, מצד אחד שחקניות גבוהות 186-187, אבל רובן מעדיפות לשחק בחוץ ולזרוק מעבר לקשת משם הן קולעות באחוזים טובים. לוטה שטאך (178), לואיזה נופר (185) וגם זונתאג (190) הן כולן משחקות כגארדיות ומעדיפות את הזריקה מרחוק. כולן גם מתקשות בירידה מהירה להגנה ומול החטאות שלהן מרבות לספוג נקודות במתפרצות והתקפות מעבר. 

בטורנירי ההכנה שלהן הגרמניות ניצחו לפני כחודש את צ'כיה פעמיים, ואז יצאו לטורניר הכנה נוסף בו נוצחו ע"י לטביה (58:67) ונגד צרפת (66:84) לפני שהשיגו ניצחון על שבדיה, 72:78.  בשבוע שעבר, לפני היציאה לאליפות, סיימו את ההכנה עם טעם טוב ושני ניצחונות נגד בלגיה, 51:59, 44:58.

"המטרה שלנו לסיים ראשונות בבית", אמר מאמן הנבחרת לפני היציאה לאליפות. "אנחנו צריכים להבין שהטורניר ארוך ויש להתקדם צעד אחר צעד. המשחק הראשון שלנו יהיה נגד ישראל, הנבחרת החזקה ביותר, ואחריה נראה איפה אנחנו עומד. נצטרף להכין את שיעורי הבית נגד גיאורגיה וארמניה ולהשתפר לקראת שלבי הנוק-אאוט."

 

שיטת המשחקים

כמיטב המסורת 3 נבחרות יעפילו בסיום הטורניר לדרג א'. 
הפעם 18 הנבחרות המשתתפות באליפות דרג ב' חולקו ל-4 בתים, 2 בתים עם 5 קבוצות ו-2 בתים עם 4 קבוצות (הבית הישראלי מונה 4 קבוצות ובכך לנבחרת יום מנוחה נוסף).
בתום שלב הבתים, 2 הראשונות מכל בית יעפילו לרבע הגמר.  משחקי העפלה ישוחקו בשיטת הנוק-אאוט, רבע גמר, חצי גמר וגמר.

משחקי העליה יתקיימו בסופ"ש הבא. כשרבע הגמר ייערך ביום שישי, חצי הגמר בשבת והגמר / המשחק על המקום השלישי ייערכו ביום ראשון 17.7

ישראל הוגרלה לבית ב', שם מחכות לה ארמניה גיאורגיה ומי שאמורה להיות היריבה הכי חזקה שלה בבית המוקדם - גרמניה. גרמניה ירדה לדרג ב' באליפות האחרונה שנערכה ב-2019. הבית הישראלי (ב') מצטלב עם בית (א') בו נמצאות טורקיה, יוון, אוקראינה, שוויץ ואלבניה.

לוח המשחקים (שעון ישראל):
9.7, 22:00 - גרמניה
11.7, 19:45 - ארמניה
13.7, 17:30 - גיאורגיה
15.7, 15:15 / 19:45 - רבע הגמר

 


מגי איזה. בקיץ הקודם התמודדה נגד הספרדיות (צילום: FIBA.COM)

 

סגל הנבחרת:

3 - תמר זינגר (מכבי חיפה) - רכזת - 1.66 

שחקנית נבחרת הנערות שקיבלה "קריאה" לקחת חלק גם בנבחרת העתודה. השחקנית שחגגה לפני מספר חודשים 18 הספיקה כבר לצבור ותק של 3 עונות בליגת העל ואת הניסיון הזה תביא איתה לנבחרת. בעונה החולפת סיימה עם 4.5 נק' ו-2.9 אס' ב-22 דקות למשחק ובליגה הנערות הגיעה עד לגמר הגביע ולחצי גמר הפלייאוף כשגם נבחרה לחמישיית העונה בליגה. בעונה שעברה במדי נבחרת הנערות סיימה כקלעית המובילה עם 11.8 נק' בממוצע וראשונה גם באסיסטים (4.5)

 

4 - נעה גבעון (הפועל פתח תקווה) - גארדית - 1.78 

מהדור הבוגר של נבחרת העתודה, שנה שניה בסגל כשבקמפיין לפני שנה היתה בין הקלעיות המובילות בנבחרת. גבעון שחקנית הפועל פ"ת, שנה שלישית בליגת העל, אחרי שגדלה ברעננה ושיחקה בקבוצה הבוגרת שנתיים הצטרפה בעונה האחרונה לפ"ת ושם סיימה את העונה עם ממוצע 4.5 נק' ב-15 דק' משחק.

 

12 - ירדן גרזון (מכבי עירוני רמת גן) - גארדית/פורוורדית - 1.87 

גרזון שכבר נמנית גם עם סגל נבחרת הנשים הבוגרת של ישראל מסומנת כעתיד של כדורסל הנשים. רגע לפני שעוזבת את ישראל ומצטרפת לליגת המכללות לאינדיאנה החזקה, תנסה לעמוד בציפיות ולהוביל את הנבחרת לדרג א' (בדומה להישג של אחותה ליאור בנבחרת הנערות 18').  היא יכולה לשחק בכל העמדות על המגרש וגם העונה סיימה כאחת הקלעיות הבולטות בליגת העל (רביעית בין הישראליות שבליגה). בשנה שעברה במדי נבחרת העתודה סיימה כקלעית המובילה 19.2 נק' (עם 10 נקודות יותר מהבאה אחריה) והובילה את הנבחרת גם בריבאונד עם 9.4 בממוצע.

 

13 עדן ציפל (הפועל ראשון לציון) - גארדית/פורוורדית - 1.83

בעונה שעברה עדן ציפל היתה פצועה ונעדרה מהנבחרת, אך השחקנית הישראלית שכבר שנתיים נמצאת בטופ בישראל ו(גם) היא חלק מסגל נבחרת ישראל הבוגרת תשתף העונה פעולה עם חברותיה לשכבת הגיל במדים הלאומיים. בעונה שעברה בלטה בין ישראליות הליגה, הובילה את ראשל"צ לפיינל פור מהמקום הראשון בטבלה ולזכיה בגביע המדינה עם יכולת קליעה מרשימה בליגת העל עם 13 נקודות בממוצע למשחק.

 

14 - מאי רווח (הפועל ראשון לציון) - רכזת - 1.70  

קפטנית הנבחרת. מאי רווח כבר שנתיים בליגת העל, אבל העונה האחרונה שלה היתה מעל לכל הציפיות כשהובילה והנהיגה את ראשל"צ להישגי השיא במועדון זכיה בגביע המדינה ולחצי גמר על האליפות (ובעונה הבאה תנסה להוביל את חיפה להישגים דומים). רווח זכתה העונה לכ-20 דקות למשחק והחזירה עם יכולת טובה (4.5 נק', ו-2.7 אס' למשחק). בעונה שעברה בנבחרת העתודה היתה מהשחקניות המשמעותיות יותר כשלמשל, למרות גובהה, היתה הרביעית בנבחרת בריבאונד (3.2) וגם הוסיפה 4.2 נק' במשחק.

 

15 - אליס חתוקאי (הפועל גלבוע מעיינות) - גארדית - 1.65 

זימון ראשון לעתודה אחרי קיץ נהדר אשתקד במדי נבחרת הנערות. לצד כמה שמות בולטים הצליחה חתוקאי לפרוץ וסיימה עם 6.5 נק' בממוצע (שלישית בין שחקניות הנבחרת). מי שעוקב אחרי הליגה הלאומית מכיר כבר את הגארדית הצפונית, בוגרת מחלקת הנערות של גלבוע מעיינות שהובילה השנה מעמדת הרכזת הראשונה גם את הקבוצה הבוגרת של המועדון. לצד יכולת ניהול המשחק, חתוקאי נחשבת גם לקלעית טובה בעיקר מחוץ לקשת, וסיימה את העונה בטופ 5 בטבלת מלכת הסלים של הליגה הלאומית.  בעונה הבאה היא כבר תחל את דרכה בליגת העל במדי רמת גן.

 

18 - מגי איזה (בני יהודה) - פורוורדית - 1.80

אחת הכישרונות העולים הגדולים בליגה. השם אולי הכי "אלמוני" בנבחרת. איזה שחקנית קבוצה הלאומית בבני יהודה, קיבלה בשנה שעברה זימון היסטורי לנבחרת ישראל ונכנסה לסגל הסופי של נבחרת הנערות. היא הרוויחה דרך המלחמה על המגרש את הדקות שלה ושיחקה מות דו ספרתית של דקות, קלעה 3.8 נק' למשחק וסיימה כטופ-ריבאונדרית של הנבחרת 5.3 בממוצע ועם המדד השני בטיבו בין שחקניות הנבחרת(!). היא הובילה את בני יהודה מרחק משחק מהפיינל פור בלאומית לפני שהתגייסה והחמיצה את המשחקים המכריעים.

 

22 - נעמה הלוי (הפועל עמק יזרעאל) - גארדית - 1.74 

שחקנית חמישיית העונה בליגת הלאומית נשים, חמישיית העונה בליגת הנערות. אחת משחקניות ההתקפה והסקורריות הכי טובות ומוכשרות שצמחו בענף בשנים האחרונות. היא סיימה כקלעית המובילה בליגה הלאומית נשים בפער גדול מחברותיה לליגה. בשנה שעברה בנבחרת הנערות סיימה עם 4.5 נק' בממוצע ו-2 ריב', אבל אחרי קפיצת המדרגה שעשתה השנה וטורנירי ההכנה במדי הנבחרת בהם היתה מהמרשימות, מסתמן שהיא המפתח להצלחת הנבחרת.

 

24 - רותם שוסטר (א.ס. רמת השרון) - גארדית - 1.74

אחת השחקניות המנוסות בנבחרת, למרות גילה הצעיר והעובדה שזו שנתה הראשונה בעתודה. שוסטר, בת דורה של גרזון מרעננה כבר היתה בכל המעמדים המשמעותיים בליגת הנערות וכבר הספיקה לצבור 3 עונות בליגת העל. אחרי שיצאה מרעננה הצטרפה בשנה שעברה לרמת השרון והיתה מהשחקניות המפתיעות בליגת העל. אחרי פתיחת עונה מצוינת זומנה לסגל המורחב של נבחרת ישראל הבוגרת. את העונה שעברה סיימה עם ממוצע 4.8 נק' ב-21 דק' בממוצע. בשנה שעברה בנבחרת הנערות היתה מהשחקניות המרכזיות וסיימה בין 3 השחקניות עם המדד הטוב בנבחרת ושניה באסיסטים עם 3.5 אס' למשחק.

 

25 - שני ברמן (מכבי עירוני רמת גן) - רכזת - 1.67 

שחקנית נשמה, אחת השחקניות האטרקטיביות בנבחרת. בשנה שעברה בנבחרת העתודה היתה מהצעירות בנבחרת ולא הרבתה לקבל דקות, אבל השנה אמורה להיות משמעותית יותר בניהול המשחק והנהגתו. אחרי שסיימה את האקדמיה, שיחקה עונה אחת בלאומית וסיימה כתגלית העונה במדי ירושלים. בעונה שעברה בליגת העל שיחקה ברמת גן וסיימה עם 3.6 נק'  ו-1.2 אס' ב-16 דקות משחק בעונת הבכורה שלה והיא תמשיך בקבוצה גם השנה.

 

30 - אמי רינת (רוד איילנד) - פורוורדית - 1.84 

אולי השחקנית החשובה ביותר בסגל של הנבחרת הישראלית. אמי רינת, גם היא כבר חלק מנבחרת ישראל הבוגרת, יצאה בקיץ האחרון כ"עילוי" למכללות כשהיא בת 18 בלבד. רינת בקיץ הקודם היתה חלק מנבחרת העתודה וסיימה עם 6 נק' ו-1.8 אס' כשחקנית הצעירה בנבחרת. בנבחרת הקדטיות 2019 (הפעם האחרונה שנערכה אליפות אירופה, לפני הקורונה) רינת קלעה בממוצע 20.3 נק' בממוצע וסיימה בין 2 הקלעיות המובילות של האליפות. מאז ובעונתה האחרונה במכללות שיפרה מאד גם את האגרסיביות ההגנתית והיא אולי השחקנית "השלמה" ביותר בנבחרת. 

 

90 - שירה חג'ג' (הפועל פתח תקווה) - פורוורדית - 1.80 

שחקנית נבחרת העתודה בשנה שעברה ושחקנית הפועל פתח תקווה בליגת העל בשנתיים האחרונות. אחת משחקניות הפנים "הטבעיות" בנבחרת. בשנה שעברה במדי נבחרת העתודה סיימה עם 3.2 נק' במשחק ו-2.6 ריב', והשנה בליגת העל סיימה עם 2.1 נק' ב-12 דקות. בשנה הבאה תצטרף חג'ג' גם היא לליגת המכללות שבארה"ב.

 

מאמן: טל נתן ; עוזר מאמן: עומרי צירלין ; מאמן כושר: רועי רוטקופף ; פיזיותרפיסטית: יונת עסיס ; סקאוט: רועי לוין ; מנהלת נבחרת: נועה רקנאטי. 
ראשת משלחת: אורה גלזר