על נשים: מצטיינות העונה

הליגה נגמרה בהפתעה ובמקום להתחיל השבוע את משחקי חצי הגמר אנחנו, לצערנו, בהסגר. לכן בסופש האחרון קיבצנו את מאמני הליגה לסקר המצטיינות המסורתי. באופן צפוי, יש לנו נציגות (ונציג) מרביעיית הפיינל פור, אבל גם כמה שמות מפתיעים אפילו מהפליאוף התחתון.


| safsal

 

שחקנית העונה: טיפני מיטשל – אליצור רמלה
(5 קולות לשחקנית העונה)

אחת הבחירות המתבקשות. למרות שרמלה סיימה רק במקום השלישי, מה שמיטשל עשתה העונה באירופה ואיך שהחזיקה את רמלה בצמרת הליגה ועם 22 נקודות העלתה אותה לחצי גמר גביע המדינה - בחירתה לשחקנית העונה היתה ברורה ומוצדקת. שחקנית ענקית בעונה נהדרת.

מיטשל היתה אחת ההחתמות המשמעותיות של רמלה הקיץ. השחקנית שהגיעה באמצע העונה שעברה הובילה את רמלה לאליפות עם ממוצע 24.2 נקודות למשחק בסדרות חצי הגמר והגמר. מיטשל היתה העוגן של רמלה העונה, היא חיברה את השחקניות החדשות, שרובן צעירות, לקבוצה לוחמת וחזקה. היא הפכה את רמלה לקבוצה אירופאית לגיטימית כשהובילה אותן ל-3 ניצחונות בשלב הבתים ביורוקאפ. את הניצחון הראשון בטורניר (71:70 על גורז'וו) הובילה עם 30 נקודות, ואת השלב הראשון באירופה סיימה עם 25.7 נק' ו-10.3 ריב' (ממוצע של דאבל-דאבל) מה שהוכיח שמיטשל לא רק אחת הטובות בישראל אלא גם מהטובות ביורוקאפ.

חודש דצמבר היה הטוב ביותר של השחקנית עם 38 נק' נגד הרצליה, 42 נק' נגד רמה"ש ומול חיפה היתה קרובה לטריפל-דאבל ( 20 נק', 17 ריב', 8 אס').

מיטשל היתה עוד יכולה להוביל את רמלה לשמור על כל התארים, איתה הקבוצה סיימה במקום השלישי את הליגה הסדירה ובחצי גמר גביע המדינה – ואז העונה הופסקה.

טיפני מיטשל קיבלה 5 קולות לשחקנית העונה ו-6 קולות לחמישיית העונה.

ממוצעיה העונה: 20.7 נק' (3 בליגה), 8.6 ריב', 3.5 אס' ו-20.4 יעילות

 

במקום השני – שניז ג'ונסון (מכבי עירוני רמת גן). לצד כל המחמאות לטיפני מיטשל ש"היתה אליצור רמלה", ג'ונסון הובילה את רמת חן למקום הראשון בליגה ואולי גם לתואר האליפות הראשון של רמת גן (נמצא בדיונים במנהלת). ג'ונסון קיבלה 4 קולות (ו-7 קולות לחמישיית העונה).

במקום השלישי – קריסטל ברדפורד (מכבי בנות אשדוד), עם קול אחד.

 

הישראלית המצטיינת: שהד עבוד – ל.כ.ן רמת השרון
(4 קולות לחמישייה)

קיבלה 3 קולות לישראלית המצטיינת של העונה ועוד קול אחד לחמישיית העונה. השחקנית שעברה העונה לרמת השרון היתה עוגן של יציבות בהגנה, כשהתרומה ההתקפית לא נפלה מזו ההגנתית ועבוד סיימה במקום השני בין הקלעיות הישראליות (12.2 נקודות עונתי). את היכולות המצוינות של עבוד ראינו גם ב-21 הדקות ששיחקה בנבחרת ישראל. הנבחרת אמנם הפסידה אבל עבוד עמדה מצוין מול השבדיות ובהופעה הראשונה שלה במדים הלאומיים של הנבחרת הבוגרת היתה מעוררת כבוד ביכולת שלה לעמוד מול כל שחקנית אירופאית. עם עבוד בחמישייה רמת השרון חזרה לפלייאוף העליון ועד שני מחזורים לסוף העונה עוד היתה בתמונת הפיינל פור ומי יודע לאן היתה מגיעה עם סגל מלא בשלבי ההכרעה. עבוד היתה הברומטר וברמה"ש מצאו בעלת בית.

קצת על המספרים - עבוד יותר מהכפילה את מספר הנקודות שקלעה ביחס לשנה שעברה (מ-5.7 ל-12.2), וממדד 2.7 לפני שנה היא עם 8.8 נקודות מדד. 3 פעמים העונה קלעה עבוד מעל 20 נקודות ומשחק, בחודש פברואר בשבוע אחד קלעה 29 נקודות בניצחון על רמלה ושלושה ימים אחרי קלעה 25 נקודות בניצחון על חולון.

ממוצעיה העונה: 12.2 נק' (במקום השני מבין הישראליות), 2.3 ריב', 2.9 אס' ו-8.8 יעילות

 

שניס ג'ונסון – מכבי עירוני רמת גן
(7 קולות לחמישייה)

כשרמת גן פרסמו את דבר החתמתה של ג'ונסון כבר היה ברור שמדובר בשחקנית גדולה, עם נסיון עשיר ב-WNBA ובאירופה אך כזו המתאוששת מפציעה. ג'ונסון הגיעה ונתנה עונה פשוט נהדרת. אלה לא רק המספרים שהעמידה (כי במדדי נקודות, ריבאונד ואסיסטים היא בקצה העשירייה), אך ג'ונסון במקום ה-6 ביעילות. והסטטיסטיקה הזו בעצם מספרת את הסיפור – התרומה לרמת גן היתה גדולה מכל נתון סטטיסטי. מההגנה, לחיבור הקבוצתי, שידרוג השחקניות שלידה – מהשחקניות ש"תפורות" על קבוצות שמאמן עדן ענבר. משחקים צמודים היא ניצחה והמקום הראשון בליגה שרמת גן החזיקה בו רוב שלבי העונה היו הרבה מאד בזכותה.  

כך למשל בניצחון על אשדוד קלעה 26 נק' ולקחה 19 כ"ח, ובמשחק האחרון של העונה, כשהקבוצה בסגל חסר, אחרי 3 הפסדים רצופים והמקום הראשון בסכנה  - ג'ונסון קלעה 29 נקודות במדד 43 נקודות ושמרה את רמת גן במקום הראשון – במה שאולי שווה אליפות בעקבות הפסקת הליגה רגע לפני סדרות חצי הגמר.

ממוצעיה העונה: 17.9 נק' (8 בליגה), 8.3 ריב', 4.4 אס' ו-23.0 יעילות

 

עדן רוטברג – אליצור רמלה
(5 קולות לחמישייה)

עדן רוטברג קיבלה קול אחד לישראלית המצטיינת של העונה והמשיכה ביכולת המצוינת שלה מהשנים האחרונות. שנה שלישית ברציפות שהיא מסיימת את העונה עם ממוצע דו ספרתי של נקודות, אלא שהשנה רוטברג עשתה זאת כישראלית המובילה בקבוצת צמרת. אחרי שנתיים ברמה"ש שהיתה סביב אמצע הטבלה וקודם לכן בזיכרון יעקב, השנה קיבלה את המפתחות לאלופה. רוטברג שיחקה בממוצע מעל 30 דקות מדי ערב וסיימה כקלעית הישראלית המובילה (12.5 נקודות בממוצע). רוטברג גם הרשימה בקמפיין האירופי של רמלה, כשסיימה את שלב הבתים עם 9.5 נקודות בממוצע מתוכם 18 נקודות בניצחון האירופי הראשון של הקבוצה נגד גורז'וו (4 מ-4 מחוץ לקשת). הסיבה שהמספרים האלה לא זכו לכותרות גדולות היא כנראה כי התרגלנו. רוטברג היא ישראלית מובילה בכל הרמות המקומיות והוכיחה השנה שגם מול יריבות מאירופה.

ממוצעיה העונה: 12.5 נק' (הישראלית המובילה בנקודות), 2.7 ריב', 2.0 אס' ו-10.5 יעילות

 

סוגרות את החמישייה: אלכס הארדן וטיאנה מולדרו
(כ"א קיבלה 3 קולות לחמישיית העונה, לכן השנה יש 6 שמות)

אולי זה סיפור העונה. מאמני הליגה התקשו לבחור את הזרה שתסגור את החמישייה. בסך הכל 10 מאמנים בחרו 13 שמות של זרות, ובסופה של הצבעה התברר שבשוויון קולות (3 כל אחת) סוגרות את החמישייה שתי שחקניות שסיימו עם קבוצתן בפלייאוף התחתון.  זה אולי מצביע על הליגה הצמודה, ועל כך שמולדרו והארדן בלטו גם במשחקי צמרת עם ניצחונות על אשדוד, חולון וראשל"צ. למרות שהארדן אחרי שנה שהעפילה לחצי גמר על האליפות, הגיעה העונה למקום השביעי, ומולדרו עם רעננה סיימה במקום התשיעי, ובכל זאת המאמנים ראו שחקניות משמעותיות יותר מהשחקניות של אשדוד או ראשל"צ. אז מה זה אומר?

לעצם הבחירה, אלכס הארדן הופכת ל"סמל" בכדורסל הנשים הישראלי, השחקנית שהשאירה את זיכרון יעקב בליגת העל, המשיכה לעונות מוצלחות ברמה"ש ורמת חן, חזרה לעולה החדשה מחיפה וגם אותה הובילה לעונת בכורה טובה שהשאירה אותה בליגה והעלתה לחצי גמר גביע המדינה. הקבוצה הירוקה הגיעה חסרת נסיון (עונה ראשונה לרוב הסגל ואף למאמן), והארדן הביאה איתה את הניצחון, היכולת הגבוהה והווינריות וגם הוסיפה 16.4 נק' , 6.2 ריב' ו-5.6 אס'.

טיאנה מולדרו קיבלה הכי הרבה קולות לשחקנית הגבוהה בסקר. יותר מבולגאק, ברדפורד, פן והילסמן, דווקא מולדרו העוגן של רעננה. עם ממוצע של דאבל-דאבל (18.4 נק' ו-11.5 ריב') ומקום שלישי בליגה ביעילות מולדרו בעונתה השנייה בישראל מיצבה עצמה כאחת השחקניות הטובות בליגה.

 

מאמן העונה: זיו ארז - הפועל ראשון לציון

זיו ארז הוא הדמות הבולטת של העונה הנוכחית. יותר מכל שחקנית, יותר מכל אגודה, וגם מכל מאמן או בעל תפקיד אחר. זיו ארז הוא ככל הנראה "איש השנה" של כדורסל הנשים. אם בתחילת העונה היה ספק שראשל"צ תפתח את העונה, ארז עשהה הכל כדי לגייס את הכספים, התייצב בבית המשפט ושכנע את השופטת לתת הזדמנות לקבוצה. כשהקבוצה יצאה לדרך השיחה היתה האם ראשל"צ תצליח להישאר בליגה. ארז אז הצהיר: אנחנו לא מכוונים להישאר, אנחנו מכוונים לפיינל-פור. היתה הסכמה שפלייאוף עליון יהיה הישג נפלא, אבל ארז הוכיח שהוא לא רק מכוון גבוה הוא גם מגשים.

האם ראשל"צ היא המפסידה הגדולה מהפסקת הליגה? האם זיו ארז היה יכול להוביל אותן לאליפות? לעולם לא נדע - אבל אי אפשר להגיד בוודאות ש"לא". אחרי שנים שארז בנה את המחלקה הצעירה להיות מהמובילות בארץ, אחרי שעם נערות לקח את אליפות הליגה הלאומית, המשיך והוביל קבוצה עם מובילות כדור על טהרת הישראליות "שחקניות-חיילות" לצמרת ליגת העל.

זיו ארז קיבל 7 קולות. עוד קיבלו קולות: עדן ענבר, גלעד כץ ועומרי צירלין.

 

תגלית העונה: גילי אייזנר - הפועל ראשון לציון

גילי אייזנר גם היתה קרובה להיכנס לחמישיית העונה, 3 קולות קיבלה (ומאמנים גם בחרו אותה לישראלית הטובה בליגה). אייזנר בשנים האחרונות עושה שידרוג עקבי ביכולותיה - מי שעד לפני 3 שנים היתה שחקנית אלמונית, נבחרה לפני שנתיים לחמישיית העונה בנערות ובליגה הלאומית נשים, והיתה מהשחקניות הבולטות בטורניר נבחרת הנערות שעלתה לדרג א' ונשארה בו בשנה שאחרי. אייזנר סיימה קיץ של 3 נבחרות (נערות, עתודה והנבחרת הבוגרת) ומשם נכנסה לחמישייה בליגת העל ושיחקה מעל 36 דקות למשחק (מקום 15 בליגה והראשונה בין הישראליות), תפסה עמדה מרכזית בראשל"צ, ובעיקר סומנה כקלעית השלשות מהטובות בליגה. היא סיימה את העונה במקום ה-3 בכמות השלשות שקולעת ובמקום ה-9 באחוזי קליעה מחוץ לקשת. אייזנר שברה שיא בן למעלה מעשור כשקלעה 9 שלשות (במשחק שיא של 27 נקודות). אייזנר סיימה את העונה עם 9.1 נק' ו-4.3 אס'.

גילי אייזנר קיבלה 3 קולות לתגלית העונה. 

למקום השני הגיעה רומי לוי - שבעונתה הראשונה בליגה תפסה מקום מרכזי בחמישייה של אליצור חולון, קבוצת הפלייאוף העליון.

עוד קיבלו קולות: דניאל חג'ג', עדן ציפל, איילה רוט.

 

חמישייה שניה:

אלכס כהן, גילי אייזנר, סידני קוק, אדוט בולגאק, קריסטל ברדפורד

החמישייה השניה מצביעה בעיקר על הקושי לבחור שחקנית פנים דומיננטית. 4 פורוורדיות קיבלו קולות שכמעט הכניסו אותן לחמישייה הראשונה אך בסוף השאירו אותן בחוץ – למרות שמדובר בחמישייה קצת לא מאוזנת, הן קיבלו את הכבוד להיקרא החמישייה השניה.

עוד קיבלו קולות (קול אחד כ"א): יערה יצחקי, דניאל חג'ג', שי דורון, רומי לוי, צ'לסי הופקינס, אליסון הייטאוור, בנייז'ה לייני, קיילה הילסמן, סקויה הולמס, קאדיג'ה קייב.