מגדלי התאומים, מלכי סלים ורג'י קרוס

ממשיכים בסדרת דירוגי הזרים שעברו כאן בארץ הקודש, והפעם אנחנו עם הפועל חיפה. מרבית הזרים הנבחרים מגיעים משנות ה-80 המוצלחות של המועדון, אבל יש גם כמה שכידררו ברוממה בעונה החולפת. לא מעט מהם סיימו כמלכי הסלים של הליגה, להרבה מהם יש רשימה של סלי ניצחון ועבור אחד מהם אפילו עבדו קשה בניגוב הפרקט. (צילום: פרטי)


| אדי מינץ

רולנד יוסטון (מימין) בביקור בארץ ב-2017

 

יושב לי כל הקיץ בסלון שמח וטוב לב, רואה יורו, רואה אולימפיאדה, רואה נבחרת הנוער ופתאום, אחרי חודשיים פגרת כתיבה-קריאת השכמה. בוא תכתוב משהו. אמרתי מה עכשיו לכתוב מה? קיץ, חם. אמרו לי עשרת הזרים הכי טובים של הפועל חיפה לדורותיהם. ואני, אוהד הקבוצה 45 שנה, לא אכתוב? בטח שכן. רק הזיכרון כבר לא משהו אבל השתדלתי, באמת שכן. מקווה שיהיה מעניין.

לפני שנגע בזרים, נרענן פסקה בכללי על הקבוצה שחזרה לליגת העל רק לפני שנה וסיימה את העונה במקום החמישי שהחזיר אותה לאירופה אחרי 32 שנות היעדרות. ב-4 העונות שקדמו לעליה היסטורית זו שיחקה הקבוצה בליגה הלאומית ולפני כן עברה לא מעט שנות פירוקים (סה"כ 3 ב-20 שנה) והרכבות (חיפה/נשר, חיפה/רמה"ש) וליגות נמוכות. השנים הכי טובות של הפועל חיפה היו בחצי השני של שנות ה-80 אותן היא סיימה די בקביעות בטופ פור של הליגה והייתה רחוקה סל באזר אחד של מרסר, במשחק פליי אוף שלישי וקובע, מהדחת האלופה הנצחית מכבי ת"א. 

 

10 - דיויד האוורטס - קלעי, 1.96 של שרירים, עוצמה ואתלטיות. כוכב נבחרת פורטו ריקו שבאליפות העולם האחרונה סיימה בין 8 הראשונות כשדיויד אחראי על כמה סלי ניצחון בלתי נשכחים. שיחק בהפועל בעונתה הראשונה בלאומית (2016/17) והיה מלך הסלים בליגה עם 23 נק' למשחק. לא ברור איך כוכב בסדר גודל כזה הגיע ללאומית ואי אפשר לשכוח כמובן את 11/14 ל-3 שלו בניצחון ברוממה מול רמה"ש שבו נשבר שיא השלשות של הליגה גם לשחקן וגם לקבוצה. העזיבה שלו בתחילת 2017 הכניסה את הקבוצה לסחרור וכמעט הסתיימה בירידת ליגה.

9 - דיויד אנקרם - קלעי, 1.93, שיחק בהפועל שתי עונות (94/95 ו-95/96) ובעונתו השלישית (96/97) אפילו אימן. מלך הסלים בליגה בעונתו הראשונה עם 32.2 נק' מה שלא ממש עזר קבוצתית כי הפועל ירדה באותה עונה ליגה... הגיע ממכבי ת"א וגם שם הוא לא זכור לטובה כיוון שהיה שותף להפסד האליפות לגליל (1993) אחרי 23 אליפויות צהובות רצופות.  

8 - ג'אמר יאנג - גארד, 1.96 של חתוליות ושגעון. שיחק בהפועל בשתי קדנציות לאומיות (2017 במקום האוורטס שברח) וב-18/19 שהייתה כנראה העונה היחידה בקריירה שאותה הוא סיים במלואה באותה קבוצה. הגיע במרץ 2017 יממה לפני סיום מועד ההעברות, 18 שעות לפני משחק עונה על ההישרדות מול רמה"ש (כן כן, ההיא משיאי השלשות רק 4 חודשים קודם), בו קלע 25 נק', מסר 10 אס' וקטף 9 כ"ח מבלי שהוא יודע אפילו את שמות חבריו לקבוצה, ספק אם זכר את שמו של המאמן (אמיר עוזי). זכורות לו גם 43 הנק' שקלע ברוממה במשחק שתי ההארכות מול עפולה כמו גם אינספור פרשיות שלא קשורות לכדורסל (וולה לתקרת היציע והרחקה בגליל וגם כאלה שלא נספר עקב צנעת הפרט).

7 - קינן אוונס - רכז, 1.91 של כישרון טהור, עבודה קשה וצניעות. אחד האחראים הבלעדיים לעונה המדהימה שעשתה הקבוצה עם אחד התקציבים הנמוכים בליגה בעונת 20/21. בעונתו השנייה בלבד כמקצוען הוביל קינן את הליגה ביעילות ואת הקבוצה בדקות (32.3), נקודות (18.5), אסיסטים (6.4) וסלי ניצחון על הבאזר בב"ש, מול י-ם ברוממה ועוד. את עונת 21/22 הוא כבר יבלה במדים הצהובים ברחבי אירופה כשהוא יראה את נחת זרועו ביורוליג. זכינו.

6 - ג'ייסון סיגרס - קלעי, 1.93 של נשמה ו-וינריות. הגיע להפועל בלאומית בנובמבר 2019 אחרי שלא שיחק 9 חודשים עקב פציעה וסחף את הקבוצה לעליית ליגה היסטורית. אחראי על אינספור סלי ניצחון עם הבאזר, בהרצליה, מול יבנה, אשקלון ועוד ברוממה. המשיך לשנה שניה בליגת העל, הפגין הרבה מנהיגות והקרבה והיה אחת הסיבות העיקריות להגעת הקבוצה לאירופה. התחבר מאוד לאוהדי הקבוצה, בדיוק כפי שהיה כששיחק בגלבוע.

סיגרס את אוואס העונה בליגת העל

 

5 - רנדי אלתר - סנטר, 2.07, כוכב הקבוצה הבלתי מעורער בתחילת שנות ה 80 (1981-83). רנדי, בחור לבן, היה גדול ממדים אפילו ביחס לכדורסלן והיה מהזרים הראשונים בקבוצה (מותר היה לשתף זרים רק החל מעונת 79/80) שהטילו חותם, קלע 18.4 נק' לעונה כשזכור לו שיא של 38 נקודות מול הפועל ת"א בעונת 1981. לצידו בחמישייה שיחקו אגדות כמו בארי לייבוביץ וג'ון ויליס כמו גם שלושת בוגרי קבוצת הנוער מוטי אמישה, אלון אופיר ודורון קסקי.

4 - רג'י קרוס - 2.03, פוואר-פוורוורד אגדי ששיחק בהפועל בעונת 89/90 שהייתה עונה מורכבת (שבסופה, יוני 1990, היה הפירוק הראשון מבין שלושה). ניפק 22 נק' למשחק ואין אוהד שלא זוכר את המשחק המפורסם על העלייה לפליי אוף ברוממה מול ראשון, מפוצץ ב-3,000 איש ויותר. מוקדם יותר העונה רג'י ברח כיוון שלא שולם שכרו אבל מסע שכנועים ותחנונים גרם לו לחזור והטיסה נחתה בנתב"ג (שאז נקרא סתם נמל תעופה לוד) בדיוק לפני המשחק. בידיעה שהוא בדרכו לחיפה נעשו כל סוגי התרגילים האפשריים לעכב ולמשוך את המשחק. נראה שמעולם הפרקט לא נוגב כ"כ הרבה זמן וכ"כ הרבה פעמים. הוא הגיע במחצית וכל השאר היסטוריה. בלתי נשכח.

3 - ג'ים יוסביץ - סנטר, 2.05, מורמוני, לבן, שיחק בקבוצה האגדית של 88/89 לצידו של רונלד יוסטון (גם אליו נגיע, שומרים את הטוב לסוף), ניפק 19 נק' למשחק, החליף את קלפטריק וולס (כן כן, גם הוא ברשימה, לא לדאוג). באותה עונה הפועל סיימה רביעית והייתה חסרה סל באזר בפלייאוף (דיברנו על זה בפתיח) בכדי לנצח את הצהובים מת"א.

2 - קלפטריס וולס - סנטר, מס' 15, חלק ממגדלי התאומים יחד עם יוסטון שהיו צמד הזרים הכי מצליח בהיסטורית המועדון. שיחק בהפועל בין העונות 1983-1988, עונות שיא במועדון שדורג אז, שנה אחר שנה, בין ארבע הקבוצות הטובות בליגה. חזק, משאבת ריבאונד מדהימה וספק נקודוצ יציב.

1 - רולנד יוסטון - סנטר / פאוור פורוורד, 2.04 מ', לא בחל בשמירה (בניגוד להרבה זרים), שיחק בקבוצה בין העונות 1985-1990. ניפק 23.5 נק' למשחק והינו הזר עם מספר הנקודות הגבוה בהיסטוריית המועדון, רביעי בכל הזמנים (כל העשירייה הראשונה ישראלית), 2,205 נק'. מס' 13 האגדי. גדול הזרים במועדון ללא תחרות. זכורות לו 39 הנק' שקלע מול הפועל ת"א ב-1986 ואת זה שהמשיך לשחק גם כשלא שולם לו שכרו. הפציעה שלו בעונתו האחרונה סימנה גם את סופו של תקופה כשהפועל פורקה בסוף אותה עונה לראשונה בתולדותיה.