איפה המקצוענות?

המעבר הצפוי של הליגה הלאומית לעונה נטולת זרים אולי מביא איתו הרבה הזדמנויות לשחקנים המקומיים, אבל כמו בכל דבר - יש לזה גם חסרונות. מהפגיעה במקצונות, דרך הפגיעה בזרים עצמם ואולי גם פגיעה עתידית באטרקטיביות של הליגה עבור אותם זרים שבטח נרצה להחזיר לפה בעתיד. טור דעה. (צילום: מנהלת הליגה הלאומית)


| אופיר גל

 

נראה שהליגה הלאומית מנסה לעשות הכל, אבל הכל כדי להפוך להיות לא רלוונטית, ולקבע את עצמה כליגה חצי מקצוענית. זה התחיל בקיץ האחרון שתפס את מאמני הקבוצות בתדהמה, כשהתבקשו לבצע חישובים שונים ומשונים כדי לבנות את סגל הקבוצה. למחשב על איזה גארדים הולכים ביחד הצטרפו גם החישובים של מי מתחת ל-24, מי מתחת ל-21 וכמה דקות משחק מגיע לכל אחד בשביל לקבל תקצוב ממשרד הספורט. ניתן לחשוב שהיה מדובר בבונוס, אך במקביל אליו עלה תקציב המינימום באותו סכום בדיוק. הפריוולגיה של "בונוס" הפכה למעשה לתנאי הישרדותי.

אבל מה זה משנה? השחקנים הצעירים חגגו, סכומים מופרכים נזרקו לאוויר, ושחקנים ישראלים מנוסים הפכו ללא רלוונטים. ההפרש הלך לטובת הזרים, וזה חשוב! כי "חשוב שיהיו פה זרים איכותיים". רק שעכשיו, ובכן, מכורח הנסיבות הכואבות החליטו במנהלת הליגה הלאומית שמי צריך זרים (ואם להיות כנים, האג'נדה מאחורי הרעיון הגאוני הוא "אם לי אין לאף אחד אין").

ההחלטה לביטול חוזי הזרים היא לא פחות משערורייה. ראשית, הפגיעה המקצועית בזרים היא אנושה: הקיץ כבר מאחורינו, חודש כמעט וחצי של עונה גם כן, והזרים שבחרו להגיע לכאן לא שיחקו, מכורח הנסיבות המוצדקות, ולו משחק אחד. בנוסף, דצמבר מתקרב ואיתו חופשת חג המולד ופתיחת חלון העברות, מה שאומר שהזרים ששיחקו בישראל ימצאו עצמם מתחרים בשחקנים ששיחקו סיבוב שלם על עבודות ברחבי העולם. ברור למדי כי לא כולם ימצאו. ברור למדי שגם אם לא ימצאו, לא כולם ירוצו לפה במצב מלחמה. אבל ביטול החוזה, גם אם הוא יהיה עבור שחקן אחד או שניים שירצו לחזור הוא מציג את פניה של הליגה הלאומית כחלשה, לא מקצועית ובכיינית. ואיזה זר בדיוק ירצה לחתום פה בקיץ הבא, בידיעה שבמצב מלחמה נוסף הוא ימצא את עצמו בבית בלי מקום עבודה?

שנית, המהלך פוגע בקבוצות רציניות שעשו מהלכים טובים בקיץ והנחיתו זרים ברמה גבוהה. זאת ובגלל שאלא אם מדובר בחוזה cut, אין שום סמכות לקבוצה לבטל חוזה של שחקן שמעוניין לקיים את החוזה. ברור מאליו ששחקנים שלא שיחקו מפתיחת העונה לא יקבלו את אותם סכומים בקיץ. הדבר צפוי לגרור תביעות בפיב"א, ומי שישלמו על כך ביוקר יהיו כאמור באופן אירוני הקבוצות שהשקיעו ממיטב כספן להנחית פה זרים איכותיים.

שלישית, חשוב לזכור שהזרים הם בני אדם ולא עבדים וראוי לתת להם לבחור במצב מורכב זה, מה ברצונם לעשות כדי לכבד אותם ואת החוזה עליו חתמו. קשה לתאר מצב בו חברת הייטק ישראלית מפטרת את כל עובדיה הזרים נכון? זה לא מקצועי, נכון? גם הליגה הלאומית, כך נראה, מתיימרת להיות לא מקצועית. מנגד, ברור שאי אפשר להכריח אף אחד להגיע לאיזור מלחמה וגם פיב"א לא תיתן לזה יד.

בשורה התחתונה, רצוי שבדומה למתרחש בשתי ליגות הכדורגל העליונות ובליגת העל ידבקו בגישת מי שבא ברוך הבא. אבל יש רצוי ויש מצוי ובפועל הליגה הלאומית קרובה בלהעביר עוד חוק שיספר לנו איך אסור לשחק. עוד חוק שמוריד את הרמה המקצועית ואת ההיגיון הבריא לפיו מי שטוב, שישחק. קשה להאמין שאפשר לקיים ליגה מקצועית ותחרותית ברמה כל כך נמוכה - מוסרית ומקצועית. אפשר בהחלט לחסוך גם את הפעלת המצלמה האוטומטית במגרשים.

אז מתי מתחילה ליגת העל?

 

* הכתוב הינו טור דעה.