גביע האיגוד - לקבוצות נמאס

מה שהיה אמור להיות מפעל חגיגי שאמור לתת לקבוצות חצי מקצועניות הזדמנות להילחם על תואר, הפך בשנים האחרונות לפי לא מעט קבוצות למטרד. בקבוצות הליגה הארצית קיים מרמור על העובדה שאין פרס כספי לזוכה ויש רק הוצאות, וגם על העובדה שמחצי הגמר משחקים בשני משחקים במקום משחק אחד מכריע.


| safsal

 

האופן בו עבר ערב משחקי הגומלין בחצי גמר גביע האיגוד בשבוע שעבר כנראה היה חלק קטן מהסימפטומים להדרדרות של מפעל גביע האיגוד בשנים האחרונות. אם תשאלו לא מעט קבוצות, הן כנראה יעדיפו להפסיד בשלב כזה או אחר של המפעל מאשר להיגרר ולהילחם עליו עד הסיום, ונוצר מרמור גדול בקרב הליגה בנוגע להרבה אספקטים של המפעל. עד לא מזמן היו לנו עונות מרתקות במסגרת הגביע וקבוצות שנלחמו כדי לזכות ולהניף אותו, סינדרלות מליגה א' שהגיעו רחוק וחגיגות דאבל מרשימות, אז איך כל המצב הדרדר?

 

"מחייבים להשתתף ואין תמורה"

בתחילת עונת 19/20 עברה באיגוד ההחלטה כי מעכשיו שוב קבוצות הליגה הארצית יהיו חיבות להירשם למפעל הגביע, כשבחלק מהעונות לפני כן היתה אוםציה לבחירה שלהן ושל קבוצות ליגה א' אם להירשם או לא. המהלך ככל הנראה נועד כדי לשפר את התחרותיות וליצור יותר עניין במפעל, אבל בפועל יצר לקבוצות הוצאה כספית שאליה בעיקר מופנה הכעס של הקבוצות. 

״גביע האיגוד הוא מפעל מעולה לקבוצות, עוד תחרות, עוד משחקים ועוד עניין, ובכלל הליגה הארצית לאחר הכנסת הפלייאוף מעניין וטובה הרבה יותר משהייתה בעבר, אבל חייבת להיות תמורה להשקעה של הקבוצות." אומר יאיר זוהר, מנכ"ל מכבי אשדוד. "זה הגביע היחידי בישראל אם אינני טועה שבו האיגוד מחייב את הקבוצות להשתתף מצד אחד ומצד שני אין תמורה. לא יתכן שקבוצה שלוקחת גביע לא מקבלת תמורה כספית כלשהי, כאשר היא (והמפסידה בגמר) משחקות 8/9 משחקים יותר בשנה, בעלות של מעל 15,000 ₪ סה"כ. אנחנו לא מחפשים להתעשר מהגביע, אבל לפחות להחזיר הוצאות. זה המינימום״

לשם השוואה: בגביע ווינר של ליגת העל אין מענק ואין הכנסות לקבוצות, אך גם אין הוצאות שכן רוב המשחקים הם באולם נייטרלי באירגון המנהלת. בגביע המדינה יש חלוקת רווחים לקבוצות שמגיעות לפייל פור ויש הכנסות מהשלבים המוקדמות, ובגביע המדינה לנשים גם כן קיים מענק מהאיגוד. בגביע הליגה הלאומית המנצחת מקבלת 100 אלף ש"ח.

 

סופן של הסינדרלות

לא רק הכסף מדבר - לא מעט קבוצות התלוננו גם על העבודה שהגביע יוצר אצלן עומס משחקים, בעיקר המפגשים בחצי הגמר ובגמר שמשחקים בשיטת בית וחוץ וזה דבר נוסף שלא ברור לקבוצות. כמו בכל מפעל גביע בעולם, בין בכדורגל ובין בכדורסל, גם גביע האיגוד אמור היה להיות המקום של הקבוצות הקטנות, אלו שלא תמיד מצליחות לשמור על יכולת גבוהה לאורך עונה שלמה, אבל ממקדות מאמץ במשחק אחד, 40 דקות בהן הכל יכול להיות. ולראיה - בשלבים הראשונים של הגביע יש לא מעט קבוצות מליגה א' שמצליחות למתוח קבוצות עדיפות מהן או אפילו לנצח אותן, מה גם שהביתיות, שבד"כ ניתנת לקבוצות מהליגה הנמוכה יותר, נותנת להן אפשרות להפתיע.

אז מה הואילו חכמים בתקנתם בכך שדווקא בחצי הגמר ובגמר יש שני משחקים? מלבד העובדה שמדובר בעוד 1-2 משחקים נוספים בעונה שהיא גם ככה עמוסה (26 מחזורים + משחקי פלייאוף למוליכות הליגה), הסיכוי להפתעות ולקבוצות הקטנות ירד פלאים. לא דומה משחק אחד במגרש נייטרלי, בו קבוצה יכולה "לתפוס יום" ולהפתיע, לשני משחקים בשיטת בית וחוץ, בהם לקבוצה העדיפה יש בד"כ יתרון מובנה. גם בכדורגל הישראלי הוחלט לפני כמה שנים להפוך את רבע הגמר למשחקי בית וחוץ, מה שהוריד כמעט לאפס את מספר קבוצות התחתית/הליגות הנמוכות שאכן מצליחות להגיע לשלב חצי הגמר. שם זה נועד בעיקר בכדי לגרום לכך שבחצאי הגמר האצטדיון יהיה מלא, אבל זה פוגע בספורטיביות ללא ספק, ובכל מקרה בליגה הארצית גם ככה לא מדובר במסות של קהל, כך שגם הטיעון הזה יורד מהפרק. אם האיגוד בוחר להכריח את הקבוצות להשתתף במפעל ולא מתגמל אותן בכלל, ואפילו להפך (אירוח של משחק כולל אגרת שיפוט, נסיעה למשחק חוץ בגביע יכולה לעיתים להיות לצד השני של הארץ מה שמחייב הזמנת הסעה), לפחות שלא יכפה עליהן עוד משחק או שניים שהם כ"כ מיותרים

איתן בן אליעזר, מאמן מכבי אשדוד, חושב שהאיגוד כבר הראה שהוא יודע לקדם ליגות אחרות, ושצריך לעשות זאת גם בארצית. "האיגוד עושה בשנים האחרונות פעולות מצויינות להגברת הרמה החשיפה ופיתוח השחקן הישראלי בליגות השונות. ראה ערך ליגת הנוער שמגיעה לחשיפה אדירה והליגה הלאומית שבכל שנה הופכת ליותר ויותר תחרותית ומסוקרת. בדומה לכך ההחלטה לפני שלוש שנים להכניס פלייאוף של 8 קבוצות בליגה הארצית שיפרה גם היא משמעותית את הליגה.

בקלות רבה יכולים להפוך את גביע האיגוד למשהו רציני הרבה יותר. קצת חשיבה מחוץ לקופסה, קצת יוזמה והנה לנו משהו שכולם ירצו להיות חלק ממנו. שבוע "גביע" בו יש פגרת ליגה ויש שני ערבים עם חצי גמר וגמר באולם נייטרלי. עם קהל גדול ועם שידור טלוויזיוני או לחילופין מענק כספי לקבוצות שמגיעות לגמר. אופציה נוספת היא מתן "בונוס" נקודות בליגה לקבוצה שמגיעה לגמר. וכמובן שיש עוד אינספור רעיונות. מה שבטוח בלי שינוי למפעל גביע האיגוד אין שום זכות קיום"

 

אחד השחקנים הותיקים של הליגה הסכים גם הוא עם הנאמר: "מפעל גביע האיגוד הוא בעל פוטנציאל עצום למשוך צופים ולקדם את הליגה שכבר התקדמה מאוד מכל הבחינות בעזרת שלל כלים וכמובן גם בעזרת איגוד הכדורסל. דווקא במפעל צבעוני כמו הגביע 'שמטו את הכדור'. זה הפך להוצאה כספית ועוד מעמסה כמעט מיותרת בעונה לא קצרה. אפשר וכדאי לכנס ועדה, להתייעץ עם מאמנים ויו"רים לגבי איך ומה כדאי לעשות כדי להפיק את המיטב. החל משידורי טלוויזיה (יש המון חבר'ה צעירים ומוכשרים שראוי שיקבלו במה ,טעימה מפריפרייה וכד') ועד ניצול של לוח שידורים לכשיהיה ריק עקב פגרה כזו או אחרת שלא מסונכרנת עם הליגה הארצית. לתת לקבוצה הזוכה סכום סמלי של משהו כמו 20,000 שקלים שיתחלקו בין השחקנים (וכמובן כיסוי ההוצאות של האיגוד ,שוברים וכד')".