כמו בשכונה / טור דעה

עצוב. זו התחושה שכל אוהד ספורט צריך להרגיש אחרי ההחלטה לבטל את משחק גביע המדינה בין אליצור רמלה והפועל פ"ת, בגלל שחקנית זרה שהיתה צריכה להיות בבידוד (וזה היה ידוע עוד לפני הגעתה לארץ). את שלב ה"ביזיון", "בושה" ו"גועל נפש" כבר עברנו מזמן, נשארה עצבות, כשמתחילים לכבות את האור על הענף.


| שי ברק

גילי אייזנר, שחקנית נבחרת ישראל לא שיחקה כי זרה היתה צריכה להיות בבידוד. FIBA.COM)

 

כשהייתי בן 20, התערבתי עם אחד הקצינים ששירתו איתי שאני מנצח אותו ב-1 על 1. הייתי סמל בחיל אוויר, הוא היה סגן. ההתערבות היתה על המבורגר. קבענו באחד מימי השבוע בספורטק בהרצליה, התחלתי עם 3-0, הוא ניצח. 14-21 (או 16-21) כבר לא זוכר. כשהתוצאה היתה 11-19 לטובתו, הודעתי לו שאנחנו משחקים הטוב מ-3 על ההמבורגר, כי אי אפשר על משחק אחד להכריע.
היה מאוחר, קבענו לשבוע הבא. משחקים 2 ו-3 בסדרה שלנו מעולם לא התקיימו.

אף אחד מעולם לא שמע על הסיפור הזה. הסיבה? הוא לא מעניין, שני חברים בשכונה משחקים על המבורגר, רגע של תירוץ ומשנים את החוקים, ובסוף הולכים לאכול פיצה או משהו כזה.... – כדורסל נשים בדרך לשם.

האירוע שהתקיים אתמול, או יותר נכון "לא התקיים", תלוי מאיזה צד מסתכלים, היה בדיוק כזה. מעקמים את החוקים, מתרצים תירוצים, משנים מועד של משחק גביע בהתראה של 3 שעות, ומוציאים על כך פרסום לקוני שעתיים אחרי שהמשחק היה צריך להתחיל.

הקהל לא מעניין, שידור מראש לא תוכנן, אין עניין ציבורי, אז אפשר להחליט כמו בשכונה. "עזוב, בו נדחה למחר גם ככה קר עכשיו ועוד לא אכלתי צהריים", הסיבה הזו הגיונית כמו הסיבה שיצאה בתגובת איגוד הכדורסל.

 

דצמ' 2021 תחילת הסוף של כדורסל הנשים

בלי להיות אובר-דרמטי, 2022 תהיה כנראה השנה שתקבור את כדורסל הנשים כמו שאנחנו מכירים אותו. אולי הוא יקום מחדש, אולי יקום מחדש טוב יותר וימציא את עצמו מחדש – אבל 2022 תהיה שנה של סוף. ואם 2022 תהיה השנה שתסגור הכל, יריית הפתיחה נורתה ב-9.12.21.

על סופו של הכדורסל עוד ייכתב בעתיד ובהרחבה, אבל בכותרות אפשר להתחיל ולראות את ההודעות בפוסט המושקע של גלית מוסאי על הקיצוצים בגילאים הצעירים, על פערי הרמות בקבוצות בליגות לנערות (וגם בליגה הלאומית, שצריכה להפוך למקצוענית בעונה הבאה וכרגע זה נראה שיש יותר קבוצות שעומדות לפני סגירה מקבוצות שיכולות לעבור בקרה) – אבל לא בגלל זה ייסגר כדורסל הנשים.
"בגלל שנאת חינם נחרב בית המקדש" נכתב על-ידי חז"ל, הרבה פחות מזה צריך כדי להחריב את כדורסל הנשים.

מה שקרה ויקרה בימים הגורליים 9-11 לדצמבר הוא, בהשאלה, לא שונה בהרבה.

אפשר לחלק אין האירוע לשניים: המקצועי – ביטול המשחק בלי סיבה הגיונית, העדפת החזק על החלש, האפליה המובנית והדרך שבה החלטות מתקבלות בכדורסל נשים. וכל מה שבא בעקבותיו – אפס התייחסות מכל הגורמים שכדורסל נשים חשוב להם, החל מאחרון שחקניות הספסל בליגת הקט-סל ועד יושבי הראש של מוליכות ליגת העל.

 

"ואז הם באו ולקחו אותי..."

להבדיל אלף אלפי הבדלות, אבל שירו של נימלר פעם אחר פעם מרגיש לי כמתכתב עם כדורסל הנשים. כשבקורונה איפשרו לליגת העל לפעול אבל לא ללאומית נשים, לא התייצבו קבוצות ליגת העל לצד הלאומית ובלאומית כעסו. כשנתנו את האישור ללאומית, אבל הגילאים הצעירים נותרו סגורים, נשארו המחלקות הצעירות לזעוק לבד.
כשקיצצו את כספי קבוצות הקט-סל, עמדו לבדן המחלקות הצעירות כשבקבוצות הבוגרות החתימו עוד זרה מתקציב השיווק. כשתקציב השיווק יסתיים, הן יעמדו לבדן למחות וכן הלאה.

אתמול התקיים אירוע חמור בכל קנה מידה. משחק גביע מדינה שנקבע אי שם בתחילת העונה, בוטל. 3 שעות לפני משחק ליגת העל, קיבלו שחקניות נבחרת ישראל גילי אייזנר (רמלה) והדר חדד (פתח תקווה), שחקניות העתיד של הענף, בוגרות האקדמיה בוינגייט מאי נשר (רמלה) ושירה חג'ג' (פתח תקווה) הודעה – אין לכן משחק היום. הסיבה הרשמית כפי שנמסרה ע"י דוברות האיגוד: שחקנית זרה צריכה להיות בבידוד.

כן. בידוד של שחקנית אחת הוביל לדחייה של משחק גביע 3 שעות לפני המועד. כשבאירופה ובארה"ב, בכל ענף ספורט הקורונה מובילה לסיטואציות דומות – באיגוד הכדורסל פשוט ביטלו משחק כשאוהדים יצאו מחיפה לכיוון המשחק שהיה צריך להתחיל ב-19:00.

אליצור רמלה משחקת במפעל אירופי. היא אירחה בחודש אוקטובר יריבה תורכית שהגיעה ללא מאמן הקבוצה, עוזר המאמן והקפטנית, כולם נאלצו להיות בבידוד. אף אחד לא חשב לדחות את המשחק בשעה או ביום, זה מה יש. כי יורוקאפ הוא מפעל שמכבד את עצמו, הוא גדול יותר מכל שחקנית. הקורונה פה כבר שנתיים היו 3 גלים של סגרים, כל קבוצה יודעת להכניס בחוזים "סעיף קורונה" למקרה שהעונה מבוטלת או שיש סגר – אז איך בידוד של שחקנית זרה גורם ל-4 שחקניות נבחרת ושני מאמנים לאומיים ללכת הביתה?

איגוד הכדורסל הגיב מהר ובזמן עד כמה שניתן, לכן לא ברור התגובה ה"משונה" שנתנו לגופי תקשורת שמדובר בזרה שנמצאת פה כבר כמה ימים. ברגע שנרשמה ה'וויליאמס' באיגוד, מנכ"ל ויו"ר האיגוד עשו את עבודתם ביעילות ובדקו את המשמעויות של המעשים שבחרה אליצור רמלה לעשות ומתוך אחריות גם דיווחו לרמלה בהקדם על כך שלצערם, לא ניתן לשתף עפ"י חוקי מדינת ישראל (כל החלטה אחרת בשלב זה כשהזרה נרשמה ב-11:00 באיגוד, היתה בניגוד להחלטות הממשלה). אין פה עניין אישי, יש מגיפה עולמית, החלטת מדינה ובריאות הציבור.  החלטה נכונה בכל קנה מידה - שעה אחרי ומסיבות לא ברורות הם קיבלו החלטה קיצונית בחומרתה פשוט לבטל משחק כדורסל בגלל שקבוצה הביאה שחקנית זרה בשיאה של מגיפה, 36 שעות לפני משחק ובחרה לרשום אותה 8 שעות לפני המשחק!

אבל האבסורד הזה הוא לא הבעיה היחידה. הבעיה האמיתית היא שאף אחד לא זעק שאיגוד הכדורסל השפיל את כדורסל הנשים, הפך אותו לפארסה ופיאסקו, לבדיחה וללעג בעיני הציבור הרחב והקהל.  כל מי שבחר להמר בווינר על משחק נשים לא יעשה את זה שוב, כי משחקים כאלה פשוט מתבטלים. בפעם הבאה שקבוצות בכדורסל נשים יבקשו שוויון ולקיים את הליגה בזמן קורונה כמו הגברים, ישאלו אותן "למה?" בידוד של שחקנית אחת מביא לביטול משחק. אם אתן כאלה מפונקות שבו בבית!

ובמקום שכל הקבוצות (לא רק ליגת העל, כל הקבוצות החברות באיגוד יימחו על כך – 24 שעות אחרי האירוע, צרצרים).

אז נסכם. כדורסל נשים לא מעניין, אפשר לקבוע משחק ולבטל אותו 3 שעות לפני, אפשר שלא ישודר, אפשר להודיע שהמשחק הבא יהיה עוד 48 שעות – כי אין קהל, כי גם ככה אף אחד לא יבוא אז למה לא להודיע מראש, גם ככה אף אחד לא ישדר, גם ככה לא יהיה גוף תקשורת רשמי במשחק (כמו שלא היה במפגש המקביל בין הרצליה ואשדוד) – ואם גם ככה אף אחד לא יכעס על זה ולא תהיה שום תגובה מעשרות המועדונים ואלפי הספורטאיות, אז אפשר.

את אף אחד לא מעניין שתומר לא קיבל ממני מעולם את ההמבורגר, לאף אחד לא יהיה איכפת מי תהיה מחזיקת גביע המדינה.

 
(הדר חדד, שחקנית נבחרת ישראל לא שיחקה כי זרה היתה צריכה להיות בבידוד. FIBA.COM)

 

מכבי חיפה הודחה מאירופה בגלל פקס שלא הגיע, אליצור רמלה קיבלה עוד שלושה ימי הכנה

"משחק גביע הנשים בין הפועל פ"ת לאליצור רמלה נדחה מהערב למוצאי שבת בשעה 20.30. השחקנית קורטני ויליאמס נכנסה לארץ באישור. לפני כשעה הודיע משרד הבריאות באמצעות משרד הספורט שהיא חייבת בבידוד מלא מכיוון שמדובר בכניסתה הראשונה ארצה. השחקנית אותה באה להחליף כבר שוחררה ולכן הוחלט לדחות את המשחק".

זו היתה ההודעה שיצאה מאיגוד הכדורסל בשעה 16:10 לקראת משחק שצפוי היה להתחיל בשעה 19:00.

לא ברור איך זו יכולה להיות סיבה לדחיה ששחקנית לא יכולה לשחק אז אין משחק ואם זה תקדים, קבוצות חייבות להתחיל להשתמש בו על כל שפעת או כאב גב של אחת השחקניות, אם חסרה שחקנית בסגל לא ניתן לקיים משחק, לשון ההודעה של האיגוד.

אבל למעשה זה לא הסיפור, כי מדובר ב-50 מילים שמעוותות אירוע צפוי שיכול וצריך היה להימנע, אבל בגלל התנהלות לקויה של קבוצת כדורסל מקצוענית, היא קיבלה פרס משחק במועד נוח יותר.

במהלך הימים האחרונים, כל נציג איגוד שנשאל העביר את המסר שמדובר בבידוד גורף ואין פטורים או הקלות. לכן, זו טעות שרובצת לפתחה של קבוצה שמבקש להביא לארץ שחקניות בתקופת קורונה ולפיתחה של קבוצה שמכירה את חובת הבידוד לכל אדם הנכנס לארץ. רמלה היתה יכולה וצריכה לנהוג אחרת וממש כמו "פרשת הפקס" של מכבי חיפה, שהביאה להדחתה מאירופה, לא היתה שום סיבה לנהוג אחרת כאן. קבוצה לא דאגה לאישורים ובחרה לשנות רישום זרות, ועליה האחריות.

נביא את העובדות כמו שהן, אך במלואן: 

  1. על-פי הודעה רשמית שיצאה בתאריך 5.12 הוחתמה באליצור רמלה זרה חדשה, קורטני וויליאמס, היא צפויה להגיע לישראל בימים הקרובים. מאז המחזור השני ועד המחזור שהתקיים בתחילת השבוע שיחקה רמלה עם 2 זרות בסגל לאחר שקלסי מיטשל נפצעה ועזבה את ישראל, וויליאמס היתה אמורה להחליף את מיטשל (כך בהודעת מועדון)
  2. אבל עוד קודם, ומתוך לחץ, ביום 6.12 רשמה אליצור רמלה את השחקנית לינדה לטורנטה, כזרה שלישית. לטורנטה הגיעה לקבוצה מספר ימים קודם כדי לשחק עם הקבוצה במפעלים האירופיים, אבל הוחלט שלפני משחק הליגה ב-6.12 תחזק את הקבוצה עד הגעתה של קורטני וויליאמס.
  3. קורטני וויליאמס היתה מתוכננת לנחות בישראל בשעות הצהריים ביום 7.12, אבל יממה קודם הודיעה לעשרות אלפי עוקביה ברשתות החברתיות שתתעכב ותעלה על הטיסה הבאה בגלל קשיים בירוקרטיים. כלומר, בכל ארה"ב, אירופה וישראל ידעו שקורטני וויליאמס תנחת בישראל, לכל המוקדם באמצע יום 8.12.
  4. במקביל ומאז 28.11 (שבוע לפני שהוחתמה וויליאמס) הודיע משרד הבריאות שכל מי שמגיע לישראל חייב ב-3 ימי בידוד, כל אזרח ישראלי, תושב ישראלי, תייר, עובד זר וכיו"ב, ללא כל הבדל וללא יוצא מן הכלל.
  5. הסיפור מתחיל עם נחיתתה של קורטני וויליאמס ביום 8.12 לקראת משחק ב-9.12.
  6. גורמים ברמלה שוחחו כנראה עם גורמים רשמיים שונים במשרדי ממשלה ו/או בענף ספורט הגברים וסברו כי לשחקנית יינתן אישור אוטומטי לצאת למשחק ולהשתתף בו. ייתכן והוטעו או לא הבינו, אך דבר אחד ידוע, שלא ניתן להם אישור כתוב ממשרד הבריאות (המשרד האחראי על הנושא) שמאפשר את שיתופה.
  7. עם הגעתה בהפועל פתח תקווה פנו לאיגוד הכדורסל ולמנהלת ליגת העל כדי להבין את המשמעויות, נאמר להם שאין לאיגוד דרך למנוע את רישומה ופתוחה לקבוצה הדרך להגיש תלונה למשטרה או לרשויות אם סבורים שאסור לה להשתתף. במקביל, באליצור רמלה לא פעלו כדי לוודא שהיא רשאית לשחק, מול משרד הבריאות וגם לא רשמו את השחקנית באיגוד.
  8. לא פחות חשוב לציין שוב שלא רשמו את השחקנית באיגוד הכדורסל בכל יום 8.12, כלומר 24 שעות לפני המשחק היו לרמלה 3 זרות שכבר שיחקו בקבוצה ביום שני.
  9. מאחר והתקנון מאפשר הרשמת שחקניות חדשות עד יום המשחק ב-11:00 בבוקר, בפתח תקווה עקבו האם יחליפו ברמלה את הזרה ברגע האחרון או שהסגל הרשום והמלא ימשיך למשחק נוסף. בשעה 10:30 או בסמוך נמחק שמה של לינדה לטורנטה מרשימת שחקניות הקבוצה ובשעה 11:30 הופיע באתר האיגוד שמה של קורטני וויליאמס.
  10. עם רישומה החלו באיגוד הכדורסל לבדוק האם מאושרת לה ההשתתפות במשחק, כדי שחלילה לא יעמדו השחקניות בסיכון בריאותי חמור (בנוסף לעבירה על ההחלטת ממשלה והוראות חוקיות מפורשות על חובת בידוד). הבדיקה נעשתה במהירות. כשעתיים לאחר רישומה הודיעו באיגוד לקבוצה שבשיחה עם הגורם הרשמי, משרד הבריאות, ההוראות שהיו תקפות בשבועיים האחרונים תקפות גם היום (וימשיכו להיות תקפות עוד שבועיים).
  11. נסכם עד כאן. אליצור רמלה שידעו על הגעתה של השחקנית מאד 5.12 לא השיגו אישור כתוב ממשרד הבריאות המחריג את הבידוד של הזרה החדשה שצירפו, וביום 9.12, 9 שעות לפני המשחק גרעו ממצבת השחקניות את השחקנית הפינית (שנשארה בישראל ותמשיך, כנראה, לשחק עם הקבוצה במפעל האירופי) ורשמו את קורטני ווליאמס שהיה עליה להיות בבידוד.
  12. אולי זו טעות בתום לב של הבנה אולי שגויה וחוסר מוטיבציה לשאול את השאלה שתוביל לתשובה שאסור לשחקנית לשחק, אבל בסופו של דבר זה אירוע שהקבוצה בחרה לעשות בדקה ה-89 וקיבלה תשובה בדקה ה-90.
  13. קורה. קורה שקבוצה מגיעה למשחקים שהיא לא בסגל מלא בגלל הקורונה. "חיים לצד הקורונה" קוראים לזה, בליגות הכדורגל, הכדורסל, בישראל ובעולם נאלצות קבוצות להתמודד עם "בידודים".
  14. למרות זאת, ולמרות שמדובר בשחקנית אחת, ולמרות ולמרות ולמרות, איגוד הכדורסל הוציא לקבוצות הודעה בשעה 16:00 ולציבור ב-16:10 שהמשחק יבוטל ולא יתקיים. כי רישום שיכול היה להימנע או להתקיים ולהיבדק מוקדם יותר נעשה ברגע האחרון.
  15. וכל מה שקרה אחרי השעה 16:00, כשאוהדים לא הבינו למה אין משחק, כשההימור ב'ווינר' בוטל, כשמאלצים לעומס משחקים ב-48 שעות, וכשזה לא היה קורה (ולא קרה) בכדורסל הגברים – ככה נראה כדורסל הנשים, וזה עצוב. זה מאד מאד עצוב.