לאומית נשים 24/25
הליגה שיצאה לדרך בשבוע שעבר מביאה איתה העונה לא מעט שינויים בגזרת ההחלטות לצד שדרוגים בגזרת השחקניות והקבוצות. הליגה העונה קטנה אבל כרגיל איכותית, ובנתיים לפחות קשה להמר מי תלך עד הסוף. (צילום: איתמר ירדני)
| safsal
מה נשתנה
הליגה הלאומית של עונת 2024-2025 היא לא דומה לאף אחת אחרת שאנחנו זוכרים לפחות בעשור האחרון, כמה שינויים שנעשה בסוף העונה הקודמת ובקיץ, שינויים מתוכננים ושינויים שנכפו, יוזמות שנדחו וכורך המציאות עיצבו פה ליגה תחרותית כזו ששאפנו לראות מאז ההחלטות אי שם ב-2008 להגדיל את הליגות.
ההתחלה לא בישרה טובות - מהלך העונה הקודמת הביאה איתה כמה החלטות שנויות במחלוקת וביניהן הקפאת היורדות, ביטול הכרטיס הכפול ותוך כדי העונה גם ביטול מפעל גביע האיגוד. כל ההחלטות הגיעו משיקולים צרים וללא הסתכלות מקצועית ארוכה, מה שמכונה בלעז "Hard cases make bad law". אחרי האליפות של לב ירושלים הוחלט שאין מקום לכרטיס כפול שעלול לתת יתרון לאלופה שצירפה באפריל את נור כיוף. המשמעות הפרקטית, שחקניות צעירות היו צריכות לקבל הקיץ החלטה בין ליגת העל ללאומית, חלקן החליטו להוביל קבוצות בליגת המשנה ושידרגו את הליגה.
הקפאת היורדות הפכה את מאבקי התחתית, בעונה שעברה, ל"משחקי אימון" והיו פערי רמות בין הצמרת לתחתית והרבה תוצאות צפויות כך שהתחרות צומצמה משמעותית. מסקנות העונה הקודמת הובילה להתפרקות של וינגייט ובהמשך גם החלטה של הפועל כאוכב לוותר על מקומה בליגה הלאומית, עם הוויתור על העליה מצד קבוצה הבת של בני יהודה (והתנגדות קבוצות הליגה לאיחוד בין בני יהודה למועדון אחר), נותרה הליגה הלאומית עם 13 קבוצות, הליגה הכי קטנה בעשור האחרון ובהכרח ליגה קטנה היא אטרקטיבית יותר.
החלטה נוספת נוגעת לשינוי השיטה ושינוי התקנון בוועדת נשים, שתי החלטות שעל פניו סותרות הגבירו את העניין בליגה. בגלל גודלה המקורי של הליגה (16 קבוצות), נדרש היה לשנות את השיטה כי 2 סיבובים הם ליגה ארוכה ובקיץ יש נבחרות שקודמות לתחרותיות של הליגה. לכן צריך היה למצוא שיטה שתקצר את העונה. השיטה שנבחרה תפורט בהמשך אך בעיקרה היא חלוקה לבית עליון ותחתון ואז טורניר שמתחיל בשלב רבע הגמר ובמקביל מאבקי ירידה. ההחלטה השניה שהתקבלה היתה שאם קבוצה מוותרת על מקומה בליגה, לא תוחלף ע"י קבוצה מהליגה הארצית. כך שמצד אחד הליגה התקצרה ומצד שני השיטה נשארה.
התוצאה – 8 קבוצות מתוך ה-13 יתמודדו על האליפות מאמצע חודש מרץ ו-5 קבוצות בטורניר נגד הירידה, כמעט כל קבוצה בליגה יש לה על מה לשחק לפחות עד סוף חודש מרץ ואין טוב ומשובח מכך.
המציאות תיישר את עצמה עם כמה שפחות הגבלות מצד החלטות מנהלת ותקנונים שמנסים להנדס את המציאות לצרכיהם. מי שחיפש להקפיא ירידות ב-2023 ייאבק על עתידו ב-2025, מי שביטלו פרויקט מבורך של כרטיס כפול (שנשאר בליגות לגברים) מעביר את הכוח לשחקנית הצעירה שלא בהכרח תקבל את ההחלטה שרצה שתקבל וכן הלאה.... – המציאות חזקה מכל פוליטיקה והליגה הלאומית 2025 הולכת להיות... נדירה!
השיטה
גם כאן, בבניית השיטה הופעלה מעט מאוד חשיבה שפוגעת בקבוצות שקיוו לנצל אותה. סיבוב ליגה ראשון של 13 מחזורים, ההחלטה על אירוח בבית או בחוץ נקבעת בהגרלה, יש קבוצות שיארחו 7 פעמים ואחרות 5, התמודדות על העפלת ליגה עלולה להיות מוכרעת על מזל כמו בגביע. אך זו השיטה.
בסוף הסיבוב הראשון 6 קבוצות ימשיכו לבית עליון ו-7 קבוצות שיסיימו בחלק התחתון ישחקו בבית התחתון. גם בתים אלה יהיו בשיטה של סיבוב אחד (בית או חוץ לסירוגין). בתום שלב הבתים 6 הקבוצות מהבית העליון ו-2 קבוצות מהבית התחתון יישחקו בשלב רבע הגמר בשיטת הטוב מ-3 ואחריו פיינל פור. חמש הקבוצות הנותרות יתמודדו נגד הירידה.
על הליגה
אחרי שכפר סבא היתה פייבוריטית בליגה הקודמת (קרובות לה נס ציונה והגלבוע), ולפניה לב ירושלים כיוונה לעליה (והתמודדה עם כפר סבא וכאוכב). השנה אין פייבוריטית אחת, קשה להמר גם על הרביעייה בפיינל פור. בשאלון שקיימנו בין מקורבים לענף ואנשי מקצוע, יש 5 קבוצות עליהן הימרו כאלופה ו-7 קבוצות שיכולות להיות בפיינל פור. חצי ליגה שמתמודדת על האליפות.
זו גם בשורה טובה לליגת העל כי כל הקבוצות האלה הכריזו על רצונן לשחק בעונה הבאה בליגת העל, 7 קבוצות שאם יזכו באליפות יממשו עליה זו בשורה נהדרת ומבורכת. אז מי הן?