דורשות שוויון - השחקניות רוצות גביע
שחקניות הליגה הלאומית נשים יצאו בקריאה להפסיק את האפליה מול ליגת הגברים ולהחזיר את גביע הליגה הלאומית, שהוחלט לבטלו בתחילת החודש (בניגוד לגביע הליגה הלאומית גברים שנקבע שיתקיים). בתוך 24 שעות קרוב ל-100 שחקניות הצטרפו וחתמו על הקריאה להשוואת התנאים והחזרתו של המפעל. גם מאמנים ומנהלים של קבוצות הליגה הצטרפו .
| שי ברק
בשנת 2021 התקבלו שתי החלטות משמעותיות באיגוד הכדורסל. הראשונה נגעה לליגה הלאומית לגברים והיא ההחלטה להפריד את הקבוצות ממפעל "גביע המדינה" ולהקים גביע נפרד לקבוצות הליגה הלאומית.
במקביל, התקבלה החלטה הנוגעת לליגה הלאומית נשים, להגדירה כליגה מקצוענית ולבצע התאמות שישוו את הליגה השניה לנשים לליגה השניה לגברים. ההחלטה התקבלה בעקבות המאבק הציבורי שניהלו גורמי הענף (ביחד עם גורמי איגוד הכדורסל) להחזיר לפעילות את הליגה הלאומית לנשים בתקופת הקורונה, בדומה להחלטה שהתקבלה לליגה המקבילה לגברים.
על אף השאיפה לשוויוניות ולהיעדר אפליה בענף הכדורסל בין ליגות הנשים לגברים, ביום 3/12 התקבלה בהנהלת איגוד הכדורסל החלטה "כל משחקי הגביע בעונה זו למעט גביע המדינה לגברים, גביע לאומית גברים וגביע המדינה לנשים מבוטלים". ההחלטה הכעיסה רבים אך בעיקר את שחקניות הליגה הלאומית נשים (וגם את המאמנות והמאמנים וחלק מיושבי הראש) – בשנת 2023 אין כל סיבה לקיים גביע לאומית גברים אבל לא גביע לאומית נשים.
במכתב שכתבו קבוצות הליגה הלאומית להנהלת האיגוד, טענו שעל אף המורכבות של שנת הכדורסל הנוכחית, מדובר בשתי ליגות משנה, שבהן אותו מספר מחזורים בליגה הסדירה (26 מחזורים), והחלטה רוחבית שכלל הליגות צריכות להסתיים עד 30.6.24, כלומר כמות המשחקים ולוח הזמנים זהה בין הליגות.
בנוסף הדגישו הקבוצות, שכל הדיון הוא על לכל היותר 4 משחקים (ל-2 קבוצות שיגיעו לגמר. שמינית גמר, רבע גמר, חצי גמר וגמר) כשבתוכנית המשחקים המקורית לעונה הנוכחית (ללא קשר למלחמה) הוחלט השנה שחצי הגמר והגמר יתקיימו במתכונת של משחק אחד במגרש נייטרלי ולכן גם את הטענות על עומס מסגרות אינו רלוונטי או שיקול מול החשיבות לשוויון ביחס לליגת הגברים המקבילה.
בין נימוקי ההחלטה לביטול המפעל הוא ריבוי המסגרות והעומס על השחקניות (עומס שכידוע קיים מדי שנה ועם ביטול משחקי הגביע בליגות לנערות, קיצור ליגת התיכונים וחזרה צפויה של זרות לליגת העל בחודש הבא, לא יהיה שונה בהרבה מליגת הגברים. השחקניות מבינות שיידרשו התאמות השנה - אבל הן דבקות בעמדתן שאפליה בין גברים ונשים בימים אלה אינה מקובלת מכל סיבה, מקצועית שהיא ואם צריך לעשות התאמות או להקל על חלק מהקבוצות - יש למצוא את המתווה המתאים.
(בתמונה: החשיבות לגביע המדינה. סינדרלה מהליגה הארצית - מכבי רעננה, עם ירדן גרזון בת ה-16)
השחקניות שנפגעו עקב ההודעה המפלה, הדגישו כי דווקא בשנה מורכבת שכזו ועם כל השיח הציבורי כיום על הדרישה להפסיק להתייחס למקצועיות ומקצוענות הנשים כ"סוג ב", גם בספורט, ובעקבות ההצהרות שנשמעו בשנים האחרונות לכיוון השוויוניות בכדורסל בכל הנוגע להשוות בין מסגרות הגברים והנשים – ההחלטה שהתקבלה תמוהה ונראה כי לא הושקע דיי מחשבה על השחקניות, האגודות ובעיקר על המסר הבעייתי שההחלטה מעבירה.
בעקבות כל אלה התארגנו השחקניות באופן ספונטני ובמהלך מהיר הצליחו להחתים קרוב ל-100 שחקניות פעילות בליגה הלאומית על הדרישה להשוואת התנאים והחזרת מפעל הגביע. לשחקניות גם הצטרפו, עד כה, כ-20 מאמנים ויושבי ראש מהליגה שתומכים במאבקן.
נציגות השחקניות בליגה פנו בכתב להנהלת האיגוד ואף קיימו שיחות אישיות עם מספר גורמים בכירים כדי לנסות ולתקן את ההחלטה המפלה, הכל במטרה לבחון את ההחלטה פעם נוספת ולשנותה כך שיקבע שבמקביל לגביע לאומית גברים יתקיים המפעל גביע לאומית נשים - אך טרם קיבלו מענה מספק לפניותיהן והן ממשיכות במאבקן.
השחקניות מסרו כי הן מאמינות שבאיגוד יש גורמים שרוצים בטובת כדורסל הנשים ובפרט הדגישו את האמונה הרבה בכוחה של ועדת הנשים באיגוד (שצפויה להתכנס היום) וביושבת ראש הועדה, אורנית שוורץ, שיביאו לתיקון האפליה – אך מבחינתן כל החלטה שלא תשווה בינן לבין הגברים לא תהיה מקובלת והן שוקלות גם צעדי המשך בהנחה וההחלטה לא תשתנה.
(בתמונה: גמר גביע ליגה לאומית. הגר שמעוני ועירוני נתניה עושות היסטוריה, משחקות בגמר הגביע ומעודדות ילדות רבות להמשיך ולעסוק בכדורסל בעיר)