נבחרת הנערות - אופטימיות זהירה

נבחרת הנערות חוזרת להתחרות בדרג א' אחרי 3 שנות פגרת קורונה. אחרי שהעפילו ב-18' ושרדו ב-19' ינסו לעשות היסטוריה ולהישאר "שנתיים" ברציפות בדרג א'. זה לא הולך להיות פשוט, אבל המבחן האמיתי של שחקניות הנבחרת הוא לעשות את קפיצת המדרגה האישית ולהשתלב בליגת העל כשחקניות מובילות בדומה לדור הנערות 2016. איזנברג ונוי ינסו מהקוים לעזור במשימה.


| שי ברק

נבחרת הנערות 2022 (צילום: באדיבות איגוד הכדורסל)

 

בין 2016 ל-2022 / טור פתיחה

נבחרת הנערות הנוכחית לא "מסומנת" להיות ברבע הגמר ולמעשה קולות רבים מקבלים בהבנה אפשרות שניאבק על ההישארות עד הסיום. בזה אולי נמצא סוד כוחה של הנבחרת הנוכחית שבאה קטנה ויכולה לצאת הכי גדולה. לא מדובר ב"כוכבות" אלא בשחקניות שבאות לעבוד, פחות יחסי ציבור ויותר עבודה קשה ועקבית. מאמני נבחרת מנוסים שלא הרבו "לדבר" הקיץ אלא התמקדו במשחקי הכנה פנים ארציים וחוץ ארציים, נסעו ליוון שבוע לפני פתיחת האליפות כדי להתכונן בשקט ולהכין את הנבחרת הכי טובה שאפשר. הנבחרת הזו יכולה לסיים במקום הראשון או האחרון, אבל תימדד באמת בכמות השחקניות שבעונה הבאה (ובעונה שאחריה) יובילו בליגת העל. הפוטנציאל אדיר, הצוות המקצועי מבין את החשיבות שבהכוונה על פני ההישגים - ודווקא בגלל זה, ובניגוד לכל הציפיות, זו יכולה להיות הנבחרת הראשונה שתעפיל לרבע גמר. 

נבחרת הנערות 2022, היא אחת הנבחרות המעניינות שמזכירה בעיקר נבחרת נערות אחרת מודל 2016. אחת ה"קלישאות" ששימשו את כדורסל נשים לאורך השנים היה שאין "סייז" או "גובה" בנבחרות ישראל. בתחבולות נגיע להישגים, כי הסייז בד"כ נמצא בכדורעף. נבחרת העתודה שזכתה במדליית הארד לפני חודש (ואולי גם העפילה לדרג א') - הוכיחה שהזמנים השתנו (לפחות בכל הנוגע לאותה שכבת גיל), 5 גארדיות בגובה 1.80 ומעלה מהן 3 השחקניות המובילות בנבחרת גרזון, ציפל ורינת. לכן, את הנבחרת הנוכחית קשה להקביל לנבחרת הנערות הקודמת שהתמודדה בדרג א' בשנת 2019 ושהובילו אותה בין היתר ליאור גרזון ועדן ציפל לצד גארדיות פיזיות כגילי אייזנר ודניאל קארש.

בשנת 2016, את נבחרת הנערות הובילו אז יערה יצחקי, עדן רוטברג, דור סער (וגם נגה פלג פלץ ושיר תירוש) כולן מגרדות את ה-170 ס"מ מלמטה, כולן היום שחקניות חמישייה בליגת העל, "הגבוהות" בנבחרת כהדר חדד וליאור הלוי ביום טוב מאד מגיעות ל-180 ס"מ. אז אמנם סייז גדול לא היה בנבחרת ההיא, אבל שיטת משחק, יסודות כדורסל וגם המון אנרגיה שהפכו את הנבחרת ההיא לאחת הנבחרות שהוציאו הכי הרבה שחקניות לרמות הגבוהות, גם בלי אותו סייז.  
נבחרת הנערות של 2016, החמיצו את רבע הגמר בגלל הפסד ב-3 נקודות ללטביה אחרי פציעות של יצחקי ורוטברג במהלך המשחק ואיבוד כדור אכזרי בשניות הסיום. הנבחרת הנוכחית לא נופלת ממנה.

 


הילה קארש, נגד צרפת בשנה שעברה (צילום: FIBA)

 

בנבחרת הנערות 2022, מסומנות להוביל הילה קארש, נעמה הלוי ותמר זינגר שאולי גבוהות מהטריו של 2016 אבל לא בהרבה, ואיתן הפורוורדיות הודיה קבדה, עמית טרנר ורומי אלבז סביב 180 ס"מ. נבחרת לא "גדולה" במיוחד, אבל כזו שהכישרון בה לא נופל מאף אחת מהשמות שאוזכרה פה קודם ולכן, למרות היעדר ה"סייז" הן שחקניות לדרג א' של אירופה לכל דבר ועניין.
תמר זינגר ונעמה הלוי אמנם עשו רק 10 ימי הכנה עם נבחרת הנערות אבל הן מגיעות בכושר שיא אחרי קיץ עמוס ושמח. כשחקניות דומיננטיות בנבחרת העתודה זכו במדליות הארד והראו ששייכות לדרג הראשון באירופה. הן מצטרפות להילה קארש, אחת הגארדיות המוכשרות לגילה ואחת המנוסות בנבחרת כשמגיעה אחרי שנתיים בליגת העל. הודיה קבדה, עמית טרנר ורומי אלבז הן 3 שחקניות שצפויות לפרוץ ולהפוך ל"תגליות" בעונה הבאה בליגת  העל, אבל באירופה כבר הוכיחו את עצמן. אלבז למשל סיימה אשתקד במקום הראשון בנבחרת הקדטיות בנקודות (9.6) וריבאונדים (6.8 בממוצע). קבדה עשתה קפיצת מדרגה גדולה השנה בליגת העל בחולון של איזנברג וטרנר בהסבה לגארדית יכולה לנצל את הקמפיין הקרוב ולהפוך להיות "גילי אייזנר החדשה".
עצם זה שרק עכשיו הגענו להזכיר את הגארדית המוכשרת ליהי עזורי, שאחרי שנתיים מלאות בליגת העל מתחילה להזכיר את אופיר בנט (שהגיעה לבוגרת בגיל 19 וניצחה את בוסניה). העומק הגדול של הנבחרת איפשר לנו רק עכשיו להגיע לסימן השאלה הגדול לגבי מרבקה ויוואג, הפורוורדית שיכולה להיות בורג מרכזי בנבחרת  הצטרפה לאימונים רק לפני כשבועיים, אך בניגוד לזינגר והלוי לא שיחקה בטורניר אחר. הכושר והחיבור שלה יכולים להיות ההבדל בין טורניר טוב למצוין.

 

מבחינת הניסיון שהצעירות מביאות איתן גם כאן הנבחרת שונה מ-2019 וקרובה יותר לזו של 2016. הילה קארש ותמר זינגר הן שחקניות ליגת על מוכחות. הודיה קבדה, רוני גופר ועמית טרנר טעמו ליגת על אבל בעיקר בלטו בנערות וכך גם האחרות ששיחקו בנערות ובליגה הלאומית. למרות כל אלה, לפני היציאה לאליפות, מאמן נבחרת הנערות רועי איזנברג לא פחד להצהיר שמהטרה אולי להישאר בדרג א', אבל "גםם הצוות המקצועי וגם השחקניות מאמינות ומאמינים שאפשר לעשות משהו מיוחד באליפות הנוכחית". וזו הייחודיות של הנבחרת הזו.

 


תמר זינגר, לפני 3 שבועות הובילה את העתודה באסיסטים, החל ממחר תנהל את התקפת הנערות (צילום: FIBA)

 

רועי איזנברג חוזר לשתף פעולה עם טלי נוי. הפעם הראשונה שזה קרה הוא היה מאמן והיא שחקנית, זה הסתיים באליפות היסטורית להפועל תל אביב. בנבחרות ישראל השניים שיתפו פעולה בעבר בנבחרות העתודה. השניים הם מהותיקים והמוכחים בנבחרות. איזנברג הוביל את העתודה ב-2019 למקום החמישי ולאחר מכן שימש כעוזר מאמן בנבחרת הבוגרת, טלי נוי מאז 2014 חלק קבוע מהצוותים בנבחרות ישראל הצעירות ומאז 2018 עוזרת מאמן בנבחרת הנערות איתן עלתה לדרג א' וממשיכה לגדל ולבנות את שחקניות העתיד.  קצת כמו ב-2016, הצוות המקצועי הוא צוות מנוסה אבל רעב, כזה שמאמין בשחקניות שבסגל גם אם אפשר להשתמש בכל תירוץ או קלישאה אפשרית כדי להנמיך ציפיות - הם מרימים אותן ודווקא בגלל זה ולמרות לוח המשחקים הקשה, אפשר להאמין שאנחנו מסוגלות להפתיע.

 

למה להפתיע? כי ההגרלה היא לא קלה ולא אידיאלית - למעט משחק פתיחה "חלומי".  שיטת המשחקים בדרג א' קובעת שלמעשה כל הנבחרת העפילו לשלב הבא, אלא שהמיקום הסופי חשוב לקראת שלב ההצלבה, ניצחון ואנחנו בין 8 הגדולות, הפסד שולח אותנו למשחקי הישרדות. אם ברור שצרפת היא הנבחרת החזקה בבית, וגרמניה נבחרת מסוכנת (למרות שלא הרשימה בשנה שעברה בצ'אלנג'רס), אז בוסניה, היריבה הראשונה, היא יריבה ברמה שלנו. בשנת 2019 בקדטיות סיימה במקום ה-17 בדרג ב', בשנה שעברה לא שלחה נבחרת לצאלנג'רס ואחרי ההכנה המוצלחת של הנבחרת הישראלית והכושר הנוכחי - אפשר להשיג ניצחון ראשון שיסדר לנו יריבה קצת נוחה יותר בשלב ההצלבה שאולי יוביל אותנו לרבע הגמר.

מה צריך לקרות כדי לדבר על אליפות מוצלחת? קודם כל לחכות. האליפות תתחיל באמת ביום 10.8 בשלב ההצלבה ואחריו במשחקי הדירוג. עד אז הנבחרת יכולה להמשיך להתחבר, לבנות לעצמה שיטה משחק ותיאום קבוצתי ולהתכונן ל"מאני טיים" של האליפות 10-14 באוגוסט.

 

שיטת המשחקים

16 הנבחרות המשתתפות באליפות חולקו ל-4 בתים עם 4 קבוצות כ"א. בתום שלב הבתים כל הנבחרות מעפילות לשלב ההצלבה 1/16, כשמקום 1 בבית יפגש עם מקום 4 בבית המקביל, מקום 2 מול 3. המנצחות בשלב ההצלבה ימשיכו לרבע הגמר והלאה עד לאליפות, המפסידות ירדו למשחקי הדירוג ויקוו לא לסיים במקומות 16-13 שמובילות חזרה לדרג ב'.

ישראל הוגרלה לבית ד', שם מחכות לה גרמניה, צרפת ובוסניה. הבית הישראלי (ד') מצטלב עם בית (ג') בו נמצאות פינלנד, שוודיה, ליטא והונגריה.

לוח המשחקים (שעון ישראל):
6.8, 16:45 - בוסניה
7.8, 21:15 - צרפת
8.8, 21:15 - גרמניה
9.8 - יום חופשי
10.8 - משחקי ההצלבה 
11.8 - רבע גמר / תחילת משחקי דירוג
12.8 - יום חופשי
13-14.8 - משחקי דירוג

 


הודיה קבדה, מהגבוהות בנבחרת. אחרי ההתנסות ביורוקאפ תנסה להתמודד עם יריבות אירופאיות מדרג א' (צילום: FIBA)

 

סגל הנבחרת:

4 - רבקה ויוואג (אקדמיית וינגייט) - פורוורדית - 1.83
שחקנית נערות א' בוינגייט והליגה הלאומית. בגלל בירוקרטיה הפסידה את האליפות בשנה שעברה, והשנה תערוך את הופעת הבכורה בנבחרת הנערות. ויוואג היא השחקנית הגבוהה בנבחרת ולכן באופן טבעי תשחק יותר בצבע, אך יכולותיה כגארדית יכולות להביא תועלת במשחקים מכריעים ולהפתיע את היריבות. השנה בליגה הלאומית סיימה עם ממוצע 11.1 נק' למשחק, ובעונה הבאה תשחק במכללות.

6 - הודיה קבדה (אליצור חולון) - גארדית \ פורוורדית - 1.80
שחקנית נערות א' חולון וליגת העל. קבדה השנה בגיל 16 בלבד שיחקה ב-12 משחקים בליגת העל וכששיחקה שותפה כ-11 דקות בממוצע, ובתחילת העונה בגיל 16 וחודשיים טעמה מהיורוקאפ ואף קלעה 6 נקודות ב-2 משחקים. קבדה היתה חלק מנבחרת הקדטיות בשנה שעברה ושם העמידה מספרים של 4.8 נק' ו-3.2 ריב'. השנה תמשיך בחולון וצפויה להיות דומיננטית עוד יותר בסגל המתגבש בחולון.

7 - מיקה ביתן (הפועל גליל עליון) - פורוורדית - 1.71
לפני שנתיים נבחרת ביתן לתגלית העונה בלאומית נשים, השנה כבר היתה מהשחקניות המובילות בקבוצתה בליגה הלאומית שהגיעה עד חצי הגמר על האליפות והיתה לקלעית המובילה בקבוצה עם 12.3 נק' בממוצע. בשנה שעברה בנבחרת הקדטיות קלעה 5.6 נק' בממוצע ולקחה 4.8 כ"ח. למרות המימדים שלה - חוזקה הפיזי, האגרסיביות וחוכמת המשחק הופכים אותה לפורוורדית לגיטימית. השחקנית הצעירה בנבחרת.

8 - הילה קארש (הפועל ראשון לציון) - רכזת - 1.75
כבר שנתיים שהילה קארש משחקת בממוצע 13 דק' בליגת העל וקולעת 4.3 נק' בממוצע. בליגת הנערות שלטה השנה באופן בלתי מעורער, עם זכיה בכל התארים, מצטיינת העונה של ליגת התיכונים וחמישיית העונה בנערות א'. אבל נדמה שהשיא היה בגמר גביע המדינה לנשים עם 11 נקודות אישיות ו-3 אס' הובילה את ראשל"צ להישג היסטורי ולתואר ראשון בבוגרות. קארש חלק מנבחרת הנערות בשנה שעברה הרשימה עם 8 נק' ו-9 ריב' נגד ספרד ובסך הכל סגרה טורניר עם 6.3 נק' ו-4.8 כ"ח וגם 2.5 אס'.

10 - ליהי עזורי (בנות הרצליה) - גארדית - 1.74
עוד לא בת 18 וכבר הספיקה לרשום כ-50 הופעות בליגת העל, 15 מהם כשחקנית חמישיית. בעונה האחרונה כבר שיחקה כ-20 דקות בליגה הראשונה וסיימה עם 4.2 נק' ו-1.8 אס'. בשנה שעברה כחלק מנבחרת הנערות ועוד קודם בנבחרת הקדטיות הראתה רק חלק קטן מהיכולות שלה, אבל שמסוגלת להתמודד מול כל יריבה באירופה (כמו ספרד וצרפת) השנה תנסה לפרוץ וגם להוביל את הנבחרת לניצחונות.

11 - שיראל נחום (אקדמיית וינגייט) - גארדית - 1.75
בין השחקניות היעילות והמוכשרות באקדמיה, שיחקה העונה בנערות ובלאומית נשים. לצד השמות שזכו להרבה עניין, גל רביב, עופר כספי ורבקה ויוואג, שיראל נחום היתה מהשחקניות היותר בולטות ומרשימות עם ממוצע של כמעט 10 נקודות למשחק בליגה הלאומית. בקיץ הקודם בנבחרת הקדטיות שיחקה נחום הכי הרבה דקות במדי הנבחרת (24 דק' בממוצע) וסיימה עם 7.4 נק' ו-5 כ"ח (שלישית בנבחרת).

12 - עמית טרנר (הפועל ראשון לציון) - פורוורדית - 1.77 
אם מותר להמר, טרנר תהיה השחקנית המפתיעה והפריצה בנבחרת. טרנר לא שחקנית אלמונית, שנתיים בליגת העל במדי ראשל"צ, בעונה שעברה שותפה ב-9 משחקים כולל משחק זכור של 11 נקודות נגד הרצליה ושנה קודם שותפה ב-15 משחקים (10 דק' בממוצע) ומשחק עם 10 נקודות נגד רעננה. טרנר גם אחת הכוכבות של קבוצת הנערות של ראשל"צ בנבחרת הקדטיות 2019 היתה מהבולטות במשחקי הדירוג ובקיץ שעברה סיימה עם 7.5 נק' ב-23 דק' בנבחרת הנערות. כל זה מכין את הקרקע לקראת הטורניר הקרוב.

13 -  תמר זינגר (מכבי חיפה) - רכזת - 1.66 
שחקנית נבחרת הנערות שהצטרפה אחרי קמפיין מוצלח (אישי וקבוצתי) בנבחרת העתודה שם סיימה ראשונה באסיסטים (5.7) ושלישית בריבאונד (5.2). זינגר היא מהשחקניות המנוסות בנבחרת עם  3 עונות בליגת העל. בעונה החולפת סיימה עם 4.5 נק' ו-2.9 אס' ב-22 דקות למשחק ובליגה הנערות הגיעה עד לגמר הגביע ולחצי גמר הפלייאוף כשגם נבחרה לחמישיית העונה בליגה. בעונה שעברה במדי נבחרת הנערות סיימה כקלעית המובילה עם 11.8 נק' בממוצע וראשונה גם באסיסטים (4.5)

22 - נעמה הלוי (הפועל עמק יזרעאל) - גארדית - 1.74 
כמו זינגר, גם הלוי הצטרפה אחרי טורניר מוצלח בעתודה. שחקנית חמישיית העונה בליגת הלאומית נשים, חמישיית העונה בליגת הנערות. אחת משחקניות ההתקפה והסקורריות הכי טובות ומוכשרות שצמחו בענף בשנים האחרונות. היא סיימה כקלעית המובילה בליגה הלאומית נשים בפער גדול מחברותיה לליגה (25.5 נק' בממוצע). בשנה שעברה בנבחרת הנערות סיימה עם 4.5 נק' בממוצע ו-2 כ"ח. בנבחרת העתודה סיימה עם 5.5 נק' בממוצע ומשחק בלתי נשכח נגד מונטנגרו.

23 - רומי אלבז (הפועל ראשון לציון) - גארדית \ פורוורדית - 1.82
הפוטנציאל הבא של הכדורסל הישראלי, מי שזכתה להרבה עניין אחרי שהצטרפה העונה למחנה "כדורסל ללא גבולות". אלבז שהגיעה לראשל"צ מברנר היתה דיי אלמונית עד הקיץ הקודם בו הרשימה במדי הקדטיות וסיימה את הטורניר ראשונה בנבחרת בנקודות (9.6), בריב' (6.8) ובמדד (12.6). משם המשיכה לעונה מוצלחת במיוחד בנערות ראשל"צ וגם טעמה מליגת העל לקראת שנה משמעותית הרבה יותר בשנה הבאה.

28 - פיי אולהאולה (מכבי רמת גן) - סנטרית - 1.80
הפורוורדית מרמת גן, שהספיקה גם לעבור באקדמיה. בשנה שעברה לקחה חלק בנבחרת הנערות ובשנה הבאה עוברת לליגת המכללות בארה"ב. אולהאולה גארדית גבוהה תתפוס את עמדות הפנים בנבחרת כשהוכיחה כבר בשנה שעברה כשהיא מהצעירות בנבחרת שמסוגלת להתמודד בצבע גם עם יריבות כספרד וצרפת.

69 - רוני גופר (הפועל ראשון לציון) - גארדית - 1.68
סקוררית נהדרת ושחקנית הגנה טובה. רובכם בוודאי זוכרים אותה ממשחק הניצחון הגדול על אליצור ת"א בליגת העל והנפתה באוויר ע"י ג'ני סימס לאחר הניצחון בו הרשימה, אך גופר היא קלעית מרשימה שהראתה עד כה את יכולותיה בעיקר בליגת הנערות והתיכונים. בעונה הבאה תהיה משמעותית גם בליגת העל. לגופר זה זימון ראשון לנבחרות מאז האתנה ג'וניור והיא יכולה להיות אקס-פקטור בנבחרת.

 

 

מאמן: רועי אייזנברג ; עוזרת מאמן: טלי נוי ; מאמן כושר: אביעד לוי ; פיזיותרפיסטית: שרון זהבי ; מנהלת נבחרת: לילך וייס-רוזנברג. 
ראשת משלחת: מנחם וידהורן