בדרך לשינוי- מאבק תקצוב לספורט נשים

בדיון ראשון מאז 2014, דרש ח"כ עודד פורר, יו"ר הועדה לקידום מעמד האישה – תשובות. לראשונה נדמה שהועדה לא באה לכבות שריפות אלא לשנות מדיניות. דרשה יעדים ומדדים ממשרד הספורט ופרמטרים לתקצוב, כאלה שאין בהם אפליה מגדרית. היסטוריה נעשתה כשלראשונה יו"ר ארגון השחקניות הגיעה לישיבה וגם פתחה אותה – התוצאות – בעוד חודש בדיון ההמשך.


| שי ברק

הפעם האחרונה שכדורסל נשים בפרט וספורט נשים בכלל הגיע לדיון היה ב-2014, רגע לפני פתיחת העונה. עם חרב על הגרון, בג"צ שממתין לבשורות וליגה בסכנת קיום – נערך דיון SOS מלא צעקות והבטחות, שבסופו של דבר התאפשרה פתיחת הליגה אך כדורסל הנשים בחצי העשור האחרון לא התקדם.

 

אמצע אוגוסט 2020, ח"כ עודד פורר שעמד בראש הועדה מקיים דיון בנושא האפליה בתקצוב ספורט נשים. הוא הגיע מוכן, ממוקד, שאל את השאלות הקשות ודרש תשובות. כפי שהצהיר בועדה, כי בעברו היה שופט כדורסל ובין היתר שפט בליגות לנשים, הוא מכיר את הפוטנציאל אליו יכול להגיע כדורסל נשים.
לכן, אמירות שכבר שמענו כמו "פרמטרים", "תקנות" וכספי תמיכות שמחולקים בשוויוניות – לא הרשימו את הועדה שביטלה את הדברים כלאחר יד ודרשה תשובות "מה היעדים שלכם, כמשרד התרבות והספורט –איך נראה כדורגל הנשים וכדורסל הנשים? כמה ילדות יעסקו ויכנסו לעולם הזה, מה הוויז'ן? איך אנחנו דואגים שאחוז ההשתתפות של בנות בספורט יהיה גבוה יותר?" תשובות לא היו לנציג המשרד, דודו מלכא.  כך התנהלה הישיבה הראשונה בכנסת הנוכחית. ולכן, לראשונה, אולי גם יש מקום לאופטימיות.

 

זו היתה ישיבה היסטורית. לראשונה זומנו בזימון רישמי ארגון שחקניות הכדורסל, שבוע לפני הועדה נשמר להן מקום ליד שולחן הועדה (בימי קורונה וסדרי עדיפות, המשמעות היתה ברורה). את הישיבה פתחה יערה יצחקי, יו"ר ארגון השחקניות. מכובדים רבים היו אחריה, אבל את הצגת הנושא עשתה קפטנית נבחרת ישראל בכדורסל.  רק בתום דבריה שנמשכו קרוב ל-4 דקות, הגיע תורם של יושבי ראש ומנהלים, הועדה בחרה לשמוע את הזעקה לאפליה מהשטח.  "ההסתכלות כולה על ענף כדורסל הנשים בארץ היא לא נכונה, בעבר הענף הזה הוכיח את עצמו הביא להישגים כבירים, קבוצות היו באירופה והכל היה עניין של תקציבים לא רק עירוניים. היום הטוטו מחלק את הכספים. אני רוצה ממנו תשובות מה הוא צריך ממני כענף כדורסל נשים כדי לתת עוד כסף. אם צריך לשחק עוד נשחק עוד, אני רוצה להאריך את הליגה שלנו זו בושה שמשחקים 6 חודשים לעומת הגברים שמשחקים כעשרה חודשים, אני רוצה עוד שידורים. משחקים, זרות והכל עולה כסף. פה נעוצה הבעיה", אמרה יצחקי והדגישה, "אני מפצירה בכם – אל תסיימו את הועדה. תמשיכו אותה. אני רוצה שהועדה הזו תמשיך ותדון ותגיע עם התהליכים האלה לשינוי אמיתי, כי היום אין שינוי אמיתי".

 

אחריה הציגה את מצב כדורגל נשים, יו"ר ארגון השחקנים והשחקניות בכדורגל, קרין סנדל ואחריה עלתה ב"זום" הילה קניסטר בר דוד, יו"ר מנהלת ליגת הנשים, ועדכנה "אתמול קיימנו ישיבה חשיבתית משותפת ונראו סממנים של שינוי, אני שמחה על כך. בספורט חוסר השוויון בולט יותר מכל. עד שלא יהיה שינוי בהתייחסות הטוטו לתחום הנשים בספורט, צריך להתאים את התקציב ואני מסכימה עם מה שיערה יצחקי הציגה. בנוסף, נשים מקבלות אולמות חשוכים ולא ראויים כשגברים מקבלים את המגרשים החדשים והשעות הנוחות.  נערה רוצה לדעת שהשכר שלה יהיה הולם והוגן ולא תצטרך לעבוד ב-3 עבודות כדי להתכלכל.

תקצוב זה הדבר הראשון בבניית השוויון דרשנו חלוקה תקציבית ממשרד הספורט והאוצר שללא הסכום הזה לא נוכל פתוח את העונה. הסכום שהוקצה לנו אחרי הישיבה הקודמת פשוט לא מספיק".

 

ראשון המגיבים לדברים היה דודו מלכא נציג משרד התרבות והספורט, שפתח ואמר "אני רוצה להציג את הדברים כפי שאנחנו מקיימים אותם עכשיו. אין שנה שאנחנו לא מחפשים דרך איך לשפר ולשדרג את הליגות הבכירות לנשים ולתת מענה. אני רוצה להתייחס לסכום שהילה אמרה שלא מספיק. הסכום נקבע בהתייעצות יחד עם מי שייצג את הבג"צ מטעם הנשים אז. שאלנו מה הסכום שצריך לתת לקבוצות בליגות על (כדורגל, כדורסל, כדוריד וכדורעף) אנחנו עומדים בסכום שנקבו. קבוצות מכספי התמיכות מקבלות כחצי מליון. אין אח ורע שבכספי התמיכות נותנים 300% ביחס לבסיס. אם הילה חושבת שהסכום לא מספיק כמובן צריך להציג נתונים כלכליים ולקיים דיון ואני לא מבטיח דבר אך נשקול".

 

זו לא הפעם הראשונה שהדברים נשמעים, אך זו אולי הפעם המשמעותית ביותר שבה הדברים לא היו מקובלים על יו"ר הועדה.

אני מציע שכל מה שקשור לטוטו שמנכ"לית הטוטו תתייחס- כי היום הטוטו מוציא לפועל ומשלם לאגודות את הכסף . "מה היעדים שלכם במשרד?" דרש ח"כ פורר לדעת. "היום אנחנו נמצאים ב-23% נשים ו-77% גברים מתוך כ-120,000 ספורטאים. היעד שאתנה הציבה לעצמה להגיע ל-30%. ההתקדמות הזו זוחלת ומאד איטית. אני מעריך שמדי שנה תהיה עליה של 1-1.5 אחוזים, עליה זוחלת אבל אנחנו ריאלים", ענה מלכא וזכה לתגובה ביקורתית מהועדה "ה-30% עצמו הוא יעד מאד מאד מאד צנוע, כשאחוז האוכלוסיה של הנשים הוא 51%", אמר ח"כ פורר והוסיף זה אפילו לא מצב הגידול הטבעי באוכלוסיה.

 

מלכא גם הציג את השינוים המתוכננים לשנת 2021. הכוונה היא לשנות הניקוד שהאיגוד מקבל בגין נערה ואישה העוסקת בספורט, על כל שחקן מקבל איגוד כיום 6 נקודות, על כל שחקנית יקבלו 10 נקודות. בנוסף  נמשיך לתת 20% יותר לכל קבוצה נשים מול גברים ונערות מול נערים.

אבל הועדה לא התרשמה מהמספרים והקריאה – 15 מליון ₪  לחיזוק השחקן הישראלי, כ-110 מליון ₪ פיצוי על ההפסדים מהקורונה ועוד כמה מליונים תקציב שיטור וסדרנות. היא ביקשה תשובות על הסעיפים האלה אבל המענה לא הניח את הדעת. מתוך 15 מליון ₪ כ-14 מליון הולכים לגברים ופחות ממליון לנשים. את החלוקה הזו היתה הסכמה שיש לשנות. בועדה דרשו בתוך חודש לקבל את הפרמטרים החדשים ואיך הסכום יתחלק בצורה שוויונית.

הועדה דרשה הסברים לקריטריונים לחלוקת 110 מליון ₪ על אובדן הכנסות במכירת כרטיסים, ומדוע נקבע סעיף שבהגדרתו מפלה ספורט נשים ולא למשל פיצוי על כך שהליגות לנשים הופסקו ולא חודשו בעוד ספורט הגברים חזר להתקיים. גם על סעיף זה ביקשה לבחון פרמטרים שונים לחלוקת התקציב עד חודש ספטמבר.

 

ח"כ עודד פורר, יו"ר הועדה לקידום מעמד האישה: "המספרים והתקציב נועדו להגשים מדיניות ממשלה. והתפקיד של הממשלה לקבוע מדיניות. התקציב מראה שהמדיניות מפלה ואין יעד לצמיחה והגעה להשתתפות נשים בספורט. ראינו גם בדברים שנאמרו – הכל אמורפי. לכן הפניה שלי לשר הספורט אני מצפה שבדיון הבא שנקיים בספטמבר יציג מדיניות, יעדים ומדדים לשילוב נשים בספורט, לא רק ברמת המאקרו אלא בכל ענף וענף וכל איגוד ואיגוד" (צילום: לע"מ)

 

ח"כ תומא-סלימן: הפרמטרים מחזקים את החזקים

אחד הנושאים המרכזיים שהועדה ביקשה התייחסות מפורשת הוא הקצבות הטוטו. אכן לאחרונה חל רפורמה ואת כספי התמיכה שמחלק הטוטו לגופי הספורט השונים מגדיר משרד הספורט. אך הטוטו שומר לעצמו את העצמאות לחלק ולהקצות הסכמי שיווק הטוטו משלם את כל הסכמי השיווק ודרכם מעודדים את הציבור להמר. בעוד הגברים מקבלים עשרות מליונים, כדורסל הנשים מתוקצב בחצי מליון ולשיטת יעל אלמור, מנכ"לית מועצת ההימורים בספורט גם תקצוב זה הוא ביתר לעומת התשואה שמתקבלת מההימורים.

הקריטריונים נבחנים ב-2 אספקטים שיווק ומוצרים. מכמתים לפי פרמטרים. חשיפה, כמות משחקים, ימי משחקים, משודר/לא משודר.  אז התערב יו"ר הועדה ודרש: "אנחנו רוצים לקבל ולראות את הפרמטרים כולל אחוזים של כמה כסף שווה כל פרמטר. אני מבקש לדיון מעקב שיהיה בספטמבר את החומרים האלה ואת הפרמטרים לפיהם מחולקים הסכמי השיווק כולל המשקל של כל פרמטר ואז נבין את הנוסחה וספורט הנשים יוכל לפעול"

 

"כשאני מסתכל על ניתוח תקציב הספורט – איפה שיש אמות מידה התנאים שווים. אבל במכלול התקציב עפ"י הנתונים שבידי –כמו שיטור וסדרנות, ברור שספורט נשים לא יקבל מזה כספים. וגם בכספי שיווק רואים את הפערים". הפרמטרים צריכים להגשים יעדי ממשלה שאחד מהם צריך להיות הפסקת אפליית ספורט נשים ושוויון. כשזה יהיה היעד, הכספים והפרמטרים ייגזרו ממנו.

 

וכך סיכם את הדיון התקציב הוא בבואה של מדיניות. המספרים והתקציב נועדו להגשים מדיניות ממשלה. והתפקיד של הממשלה לקבוע מדיניות. התקציב מראה שהמדיניות מפלה ואין יעד לצמיחה והגעה להשתתפות נשים בספורט. ראינו גם בדברים שנאמרו – הכל אמורפי. לכן הפניה שלי לשר הספורט אני מצפה שבדיון הבא שנקיים בספטמבר יציג מדיניות, יעדים ומדדים לשילוב נשים בספורט, לא רק ברמת המאקרו אלא בכל ענף וענף וכל איגוד ואיגוד. רוצה לראות מסמך מסודר בתוכנית חמש שנתית. צריך להניח בסיס – שגם אם נלך לבחירות בקרוב לשר הבא שייכנס למשרד תהיה התשתית הראויה.

 

לדיון ההמשך התבקש משרד הספורט פרמטרים לחיזוק השחקן הישראלי. אני שמח שהמשרד הצהיר שהוא הולך לשנות את הפרמטרים עם תקצוב יתר לספורט נשים. לאחר ההחלטה שתתקבל אנחנו נרצה לראות  בוועדה את המצב כולל החלוקה כלומר כמה כסף מגיע לספורט נשים ולספורט הגברים. הבקשה שלנו מהטוטו להציג פרמטרים להסכמי שיווק כולל משקל לכל פרטמר והאם יש פרמטרים של שילוב נשים. כל מקום שהמדינה והטוטו נותנת תקציב צריכה לראות איך הפרמטרים האלה משרתים את המדדים והיעדים לקידום ספורט נשים.

ולסיום קורא למשרד הספורט 110 מליון פיצוי בגין הפסקת משחקים שהופסקו ולא חודשו ולראות איך ב-110 מליון גם ספורט הנשים מקבל תקציב.

 

מימין לשמאל: ניר אלון, יערה יצחקי, קרין סנדל - נציגי ארגון השחקנים והשחקניות בכדורסל ובכדורגל.