הגמר האפי של גביע האיגוד 23'
5 סיבות מדוע גמר גביע האיגוד בין הפועל כפ"ס ל-לב ירושלים, הולך להיות אחד הגמרים הגדולים שידע המפעל. יש בו את כל האלמנטים של סיפור גדול, המפגשים ההיסטורים, היריבויות סגירת המעגל, מאבק על היוקרה "מי הכי גדולה?" ועוד. מתחילים ב-9 באפריל, הגומלין במאי.
| safsal
הפועל כפר סבא - הפועל לב ירושלים
(9.4.23 - אולם "רמז" כפ"ס ; 7.5.23 חוות הנוער הציוני בירושלים)
גמר גביע, ובפרט זכיה בגביע, היא אירוע רומנטי, רגע שיא בחייו של שחקן או חייה של שחקנית. עבור המועדון הזוכה גביע זה "בונוס". אם אליפות שווה עליית ליגה, מקום באירופה או מענקים כספיים, גביע לרוב גורר תשלום בונוסים. אבל זכיה בגביע, כאמור, היא אירוע רומנטי – כזה שנשיא המדינה נוכח בו (בליגות בכירות לרוב בגברים) ובנשים גם אם אין דמות ממלכתית, יש הרבה יוקרה.
בגביע גם נכתבים הסיפורים הגדולים. קלאסיקות בלתי נשכחות, יריבויות שמחכות לסוף שמח – גמר גביע הוא אירוע שיא בחייה המקצועיים של שחקנית. גמר גביע האיגוד 2023, הולך להיות אחד הסיפורים הגדולים שידע המפעל וזה עוד לפני שראינו את המשחקים ולפני שנקבעה התוצאה.
הסטורי-ליין הטוב של השנה
בענף הספורט הבידורי (WWE, למשל), הסיפור מסביב לאירוע לא פחות מה"קרב" עצמו. היריבות שנרקמת לאורך זמן, התחרויות או הקרבות המוקדמים לקראת הרגע הגדול, הרקע ליריבות, האינטרסים, הכל מתנקז לבסוף לאירוע שיא אחד שכולם מצפים לו. נכון, שם מדובר באירוע מבוים, אבל זו דוגמה נהדרת ל"איך מספרים סיפור". כמו מסי וארגנטינה במונדיאל האחרון סיפור שהחל הרחק לפני 2022, כמו "קלאסיקו" בספרד, ועוד.
בגמר הגביע בין הפועל לב ירושלים לבין הפועל כפר סבא יש את כל המרכיבים לסיפורים גדולים שיגיעו לסיומם בגמר הנוכחי 2023. הרקע המקצועי בין הקבוצות בנה את המשחק להיות גדול מכפי שיכול היה להיות לפני חודש. אחרי שלב שירושלים שלטה בליגה והובילה את הטבלה ממחזורי הפתיחה ואף השיגה ניצחון חוץ על כפר סבא 57:61, הגיע הגומלין לפני שבועיים וכפ"ס ניצחה בו 70:73 בביתה של ירושלים. רגע לפני הגמר הגדול ניצמדה לירושלים בפיסגה והצהירה – זה הולך להיות גמר פתוח, גמר לפנתיאון.
בדרך לגמר הקבוצות צלחו את היריבות בשלבים המוקדמים. כפ"ס ניצחה את הקבוצה החזקה מהארצית עירוני נתניה (של טלי בן ישי, אורטל אורן וקרן מוזס), את גלבוע מעיינות וניצחון כפול על מג'ד אלכרום. ירושלים גברה על אליצור ירושלים, אליצור תל אביב, נס ציונה החזקה מהארצית וניצחון כפול נגד בני יהודה. ירושלים וכפ"ס ניצחו קבוצות ארצית שפייבוריטיות לעלות לליגה הלאומית, ניצחו קבוצות שצמודות בטבלה (גלבוע ות"א) ובחצי הגמר ניצחו יריבות שחולקות את המקום ה-6 בליגה במאזן זהה. אותה דרך, אותו מסלול, אותה דומיננטיות ועכשיו הן FACE TO FACE.
אבל הסיפור, כפי שכבר נכתב פה הוא לא בין המועדונים, אלא סיפור של שחקניות. שחקניות שמחפשות את הסוף הטוב לסיפור שלהן, יריבויות שהתחילו לפני שנים, חברויות שמגיעות למשחק "ראש בראש" ואירוע אחד פתוח שמחכה כבר 4 שנים לסוף.
שיר תירוש Vs. גלי קונטס וליעד אורבך
שלוש הכוכבות של המחלקה הצעירה ממכבי רעננה. הן זכו יחד בגביע (ואליפות) בנערות א' 15/16 ו-16/17, גביע ואליפות בנערות ב' ב-14/15 ולמעשה הפכו לשם נרדף של זוכות בתארים בגמרים. בגיל בוגרות שיר תירוש וגלי קונטס כבר מחזיקות ב-2 גביעי מדינה. האחד בעונה שעברה יחד עם ליעד אורבך בהפועל כפר סבא והשני (שעוד נגיע ונרחיב בו) עם מכבי רעננה באירוע היסטורי של זוכה בגביע האיגוד מהליגה הארצית (באותה שנה ליעד אורבך שיחקה בליגת העל).
אחרי ששיר תירוש וגלי קונטס זכו בשני גביעי איגוד, פעמיים באליפות בליגה הארצית (רעננה ונתניה) ובשתי אליפויות בליגה הלאומית (אליצור ת"א וכפ"ס) זו הפעם הראשונה שהן ישחקו אחת מול השניה בגיל בוגרות ובכלל, בגמר גביע בסיומו הריצה המושלמת של אחת מהן תסתיים. אורבך, כאמור, שיחקה בכל אותן שנים בליגת העל עד השנה שעברה שהצטרפה לחברותיה בכפ"ס, זו שנתה השניה בגמר בלאומית, האם היא תשמור יחד עם קונטס על המאזן המושלם? או שתירוש תהיה זו שתצא עם התואר?
קשה לספר עד כמה גדול האירוע כשהשחקניות זכו בעשור האחרון ב-16 תארים (אליפויות וגביעים: תיכונים, נערות ובוגרות). תמיד ביחד. השנה זו מול זו.
אחרי 3 גביעים רצופים יחד, השנה הן אחת נגד השניה (תירוש וקונטס)
סגירת מעגל מגמר 2019?
גמר גביע האיגוד 2019 היה אחד האירועים הגדולים שהיו במפעל. מכבי רעננה מהליגה הארצית התקדמה שלב אחרי שלב. קבוצת נערות וביניהן שמות גדולים כירדן גרזון ונועה גבעון זכו לחיזוק של בוגרות המחלקה, החיילות תירוש וקונטס. בגמר פגשו את הפייבוריטית המובהקת לזכיה, קבוצת הצמרת מהלאומית גלבוע מעיינות. אחרי שרעננה ניצחה בגלבוע 76:65 במשחק הראשון בחוץ, גלבוע הגיעה לרעננה עלתה ליתרון 11 הפרש בתחילת הרבע האחרון. הצפוניות עוד הוליכו 88:80 בשניות הסיום אך בסוף רעננה הפסידה "רק" 88:82 בדרך לזכיה ההיסטורית.
בין מי שהפסידו לשיר תירוש וגלי קונטס היו שניים: מאמן הקבוצה יונתן אורן וקפטנית הקבוצה ענבר לברון. השניים הלכו יחד בגלבוע בין השנים 2015-2020, והזכיה בגביע נמנעה מהם פעמיים - בהפסד כאמור בגמר 2019 ולאחר מכן עונת 2020 הופסקה עקב הקורונה ומאז חיכו לסגירת המעגל. סגירת המעגל תגיע העונה דווקא כשהם האחת מול השני (ולהפך). ענבר לברון בכפ"ס (עם קונטס), יונתן אורן בירושלים (עם תירוש) – לאחד או אחת מהם יהיה הגביע ויסתיים הסיפור מאז אותו גמר כואב.
אגב השניים הם הותיקים בליגה וכבר התמודדו זה מול זה לפני 11 שנים. יונתן אורן אז מאמן צעיר, מונה במהלך העונה למאמן אליצור תל אביב אחרי שפתח את העונה כעוזר מאמן, העפיל לגמר הגביע וזכה בו בגליל העליון. ענבר לברון, בין השחקניות הגדולות בליגה הלאומית (נבחרה לפני שנתיים לחמישיית העשור של הליגה) שיחקה במדי הפועל גליל עליון, בסוף העונה היא עוד תזכה באליפות אבל את הגביע הפסידה לאליצור ת"א ואורן. ב-2019 היה הפסדה השני בגמר והיא טרם זכתה בגביע הנכסף. יונתן אורן זכה בשני גביעים, הראשון עם תל אביב ב-2012, השני כעבור שנה עם בנות הרצליה.
ענבר לברון ויונתן אורן, לא הצליחו לזכות יחד בגביע עם הגלבוע, כעת הם ראש בראש על התואר.
שי אלון מחפשת גביע איגוד ראשון
כמו ענבר לברון שמחפשת גביע ראשון, כך גם שי אלון. אלון, עוד אחת מבוגרות מכבי רעננה, (דור אחד לפני תירוש) היתה חלק מאחד האירועים הגדולים ביותר אי פעם בגמרי הגביע לנערות. בערב אחד, ב-25.3.2012, שיחקה שי אלון בשני משחקי גמר וזכתה בגביע המדינה עם נערות א' ונערות ב' של מכבי רעננה (מאז פוצלו הגמרים לערבים שונים). אלון שזכתה בגביע גם שנה לפני כן עם נערות ב' ועוד אליפות הגיעה בתקופתה בלאומית – פעמיים לגמר גביע האיגוד והפסידה בשניהם, ליריבות אותן תפגוש בגמר הנוכחי.
רבקה רוס. את הגמר הראשון הפסידה בשנת 2017, כשהיא במדי אס"א ירושלים הפסידה לרבקה רוס במדי אליצור רמלה (שזכתה באותה שנה בדאבל), שי אלון הובילה את ירושלים לגמר האחרון שלהן, אבל נכנעו לאימפריה שחזרה לליגת העל בסוף אותה עונה.
גאיה סלס. שנה לאחר מכן חזרה שי אלון לגמר הגביע הפעם עם מעגן מיכאל ושוב הפסידה לדאבליסטית, הפעם זו היתה גאיה סלס והפועל ראשל"צ. גאיה סלס היתה חלק מאותו ניצחון דרמטי באולם שבמעגן מיכאל, על אף ההפסד במשחק הראשון ניצחו במגרש החוץ הקשה בדרך לגביע.
ב-2019 עברה אלון לחיפה וזכתה שם באליפות בדרך לשנים יפות בליגת העל, אך בארון התארים עדיין חסר לה גביע וכשהיא חוזרת לליגה הלאומית השנה ותפגוש את רוס וסלס ביחד יכולה אולי לסגור מעגל עם זכיה נגדן בגביע שחסר לה.
גאיה סלס עם הגביע מ-2017, עדיין לא הפסידה גמר בליגה הלאומית.
מאמן "חדש" = תואר?
בשנת 2021 לא חולק גביע, באליפות זכתה אליצור ת"א אורן לם היה מאמן ראשי על הקווים בלאומית לראשונה (אם נלך ל-2019, אורן לם היה מאמן ראשי לראשונה של קבוצת בוגרות, ברעננה בארצית), בשנת 2022 זכה בגביע יניב פילו בעונת הבכורה שלו בליגה. גם יונתן אורן זכה בגביע בעונת הבכורה שלו בלאומית נשים, אז ב-2012. השנה ארז דגן, שכבר אימן נשים בעבר, אבל לראשונה עומד כמאמן ראשי על הקווים של הקבוצה בלאומית (בוינגייט תפקידו היה מעט שונה), האם הסטטיסטיקה תישמר ודגן יזכה בתואר הראשון שלו?
העברת השרביט?
פתחנו בסיפור של האגודות ובו גם נסגור. הפועל כפר סבא מועדון מבוסס מחלקה צעירה שם לו ליעד לפני שנה לזכות בכל התארים, ובסיומה של עונה היסטורית הם זכו בדאבל וגרפו את הקופה כולה. השנה, מועדון צעיר אחר מבוסס מחלקה צעירה מירושלים שם לו ליעד לזכות בכל התארים.
אין דרך קלאסית-רומנטית גדולה יותר לספר את הסיפור הנוכחי, כשירושלים הטוענת לכתר תתמודד על התואר מול המחזיקה בו – כדי לזכות בתואר צריך לנצח את מחזיקת התואר. כפ"ס כאלופה מכהנת תרצה לשלוח לירושלים את המסר שהיא עוד לא מוכנה, צריך לעבור עוד דרך כדי לנצח את הדאבליסטית ונשאר לנו לברר מי תספר את הסיפור הכי טוב.
יונתן אורן, בשנתיים הראשונות בליגה, זכה ב-2 גביעים רצופים. אחרי עשור ללא תואר רוצה אחד נוסף.
אז מה יהיה? – אפילוג.
אין ספק שהסיפור של שיר תירוש וגלי קונטס עם 3 גביעים רצופים יחד, וישחקו זו מול זו לראשונה הוא סיפור אדיר. אבל גם החזרה של גאיה סלס ללאומית, לראשונה מאז זכתה בגביע ב-2018 ומעולם לא איבדה אותו למעשה הוא סיפור גדול לא פחות (בטח עם האירוע שהיה שם כשלמעשה נמנע ממנה להניף את הגביע כקפטנית – סיפור שעוד ראוי להתמקד בו יום אחר). או שאולי בכלל הסיפור יהיה סגירת מעגל של ענבר לברון ושי אלון שרוצות גביע ראשון בקריירה?
והאם קרן נחמה הקפטנית של כפ"ס אשתקד תניף עוד גביע הפעם עבור ירושלים? בתחילת חודש מאי יסתיים הסיפור ואז נדע על מה או על מי הוא היה, אבל עד אז כל הקלפים מסודרים על השולחן לגמר אפי אחד גדול שיתחיל ביום ראשון, 9/4 ולא תרצו להחמיץ אותו.
סגלים:
כפר סבא - (1) שירה גרינבויים ; (3) שי אלון ; (5) גלי קונטס ; (7) דרור מייברג ; (9) אופיר פרפרה ; (11) ענבר לברון ; (14) ליעד אורבך ; (15) אופיר ויינטרוב ; (20) מאיה זילברשלג ; (25) תהילה כהן ; (34) נטע פיגנבוים ; (35) רוני טמיר. מאמן: ארז דגן.
ירושלים - (1) קרן נחמה ; (2) רבקה רוס ; (5) איילת קירמאייר ; (6) תמר אנגל ; (8) שיר תירוש ; (9) הדר מור יוסף ; (10) מוריה קראוס ; (15) גאיה סלס ; (30) קרני ארוטשס לבון ; (33) נטע מישר. מאמן: יונתן אורן.